Вијести Предсједник РС

При Универзитету у Бањалуци свечано отворен Конфучијев институт

ОТВОРИЛИ ГА МИЛОРАД ДОДИК И ЏАО ХАИШАН, У ПРИСУСТВУ ЦВИЈАНОВИЋ И АМБАСАДОРКЕ БО
  • На Конфучијевом институту, који ће функционисати при Факултету политичких наука у Бањалуци, студенти ће моћи да бесплатно похађају курсеве кинеског језика, а најбољим полазницима биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за усавршавање

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик и замјеник градоначелника Тјенђина Џао Хаишан отворили су данас Конфучијев институт при Универзитету у Бањалуци ради унапређења сарадње Српске и Кине.

Додик је истакао да је ово важан дан за Републику Српску и Универзитет у Бањалуци.

„Отварање Конфучијевог института доказ је пријатељства и успјешне сарадње Републике Српске и Кине“, рекао је Додик.

Амбасадор Кине у БиХ, Чен Бо, изразила је задовољство што је отворен Конфучијев институт у Бањалуци и захвалила за успјешну сарадњу руководству Републике Српске.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци, Радослав Гајанин, рекао је да се Република Српска и овај универзитет придружују заједници од 525 основаних Конфучијевих института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената.

Предсједник Републике Српске изјавио је да ће Конфучијев институт омогућити још бољу сарадњу у области образовања и културе између Српске и Кине.

Додик је током састанка са замјеником градоначелника Тјенђина, Хаишаном, изразио задовољство поводом отварања Конфучијевог института. На састанку је разговарано о сарадњи Републике Српске и Тјенђина.

Предсједник Српске оцијенио је да је сарадња Републике Српске са Кином на изузетно високом нивоу, посебно у областима енергетике и инфраструктуре, те да се проширује на културном и образовном плану, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

Састанку су присуствовале и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и амбасадор Кине у БиХ Чен Бо.

На Конфучијевом институту, који је данас отворен при Факултету политичких наука у Бањалуци, студенти ће моћи да бесплатно похађају курсеве кинеског језика, а најбољим полазницима биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за усавршавање.

Осим тога, постоји могућност сарадње са кинеским факултетима и размјене студената, те учешћа у заједничким пројектима, радовима, објављивање радова у престижним кинеским часописима.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар