Предсједник РС

Сијарто: Против смо да се било који представник Западног Балкана стави под санкције

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА МАЂАРСКЕ НАКОН РАЗГОВОРА СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
  • Петер СИЈАРТО: Све земље чланице ЕУ као и њене институције треба да поштују ставове и одлуке земаља западног Балкана. Треба да се поштују и резултати избора, јер људи у тим земљама имају право да бирају своје представнике
  • „Бићемо и против тога да се смањују средства за помоћ западном Балкану, јер на тај начин се наноси штета људима који овдје живе“

ЈEДАН од приоритета Мађарске је убрзање уласка земаља западног Балкана у ЕУ, рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске, након састанака са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком у Бањалуци.

– На прагу смо пресједавања Мађарске ЕУ, и један од наших приоритета биће процес убрзавања ЕУ земљама западног Балкана. Европској унији је потребна свјежа енергија, а западни Балкан је регија која то може да обезбиједи – нагласио је Сијарто.

Он сматра да је у интересу и ЕУ и Балкана да се успостави трајни мир у овом дијелу свијета и да је за успјешно убразавање интеграција неопходно да ЕУ са поштовањем разговара са партнерима са западног Балкана.

– Све земље чланице ЕУ као и њене институције треба да поштују ставове и одлуке земаља западног Балкана. Треба да се поштују и резултати избора, јер људи у тим земљама имају право да бирају своје представнике, и ми треба да поштујемо то право – нагласио је Сијарто.

Он је нагласио да жели да проширење буде успјешно, и да не буде никаквог уцјењивања од стране ЕУ.

– Због тога смо и до сада, а и даље ћемо бити против да се било који представник Западног Балкана стави под санкције. Бићемо против тога и да се смањују средства за помоћ западном Балкану, јер на тај начин се наноси штета људима који овдје живе – поручио је Сијарто.

Он је додао да се наставља са пројектом привредног развоја Републике Српске.

– Корист ће свакако имати пољопривредници, као и Република Српска и Мађарска – истакао је

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар