Предсједник РС

Стевандић: Браћа Стевандићи могу играти само за Србију или за никог!

КОНАКОВИЋУ ПОРУЧИО ДА ЈЕ ЊЕГОВО ОСПОРАВАЊЕ ПРАВА НА ИЗБОР РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ НЕКОРЕКТНО И ЗЛОНАМЈЕРНО
  • Још му аписао: „Моје претке у Србију су тјерали Турци, Аустроугари, усташе и фашисти. Како сматрам да нисте сљедбеник никог од наведених, молим вас да то не чините. Извињење није обавезно. Увреде и пријетње ми упућују необразовани полусвијет и острашћени примитивци који тако билдају патриотске мишиће“
  • „Без жеље да увриједим или омаловажим, у прилогу вам достављам и 10 чланова Устава Републике Српске у којима се 12 пута наводе државни органи за које сте скоро тврдили да не постоје… Ми смо своји на своме, старог и дугог коријена, и неће нас нико отјерати. Исто и вама желим“

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић указао је да се министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, на једну његову спортску објаву, прикључио хистеричним и нецивилизованим реакцијама, те поручио да је репрезентација ствар личног избора.

– Моје претке у Србију су тјерали Турци, Аустроугари, усташе и фашисти. Како сматрам да нисте сљедбеник никог од наведених, молим вас да то не чините. Извињење није обавезно. Увреде и пријетње ми упућују необразовани полусвијет и острашћени примитивци који тако билдају патриотске мишиће – рекао је Стевандић, реагујући на изјаву Конаковића.

Стевандић подсјећа Конаковића да је био спортиста и зна да и многи Бошњаци играју за Србију, наводећи да је Ватерполо клуб Бањалука седмоструки првак и побједник купа БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

– Напредовали су откад играју у лиги Србије. Тако су и три пута играли квалификације за Лигу шампиона, што ваљда представља и БиХ успјех – нагласио је Стевандић.

Стевандић је рекао да ватерполо у Сарајеву напредује због тих успјеха и можда и они освоје првенство и заиграју на том нивоу, што не замјера нити оспорава као реалну могућност.

– Репрезентација је ствар личног избора, а моје је да будем поносан што не укључује ниједну ружну ријеч или увреду за било кога што вам је намјерно или случајно промакло. Увредљиве реакције не помажу, већ само изазивају сличне, којих се и овом приликом уздржавам, јер мислим да уљудно има предност – истакао је Стевандић.

Стевандић је навео да БиХ ником не даје и не зарађује плату, већ новац прикупљају Република Српска и ФБиХ, дакле ентитети и Брчко дистрикт.

– И од тог новца се финансира све у БиХ, а ентитетима што преостане. Дакле, прије ће бити да од ентитетског новца иде ваша плата, а не обрнуто – указао је Стевандић.

Навео је да је Конаковићева изјава да било чије право да изабере за коју ће репрезентацију играти, назове ратним покличем, некоректна, непотребна и злонамјерна и управо изазива реакције.

– Без жеље да увриједим или омаловажим, у прилогу вам достављам и 10 чланова Устава Републике Српске у којима се 12 пута наводе државни органи за које сте скоро тврдили да не постоје – напоменуо је Стевандић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске навео је да у мјесту гдје су рођени скоро сви Стевандићи у ФБиХ нема другог гробља и споменика, сем српског, а тамо су сахрањени и они који су стварали и пали за Републику Српску која јесте реалност и не брани другима да играју и бирају за кога да играју или славе и тугују.

– Ми смо своји на своме, старог и дугог коријена, и неће нас нико отјерати. Исто и вама желим – поручио је Стевандић на крају реаговања на изјаву Конаковића.

Федерални медији су пренијели да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао да „жали“ предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића који „живи у БиХ, а сања Србију“.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је раније на „Иксу“ (Твитеру) објавио да је Срђан Стевандић „одбио да игра (и капитенску траку) за репрезентацију БиХ“.

– У 10 је најбољих спортиста Републике Српске. Брат Данило и сестра Ана слично… Питање карактера и васпитања. Браћа Стевандићи могу играти само за Србију или никог! – додао је Стевандић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар