РС и матица

Агенција „Стандард и Пурс“ Српској потврдила дугорочни кредитни рејтинг „Б“ са стабилним изгледима

У ЈАНУАРУ 2023. СРПСКА ОТПЛАТИЛА ДУГА ЗА 41 МИЛИОН КМ ВИШЕ НЕГО ШТО СЕ ДУГОРОЧНО ЗАДУЖИЛА
  • Мастрихтским критеријумима је као општеприхваћено правило дефинисано да дуг према БДП не може бити виши од 60 одсто. Према овом критеријуму, Република Српска је далеко испод горње границе дуга, јер укупан дуг Републике Српске износи 40,3 одсто БДП, док је јавни дуг 34,2 одсто БДП
  • Оцијенила да ће од 2024-2026. године у Републици Српској доћи до раста БДП-а до три одсто, а у исто вријеме се прогнозира пад инфлације, али и пад дефицита који ће бити испод три одсто

МЕЂУНАРОДНА рејтинг агенција „Стандард и Пурс“ саопштила је да је Републици Српској потврђен „Б“ дугорочни кредитни рејтинг са стабилним изгледима, а најбољу оцјену добило је стање дуга у средњорочном периоду, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Кредитна агенција је ово саопштила након урађене анализе економске ситуације у Републици Српској.

– Кредитна агенција наводи у извјештају да су „турбулентно политичко окружење и санкције које су САД увеле појединим званичницима и институцијама довеле до слабијег интереса инвеститора за улагање“, те да политичке тензије компликују институционални оквир, ограничавају економски раст и представљају препреку за фискалну одрживост – наводи се у саопштењу.

Међутим, закључује се да Република Српска „слабости институционалног оквира“ компензује управљањем сопственим фискалним политикама, због чега је у наредном периоду процијењено да ће доћи до смањења дуга који је далеко испод 60 одсто бруто домаћег производа.

– Такође, истиче се да ће од 2024-2026. године доћи до раста БДП-а до три одсто, а у исто вријеме се прогнозира пад инфлације, али и пад дефицита који ће бити испод три одсто – истиче се у саопштењу.

Министарство финансија истиче да је у овом тренутку такав извјештај још једна потврда да је Република Српска на добром путу економског раста и развоја, да је посвећена смањењу дефицита, уз истовремени наставак започетих инвестиционих процеса, прије свега у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, као и у пројектима од значаја за цјелокупну друштвену заједницу.

– Овом приликом одбацујемо злонамјерне тврдње које су ових дана изнијели поједини медији називајући посљедњу емисију обвезница Републике Српске „новим задуживањем“, јер то није ништа ново и непланирано, него планирана реализација усвојеног буџета за 2024. годину. Осим тога, емисија обвезница је у потпуности и у складу са одредбама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама. Ово, али и сва друга дугорочна задужења су прихваћена Одлуком о дугорочном задуживању за 2024. годину Народне скупштине Републике Српске – подсјећају из Министарства финансија.

У саопштењу се истиче да је у јануару ове године Република Српска више отплатила дуга за 41 милион КМ него што се дугорочно задужила.

Како се наглашава, цјелокупан процес емисије дуга Републике Српске је веома транспарентан и обавља се у складу са стратешки и планским документима која су усвојила релевантина тијела односно, Народна скупштина и Влада Републике Српске који су јавно доступни.

Такође, досаје се, сва задужења се обављају посредством организованих и строго регулисаних финансијских тијела, а у складу са најбољим међународним правилима и праксама.

– Мастрихтским критеријумима је као општеприхваћено правило дефинисано да дуг према БДП не може бити виши од 60 одсто. Према овом критеријуму, Република Српска је далеко испод горње границе дуга, јер укупан дуг Републике Српске износи 40,3 одсто БДП-а, док је јавни дуг 34,2 одсто БДП-а – наводи се у саопштењу.

Министарство финансија истиче да се јавним финансијама Републике Српске управља одговорно и ефикасно.

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар