РС и матица

Амфилохије: Народ у литијама осјећа органску везаност за Србију

БЕЋКОВИЋ: У ТОКУ ЈЕ МИРНИ УСТАНАК – НЕ ЗНА СЕ ДА ЛИ УСТАНИЦИ СИЛАЗЕ СА НЕБА ИЛИ СЕ НА НЕБО ПЕЊУ
  • Свештенству и верницима Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори додељрно пизнање Новости Најплеменитији подвиг године
  • Матија БЕЋКОВИЋ: „Рече ми један човек да је сањао Светозара Вукмановића Темпа како иде на челу литије и носи икону свога брата. Да је Темпо жив – то не би био сан
  • Митрополит АМФИЛОХИЈЕ: Народ у литијама осјећа органску везаност за Србију, а највише за Косово и Метохију, те су неизоставне пјесме о Косову. Оне се највише чују. Наш народ није изгубио душу и није се одрекао свога вјечног завјета и опредјељења за вјечност“  

У СКУПШТИНИ града Београда свештенству и верном народу Митрополије црногорско-приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори додјељена је Златна плакета Вечерњих новости за Најплеменитији подвиг године.

Присутнима се први обратио академик Матија Бећковић, који је нагласио да је народ у Црној Гори надмашио себе.

„Што су људи гори, то су племенити подвизи насушнији“, рекао је академик и додао да је народ у Црној Гори надмашио себе, позван од своје савести:

„А шта је савест, ако не друго име за Бога, и шта је племенитост подвига ако не пример богочојства и богојунаштва?“, рекао је он.

Нагласио је да ово није подвиг године него подвиг вијека, тренутак када су, први пут заличивши на англосаксонце, Црногорци у побожној тишини, без сувишног покрета, по невремену, поносни на своју вјеру и традицију, устали да бране своје светиње.

„Захваљујући модерним технологијама, цео свет је могао да види овај најмасовнији зимски устанак православних хришћана, у којем се није знало да ли устаници силазе са неба или се на небо пењу, и да ли је тај устанак паметнији или племенитији“, рекао је Бећковић, нагласивши да су ово потомци четника и партизана који су прерасли и превазишли подјеле и који су доказ да је рана зацјелила.

„Рече ми један човек да је сањао Светозара Вукмановића Темпа како иде на челу литије и носи икону свога брата“, испричао је, додавши да је Темпо жив, то не би био сан.

Амфилохије: Народ у литијама осјећа органску везаност за Србију, а највише за Космет

Митрополит Амфилохије се такође захвалио на почасти и урученој награди, рекавши да је оно што се догодило у Црној Гори васкрсење народа.

Владика је искрено рекао да није очекивао ни знао да међу народом у Црној Гори постоји најјачи огањ љубави.

Нагласио је да је Закон о слободи вјероисповијести плод братомржње и незакоња након Другог свјетског рата.

„Ово је једини примјер у Европи да се догађа промјена идентитета једног народа“, рекао је, сликовито приказавши да је братоубилаштво врхунило рушењем ловћенске капеле.

Митрополит је рекао да међу народом треба посебно подвући дјецу, да дјеци анђели говоре.

Осврнуо се и на то да народ у литијама осјећа органску везаност за Србију, а највише за Косово и Метохију, те су неизоставне песме о Косову, оне се највише чују.

„Наш народ није изгубио душу и није се одрекао свога вјечног завјета и опредјељења за вјечност“, завршио је Митрополит, још једном се захваливши.

Пријему у Скупштини града присуствовао је и хуманитарац Арно Гујон, који је био члан жирија који је изабрао лауреате.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар