Видео Одабрано РС и матица

Бећковић: Засад боље пролазим од Његоша – њему су срушили гроб, мој ће тек да руше

ЂУКАНОВИЋЕВА ДПС ГА ОПТУЖИЛА ДА НЕ ПРИЗНАЈЕ ДРЖАВУ ЦРНУ ГОРУ И ЊЕН ЈЕЗИК И ИСТОРИЈУ
  • У Будви сат и по говорио своје стихове. Било је то најпосјећеније културно дешавање у том граду. Рецитовао је, поред осталих, своје пјесме „Косово Поље“, „Мајка“, „Амфилохије“ и „Краљ Петар Други“ (ВИДЕО)
  • Подгоричком дневном листу „Вијести“ потом рекао да код црногорске власти никада није био омиљен. Па додао: „Волели су ме, али тајно“

ПЈЕСНИК и академик Матија Бећковић, и поред бројних пријетњи, увреда и хајке коју је покренуо Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС), а наставили медији блиски властима, након 23 године поново је говорио поезију у Будви, граду који му је 1995. године додијелио књижевну награду „Стефан Митров Љубиша”.

Пред почетак његовог гостовања ипак су избили проблеми, јер је Будванка Д. Љ. покушала да на свом звучнику пусти црногорску химну „Ој, свијетла мајка зоро”, након чега јој је пришао Д. И. и поломио звучник.

„За сада сам прошао боље од Његоша. Њему су срушили гроб, а мени ће тек да руше”, казао је Бећковић за „Политику”.

Прије ове вечери, црногорски националисти скоро да су се утркивали у захтјевима да се Бећковићу забрани не само гостовање у Будви, већ и улазак у Црну Гору.

Тако је ДПС, чији је предсједник актуелни шеф државе Мило Ђукановић, поручио да опозициона власт у Будви покушава „прекројити садашњост правећи подјеле и ширећи мржњу, постављајући на пиједестал оне попут Матије Бећковића”, и да „он не признаје државу Црну Гору, њен језик, писмо, историју, нити иједан напор усмјерен ка бољитку и просперитету грађана”.

Бећковић је, иначе, у Будви рекао да никада није био омиљени пјесник црногорске политичке елите и констатовао да „права Црна Гора” постоји само у машти…

Он је на староградском тргу између цркава одржао једно од најпосјећенијих културних дешавања икада одржаних у Будви – трибине су биле мале да приме велики број посјетилаца, па су многи стајали са стране да би слушали како српски пјесник сат и по рецитује своју поезију.

Бећковић је био гост фестивала књижевности „Ћирилицом”, који другу годину заредом организује Јавна установа Библиотека Будве у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Црне Горе.

Иако је говорио у каквим условима живи народ, ко и какви њиме управљају, због чега обичан човјек ћути и прихвата да живи у таквим условима, Бећковић практично није упутио ниједну политичку поруку…

„Нисам био у Будви 23 године, од када сам примио награду ‘Стефан Митров Љубиша’ на овом месту”, рекао је потом у разговору за подгорички дневни лист „Вијести”.

„Нисам био омиљен. Волели су ме, али тајно”, рекао је кроз смијех.

Упитан шта се промијенило од тада, Бећковић каже да се није ништа промијенило у његовом статусу:

„Поготово у Црној Гори се ништа није променило. Променило се што сам се сада појавио. Врло рано сам отишао из Црне Горе, али исти статус је био тада, још када сам био дечак у Колашину, када сам рецитовао. Али нисам могао да будем награђен, с обзиром на то чији сам био син”, наводи Бећковић.

За „праву Црну Гору“ додатно је рекао:

„Њу су створили песници, у стварности није била. То није само случај са Црном Гором, она је у том смислу само драстичан пример”.

Упитан да ли себе сматра „негатором свега што је црногорско“, српски академик је кроз смијех казао: „То ми је бесмислено“.

На питање какви су односи Црне Горе и Србије и какви су Мило Ђукановић и Александар Вучић, одговорио је: „Врло су слични. То су као спојени судови, Србија се није вратила себи, па онда није ни Црна Гора. Ако се сами не вратимо, нико то не може учинити, ако се не уморимо у тој инерцији. Сви други су нас оставили далеко за собом, тако да ми чак и њима приговорамо што завршавају нешто што ми треба да завршимо. Као што је, рецимо, Други светски рат”, рекао је Бећковић.

Управа Јавне установе Библиотека Будве, уочи гостовања Бећковића упутила је писмо Центру безбједности Будве у вези са тим што се на друштвеним мрежама ствара негативна атмосфера и грађани зову на бунт.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар