Одабрано РС и матица

Берлин преговара са Приштином о наоружавању „војске Косова“

ПРОТЕКЛИХ ГОДИНА БИВШОЈ ОВК ЊЕМАЧКА ИСПОРУЧИЛА ОРУЖЈА И ОПРЕМЕ ЗА 170 МИЛИОНА ЕВРА
  • Преговара се о набавци нове туре њемачких аутоматских пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенкова „Леопард 2“

ВЛАСТИ у Приштини мјесецима преговарају с њемачким обавјештајним службама о набавци топова и противоклопних ракетних система за такозвану војску Косова, а у фокусу им је и допуна лаког артиљеријског оружја и савремено пјешадијско наоружање чији добар дио Косово већ посједује, пише „Спутњик“.

Њемачка тиме што наоружава Косово, крши сопствена правила и законе, јер одредбом из 1971. године постоји начелна забрана да се оружје извози у земље које нису чланице НАТО, додаје исти портал.

Како би оправдала статус четвртог највећег извозника оружја на свијету са 5,8 одсто удјела у тржишту оружја, ова одредба је замијењена компликованим процесом, па тако у „спорним“ продајама оружја посљедњу ријеч има Савезни савјет за безбједност, који предводи канцеларка Ангела Меркел и још неколико ресорних министра њемачке владе.

Овај Савјет одобри око 60 одсто захтјева произвођача оружја за извоз у земље које нису чланице ЕУ или НАТО, показала је студија Хесенске фондације за истраживање мира и конфликата (ХСФК), урађена по налогу невладине организације Гринпис.

„Спутњик“ наводи да су косовски Албанци до сада искеширали Њемачкој око 170 милиона евра за оружје, опрему и обуку припадника КБС, а преговарају о набавци нове туре њемачких аутоматски пушка Г-36 (Хеклер и Кох) и тенкова „Леопард 2“.

Војни аналитичар Митар Ковач за „Спутњик“ каже:

„Немачка не жели било какав компормис, односно, хоће да задржи целину Косова и Метохије у такозваној држави Косово. У том смислу, може се разумети и настојање Немачке да јача оружане снаге лажне државе Косово и то чини на више начина, на пример, кроз обуку кадра и процес наоружавања те војске“.

Он подсјећа да и у периоду кад се није говорило о стварању оружаних снага Косова, Њемачка је такође тајно радила на опремању такозваног Косовског заштитног корпуса (КЗК) лаким наоружањем, војничком опремом…

„Данас се настваља тај процес са опремањем косовске такозване војске, само са сложенијим борбеним системима. Пре свега, то се односи на преносне противоклопне и противваздушне ракетне системе, на командно информационе системе, логистичку опрему, средства транспорта, убојних средстава и тако даље“, набраја Ковач.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар