РС и матица

Боцан-Харченко: Положај Републике Српске је један најважнијих спољнополитичких приоритета Русије

ГОВОРИО О РУСКОМ ПРЕВОДУ КЊИГЕ МИЛАНА ЉЕПОЈЕВИЋА „НАОРУЖАВАЊЕ ИСТИНОМ“
  • Амбасадор РФ Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Очување Дејтонског споразума најважнији је задатак не само у региону него и у Европи уколико она, заиста, жели стабилност у овом региону, који је европски. Међутим, сва дешавања по налозима из Вашингтона, Брисела, НАТО и ЕУ, првенствено такозвано именовање такозваног високог представника, али и друге одлуке, представљају наставак поништавања Дејтона са жељом централизације БиХ“
  • Mлађен ЦИЦОВИЋ: „Наоружавање истином“ јача увјерење да ће лажи и обмане о улози Срба и Руса у два свјетска рата, као и о дешавањима деведесетих година 20. вијека бити разоткривене и побијеђене, јер је, како каже, истина увијек јача од лажи
  • Милан ЉЕПОЈЕВИЋ: „Једини гријех Срба је то што то што имају историјску везу са руским народом. Руси бране Дејтонски споразум и ми с њима делимо исте вредности, док Запад факлсификује Дејтон и историју оба светска рата“

ПОЛОЖАЈ Републике Српске остаје један од најважнијих спољнополитичких циљева Руске Федерације, без обзира на све проблеме са којима се руска држава тренутно суочава, изјавио је данас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Говорећи на промоцији руског превода књиге „Наоружавање истином“, аутора Милана Љепојевића у Руском дому у Београду, Боцан-Харченко је истакао да је опредјељење Русије да се бори за очување Републике Српске и њених права јасно потврђено у разговорима руског предсједника Владимира Путина са предсједником Србије Александром Вучићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

„Одлично знам за веома штетне појачане активности на поништавању дејтонског принципа и покушаје искључења Русије из рјешавања проблема који се односе на БиХ. Али, то је немогуће, баш као што није могуће ни рјешавање питања Косова без Русије, која је стални члан Савјета безбједности УН“, нагласио је Боцан-Харченко.

Он је оцијенио да је очување Дејтонског споразума најважнији задатак не само у региону него и у Европи уколико она, заиста, жели стабилност у овом региону, који је европски.

„Међутим, сва дешавања по налозима из Вашингтона, Брисела, НАТО-а и ЕУ, првенствено такозвано именовање такозваног високог представника, али и друге одлуке, представљају наставак поништавања Дејтона са жељом централизације БиХ“, указао је Боцан-Харченко.

Он сматра да је најопаснији смјер тих штетних активности жеља да се смање или пониште специјалне везе Републике Српске и Србије, које су братске и природне, због чега их је немогуће уништити.

„Зато је јако важна борба за очување Дејтонског споразума и његових принципа. Само на основу Дејтона, БиХ може да остане децентрализована земља, уз очување Републике Српске у пуном обиму и капацитету“, нагласио је Боцан-Харченко.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да Љепојевићева књига говори о томе да само народ који поштује своју прошлост зна да на прави начин дефинише и своју будућност.

„Српски народ треба да буде поносан на своју прошлост, која га обавезује да његује културу сјећања“, нагласио је Цицовић.

Наводећи да Љепојевићева књига говори и о оригиналном Дејтонском споразуму и покушајима његовог урушавања, односно фалсификовања, Цицовић је оцијенио да дјело „Наоружавање истином“ јача увјерење да ће лажи и обмане о улози Срба и Руса у два свјетска рата, као и о дешавањима деведесетих година 20. вијека бити разоткривене и побијеђене, јер је, како каже, истина увијек јача од лажи.

Љепојевић је указао да се први дио књиге односи на геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској, истичући да је тек у јануару 2018. године изложбом у Уједињеним нацијама „Јасеновац–право на незаборав“ свијет упознат о размјерама тог страшног геноцида.

Он је објаснио да је скривање тог стравичног злочина довела и до сталних покушаја да се промијени и фалсификује Дејтонски споразум, јер је Запад почео да оптужује Србе за наводни геноцид, не признајући стварни геноцид над српским народом у Другом свјетском рату, као ни велико страдалништво и херојство Срба у Првом свјетском рату.

Љепојевић сматра да су томе кумовала два разлога, од којих је први то што модерни Запад истина не интересује, а други што се српски народ сврстао на страну вјековних пријатеља Руса.

„Једини гријех Срба је то што то што имају историјску везу са руским народом. Ми смо се баш зато опредијелили да ову књигу преведемо на руски језик, јер Руси показују интересовање за истинску историју. Осим тога, они бране Дејтонски споразум и ми с њима дијелимо исте вриједности, док Запад факлсификује Дејтон и историју оба свјетска рата“, рекао је Љепојевић.

Он је најавио да ће послије Бањалуке и Београда руски превод књиге „Наоружавања истином“ бити представљен у Москви и Санкт Петербургу, као и да планира промоције у Луганску и Доњецку.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар