РС и матица

Бранковић: Ако СБ УН почне расправу о БиХ и Сребреници – западна игра са „Сребреницом“ мораће да застане

„ОПТИМИСТА САМ - ЈАКО ЈЕ ДОБАР ПОТЕЗ РУСКО САЗИВАЊЕ СЈЕДНИЦЕ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ УН О БиХ“
  • Некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко БРАНКОВИЋ: Заказана је сједница на захтјев једног од чланова Савјета безбедности УН, а то је Русија. Докле год Савјет безбједности на дневном реду има Сребреницу, Генерална скупштина не може о томе да прича и засједа
  • „Чак и да Њемачка и остали бандити покушају да сазову сједницу Генералне скупштине, поставља се питање да ли ће генерални секретар упозорити предсједника Генералне скупштине да он не смије да сазове сједницу, док год је то на дневном реду Савјета безбједности… Одгађање разматрања резолуције,значи да им се цијела кула о могућем усвајању резолуције порушила и да сад покушавају нешто да ураде“

АКО Савјет безбједности УН почне да расправља о ситуацији у БиХ, дакле – и о Сребреници, онда према правилима процедуре и Повељи УН, Генерална скупштина УН не може да расправља о резолуцији, која је поднијета за Сребреницу, изјавио је некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић.

– Ово је сједница на захтјев једног од чланова Савјета безбедности, а то је Русија. Докле год Савјет безбједности на дневном реду има Сребреницу, Генерална скупштина не може о томе да прича и засједа – истакао је Бранковић.

Напоменуо је да, ако се у свјетској организацији буду држали правила процедуре, када почне Савјет безбједности, Генерална скупштина више нема шта ни да засједа, ни да прича о резолуцији о Сребреници.

– Чак и да Њемачка и остали бандити покушају да сазову сједницу Генералне скупштине, поставља се питање да ли ће генерални секретар упозорити предсједника Генералне скупштине да он не смије да сазове сједницу, док год је то на дневном реду Савјета безбједности – навео је Бранковић.

Оцијенио је као јако добар потез захтјев Русије за сједницу Савјета безбједности УН о БиХ, те додао да је оптимистичан.

– Чињеница је да, чим су одгодили разматрање резолуције, значи да им се цијела њихова кула о могућем усвајању резолуције порушила и да сад покушавају нешто да ураде – навео је Бранковић.

Он је подсјетио да је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија рекао да се одгађа расправа у Генералној скупштини о резолуцији, јер треба у документу нешто да се доради.

– То значи да нису добили потребну већину, чим одлажу, јер да су сигурни да је имају увелико би гласали. Захтјев Русије да се одржи сједница Савјета безбједности о томе долази им као `додатак на скупоћу` – рекао је Бранковић.

Оцијенио је да су у великој муци сви који предлажу резолуцију.

– Мислим да ће на крају морати то, не да скину са дневног реда, већ да одгоде. Политичка ситуација је таква да они који су предложили резолуцију не смију да изгубе, односно да резолуција не добије одговарајући већину – указао је Бранковић. Јер, додао је, уз овај фијаско око Украјине и свега у шта се Запад упетљао, још то да им дође на главу, одмах могу да иду кући.

Бранковић, који је био 30 година српски дипломата у УН, појаснио је да сједница Савјета безбједности УН о резолуцији о Сребреници није ванредна, јер Савјет свакодневно ради и зајседа и надлежан је за очување мира и међународне безбједности, тако да не постоје ванредне и редовне, него само заказане сједнице.

На захтјев Русије данас би требало да буде одржана сједница Савјета безбједности УН о БиХ, а српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић званично је затражила обраћање путем видео-линка.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Русија, како сада ствари стоје, успјела да се избори да се одрже двије сједнице Савјета безбједности УН о БиХ, те да је то добра прилика да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изнесе своје ставове.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар