РС и матица

Брнабић: Француско-њемачки план за КиМ не би био другачији и да смо Русији увели санкције

НАГЛАСИЛА: САД И ЕУ САДА НЕ ГОВОРЕ О МЕЂУСОБНОМ ПРИЗНАЊУ ВЕЋ О НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА
  • За ТВ Прва рекла: „Ми плаћамо одређену цијену (неувођења санкција Русији) кроз то што смо могли да добијемо мало већу цијену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то што смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022. години, али у данашње вријеме плаћате одређену цијену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић каже да Србија плаћа цијену зато што није увела санкције Русији, али је додала и да је то принципијелан став, као и да не мисли да би француско-њемачки приједлог за КиМ био другачији да је Београд увео санкције, пише Танјуг, а преноси РТС.

Став Србије је принципијелан, „бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо“, рекла је Брнабић за ТВ Прва и додала да је било предсједничких кандидата који су у кампањи говорили да не би увели санкције Русији, те да ће то учинити Александар Вучић, па су послије избора говорили да је Србија неодговорна зато што не уводи санкције.

Предсједница Владе Србије истиче да је на првом мјесту важно да према народу будете искрени и да не лажете да бисте освојили политички поен, а да након тога, како је рекла, мијењате политику.

– Да, то (неувођење санкција) нас кошта. Ми плаћамо одређену цијену кроз то што смо могли да добијемо мало већу цијену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то да смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022. години, али у данашње вријеме плаћате одређену цијену независне политике. Мислим да је то принципијелна политика – рекла је она.

Став према санкцијама, подсјетила је Брнабићева, заснован је на међународном праву и на интересу Србије.

Указала је да не мисли да би француско-њемачки приједлог био другачији да је Србија увела санкције према Русији, већ да би, каже, био другачији да није било Александра Вучића зато што је ту тему поново ставио на дневни ред и изборио за неке ствари за које су мислили да је немогуће.

У том смислу је додала да представници и ЕУ и САД говоре о томе „да се не ради о међусобном признању, већ о нормализацији односа“.

– То је нешто што је промијењено захваљујући предсједнику Вучићу – рекла је Брнабићева и подсјетила да је сам предсједник говорио о лошим странама тог документа и јасно повукао црвене линије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар