Главно РС и матица

Брнабић: Поводом приштинских такси обратили смо се ЦЕФТА, Унмику и Гутерешу

„АКО СВЕ НЕ БУДЕ РЕШЕНО У НАРЕДНИХ 90 ДАНА – ОБРАТИЋЕМО СЕ АРБИТРАЖНОМ СУДУ“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је да је данас поподне послала формални захтјев за директне консултације у оквиру Заједничког комитета Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА).

Брнабић је новинарима у Влади Србије рекла да је тај захтјев послала Секретаријату ЦЕФТА, Унмику и генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

„Они су од сутра, од пријема захтева, према сопственим прописима дужни да у року од 90 дана реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем ЦЕФТА споразума“, казала је Брнабић.

Она је рекла да, уколико се те консултације не покрену, Србија ће, у складу са ЦЕФТА споразумом, покренути поступак пред арбитражним судом.

„Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала ЦЕФТА споразум, мислим да Србија с правом очекује брзу реакцију Секретаријата и Унмик мисије на Косову“, додала је Брнабић.

Она је напоменула да ће Србија наставити да се бори против кршења међународних споразума свим правним механизмима поштујући међународно право и европске вриједности.

„Србија неће наседати на провокације, неће уводити контрамере и наставиће да сарађује са партнерима из региона, пре свега из БиХ који су такође погођени овим неразумним мерама Приштине“, рекла Брнабић.

Она је додала да ће урадити све како би се ствари вратиле на нормалу, избегла пријетећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација на Косову.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар