РС и матица

Брнабић у Невесињу: Што Србија буде јача, то ће више помагати народу у Српској

ПОСЈЕТИЛА ОБЈЕКТЕ ЧИЈА ОБНОВА И РЕКОНСТРУКЦИЈА СЕ ПОМАЖЕ ИЗ БУЏЕТА СРБИЈЕ
  • Ана БРНАБИЋ: Србија ће подржавати и Срне у ФБиХ и другде – где год да живе. То је нормално и природно код свих оних народа гдје матица може и гдје је довољно економски способна да помогне. Србија је од 2014. године за пројекте у Републици Српској издвојила 88,5 милиона евра
  • Обишла објекте који се финансирају из буџета Србије, међу којима су Музичка школа „Свети Роман Мелод“, Народна библиотека Невесиње, Дом културе „Небојша Глоговац“, Основна школа „Ристо Пророковић“ и вртић „Света Евгенија Царица Милица“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас у Невесињу да ће Србија увијек бити ту и, колико она буде јака, толико ће више помагати Србе у том граду, Републици Српској и свим мјестима у ФБиХ гдје живе.

– То је нормално и природно код свих оних народа гдје матица може и гдје је довољно економски способна да помогне – рекла је Брнабићева новинарима у Невесињу, гдје је посјетила објекте чија се обнова и реконструкција финансира из буџета Србије кроз помоћ и подршку Српској.

Премијерка је подсјетила да је Србија од 2014. године за пројекте у Републици Српској издвојила 88,5 милиона евра и најавила да ће та помоћ бити настављена.

Брнабићева је новинарима у Невесињу казала да је та општина одабрана као једна од оних која је добила посебну помоћ од Владе Србије у износу од три милиона евра.

Истакла је да је за сада општини исплаћено 1,5 милиона евра, а да ће остатак новца бити исплаћен до краја године.

Од првих 1,5 милиона евра, како је навела, дио средстава издвојен је за реконструкцију и опремање Музичке школе, Дома културе, Народне библиотеке, Основне школе, вртића, али и за градске саобраћајнице.

– Од 2014. године, када се променио однос Србије према Србима у дијаспори, ми смо Републици Српској помогли са око 88,5 милиона евра за различите пројекте. Циљ пројеката је био да се побољша квалитет живот грађана и никада нисмо утицали на које пројекте ће бити потрошен новац, већ смо финансирали оно што је локална заједница тражила – рекла је Брнабићева.

Изразила је задовољство што је Србија данас способна, јака и свјесна да помаже Србе у дијаспори и истакла да ће сваки уложени динар, марка или евро значити квалитетнији живот грађана и у БиХ, али и у Републици Српској.

Указала је на то да је предсједник Србије Александар Вучић замолио Владу Србије да посебно обратити пажњу на четири општине, међу којима су Невесиње, Дрвар, Костајница и Дубица.

– Због тога је поред ових пројеката у износу од 88,5 милиона евра, Невесиње добило додатних три милиона евра – објаснила је Брнабић.

Нагласила је да то није крај помоћи и да ће подршка Републици Српској, Србима у БиХ, ма и гдје живели, бити настављена и у наредним годинама.

Брнабић је посјету БиХ започела у Невесињу, гдје је одржала састанак са предсједником општине Невесиње Миленком Авдаловићем.

Затим је обишла објекте који се финансирају из буџета Србије, међу којима су Музичка школа „Свети Роман Мелод“, Народна библиотека Невесиње, Дом културе „Небојша Глоговац“, Основна школа „Ристо Пророковић“ и вртић „Света Евгенија Царица Милица“.

Начелник општине Миленско Авдаловић захвалио је Брнабићевој и подсјетио да је помоћ Невесињу из средстава Владе Србије започета још 2018. године, када је обновљен Дом културе „Небојша Глоговац“.

Авдаловић је рекао да је у току спровођење пројеката који су планирани, и то 500.000 КМ је планирано за помоћ буџету, а 500.000 КМ за подстицаје привреди, па су у текстилном комбинату у Невесињу запослена 63 радника захваљујући тим средствима.

– У току је спровођење пројеката Дома културе у коме је смјештена Музичка школа, Народна библиотека, Градска галерија, односно будућа спомен-соба, те доградње вртића и основне школе. Ту је и 1,3 милиона за реконструкцију и изградњу градских и приградских путева – рекао је Авдаловић.

Предсједник Одбора за Србе у региону Скупштине Србије и народни посланик у Скупштини Србије, Милимир Вујадиновић, рекао је да је делегација Србије данас у долини Неретве да би видјели шта је то потребно српском народу који ту живи.

– Дугујем личну захвалност предсједницима Владе и Републике, хвала им што су обећали да на овоме неће стати и да ће помоћ нашем народу у Херцеговини и у долини Неретве бити настављена. То зависи од снаге Србије која је у свом економском, политичком и сваком другом замаху – рекао је Вујадиновић.

(Танјуг – Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар