РС и матица

Брнабић у Скупштини Србије: Настављамо рад на хидроелектрани „Бук Бијела“

„ЗА АЕРОДРОМ ТРЕБИЊЕ ПРИ КРАЈУ И ПРОЈЕКТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА И ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА“
  • Нагласила: „Очекујемо да се БиХ према нама понаша као према било ком другом инвеститору. Ако је немачки инвеститор био добродошао у једној отвореној привреди, ваљда је и српски инвеститор добродошао
  • Било је спекулација да ћемо морати да паузирамо. Ми не паузирамо, немамо никакву одлуку Уставног суда БиХ, тако да настављамо. Урадили смо комплетну правну анализу као одговорни инвеститори, ту пре свега мислим на „Електропривреду Србије“ и не видимо ниједан разлог да било ко стопира тај пројекат. Ништа не искључујем, али заиста не очекујем

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се радови на изградњи хидроелектране „Бук Бијела“ настављају и да би евентуална одлука о стопирању тог пројекта створила правну несигурност за све инвестиције у БиХ.

– Очекујемо да се БиХ према нама понаша као према било ком другом инвеститору. Ако је немачки инвеститор био добродошао у једној отвореној привреди, ваљда је и српски инвеститор добродошао – рекла је Брнабићева одговарајући на питања посланика у Скупштини Србије и предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимира Вујадиновића о пројектима Владе Србије у Српској.

Она је истакла да у том духу настављају тај пројекат који је изузетно важан не само за Србију, Републику Српску и БиХ већ и енергетску стабилност региона.

– Било је спекулација да ћемо морати да паузирамо. Ми не паузирамо, немамо никакву одлуку Уставног суда БиХ, тако да настављамо. Урадили смо комплетну правну анализу као одговорни инвеститори, ту пре свега мислим на „Електропривреду Србије“ и не видимо ниједан разлог да било ко стопира тај пројекат. Ништа не искључујем, али заиста не очекујем – рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да се због епидемије вируса корона каснило са документацијом и експропријацијом.

Када је ријеч о пројекту изградње Аеродрома у Требињу, Брнабићева је рекла да да се завршава пројектно-техничка документација и експропријација земљишта.

Она је навела да добро напредује и изградња ауто-пута до Бијељине, односно диоица Сремска Рача – Кузмин, као и моста преко Саве.

– Србија сноси све трошкове на изградњу моста и договарамо се за 90 одсто финансирања ауто-пута до Бијељине на подручју Републике Српске и очекујем да са тим пројектом кренемо у 2022. години – истакла је Брнабићева.

Она је најавила апсолутну подршку Србије Републици Српској и даљу подршку српском народу у региону.

Брнабићева је рекла да је разговарала са предсједником Србије Александром Вучићем о томе како Србија може да помогне да буде завршен храм Српске православне цркве у Мостару.

– Учинићемо све што можемо да квалитет живота људи, Срба који су тамо остали, упркос свему ономе што се десило у последњих 100 година, буде бољи. Ми ћемо учинити све што можемо да помогнемо, да подржимо, финансирамо пројекте локалне инфраструктуре, изградњу наших цркава, помоћ нашим културно-уметничким друштвима, школама, просвети и друго – рекла је Брнабићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар