РС и матица

Бубић: Заказивање главног претреса за 22. новембар је невјероватно убрзање постпука без упоришта у закону

АНЂЕЛКОВИЋ: БРЗИНА ПРОЦЕСА ПОКАЗУЈЕ ДА СЕ НА ЗАПАДУ ПЛАШЕ ДОДИКОВОГ СУВЕРЕНИЗМА
  • Адвокат Милан ПЕТКОВИЋ: Индикативно је да је од доношења наредбе о спровођењу истраге до заказивања главног претреса у предмету против Додика и Лукића прошло тек неколико мјесеци, док у неком предметима само истрага траје по 10 и више година
  • Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Очигледно је да се некоме жури да тај поступак што прије оконча у складу са унапријед донесеном одлуком
  • Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел ЕГИЋ: Грађани су на народним митинзима показали да неће дозволити да пред правосудним органима БиХ буде осуђен предсједник Српске Милорад Додик због наводног непоштовања одлука апсолутно нелегалног Кристијана Шмита

Извор: РТРС

ПОВОДОМ информације да је за 22. новембар најављен главни претрес у Суду БиХ, у поступку који се води против Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића из Српске поручују – убрзање кривичног поступка нема упориште у закону.

Заказивање главног претреса у предмету против предсједника Републике Српске представља невјероватно убрзање кривичног постпука, које у основи нема ни упориште у закону, рекао је за РТРС адвокат Горан Бубић.

Адвокат Милан Петковић рекао је да је индикативно да је од доношења наредбе о спровођењу истрага до заказивања главног претреса у предмету против Додика и Лукића прошло тек неколико мјесеци, док у неком предметима само истрага траје по 10 и више година.

Адвокат Горан Петронијевић истакао је да је очигледно да се некоме жури да тај поступак што прије оконча у складу са унапријед донесеном одлуком.

Бризина којом правосуђе у БиХ дјелује када је ријеч о судском процесу против Додика и Лукића, јасно показује да је на сцени класична инквизиција чији је једини циљ да Тужилаштво и Суд БиХ, по налогу појединих назови дипломата, исљеђује, суди и кажњава Србима по кратком поступку, само зато што нису климоглавци и послушници, рекао је савјетник предсједника Српске Бојан Савић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да су грађани Републике Српске на народним митинзима показали да неће дозволити да пред правосудним органима БиХ буде осуђен предсједник Српске Милорад Додик због наводног непоштовања одлука апсолутно нелегалног Кристијана Шмита.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је поводом убрзања поступка против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Милоша Лукића да правосудне институције у БиХ служе за спровођење бошњачких политика.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да је очигледно да Суд БиХ жели да што прије донесе пресуду предсједнику Српске Милораду Додику, унапријед написану у неким амбасадама у БиХ, те нагласио да предсједник Српске не би требало да више иде у тај суд.

Брзина процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, незабиљежена у европској пракси, доказује да се западни ментори лажног високог представника Кристијана Шмита искрено плаше Додиковог суверенистичког дјеловања, изјавио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Брзина коју СуД БиХ показује у процесу против предсједика Републике Српске Милорада Додика доказује како може да ради веома брзо и ефикасно ако им то нареде амбасаде западних земаља, оцијенио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Подсјећамо, у Суду БиХ заказан је главни претрес у судском поступку који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића за 22. новембар у 13 часова.

Рочиште о изјашњењу о кривици Додика и Лукића одржано је у Суду БиХ 16. октобра када су изјавили да не разумију оптужницу на што је суткиња Јасмина Ћосић Дедовић, по службеној дужности, саопштила како то подразумијева да су се изјаснили да нису криви.

Судски поступак ће у наставку процеса водити судија Мирсад Стрика.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар