РС и матица

Будимир: Молим Русе да не забораве Србе када дође до мултиполарног поретка

ТРИБИНА „НАТО АГРЕСИЈА ПРОТИВ ЈУГОСЛАВИЈЕ - ИСТОРИЈСКО СЈЕЋАЊЕ И ДУГОРОЧНЕ ПОСЉЕДИЦЕ“
  • Жељко БУДИМИР: Сјетите се да смо ми 1999. године имали храбрости да устанемо и станемо и били смо свјесни посљедица. А та борба није била само за нас… Супротстављањем НАТО, купили  смо Русији мало времена, као у Другом свјетском рату. То је јако битно, јер се често у панславизму појаве и Хрвати и Словенци и Чеси и остали
  • Министар научнотехнолошки развој и високо образовање Српске нагласио: Русија јданас зауставља и спречава зло да овлада свијетом. Потпуно сам убјеђен да Руси сада воде ту битку за свијет, а Срби су 1999. године били такитички предах за стратешку битку коју Руси сада воде за свијет
  • Једна од најважнијх посљедица агресије на СР Југославију – је Црна Гора, јер је Србији пресјечен излаз на море, а друга посљедица је Брчко дистркит, који је створен управо 1999. године, а представља, упозорио је Будимир, „маказе које стално стоје над пупчаником Републике Српске“
  • Реагујући на Будимиров апел, директор за научни рад у Фондацији за развој и подршку међународног дискусионог клуба „Валдај“ Фјодор Лукјанов рекао је испред организатора скупа да Руси неће заборавити да су Срби Русима купили вријеме, те додао да је мултиполарни свијет већ дошао, али се још не зна како ће бити устројен

МИНИСТАР за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је у Београду да моли Русе када се мултиполаризује свијет и дође до мултиполарног поретка, да не забораве Србе, који су Русима, када су се супротставили НАТО-у, купили мало времена, као у Другом свјетском рату.

– Зато сам рекао да у нека друга времена, у којима ће постојати равнотежа снага и у којем ће колективна безбједност и међународно право нешто да значи, да се сјетимо 1999. године као великог догађаја и једног народа, Срба који није спустио главу у тренутку када сви то јесу пред хегемонијом САД – рекао је Будимир на скупу у Руском дому поводом 25 година иод НАТО агресије на Србију.

Он је истакао да је то јако битно, јер се често у панславизму појаве и Хрвати и Словенци и Чеси и остали.

– Али, ето, сјетите се да смо ми те 1999. године имали ту храброст да устанемо и станемо и били смо свјесни посљедица. А та борба није била само за нас – истакао је Будимир на трибини под називом „НАТО агресија против Југославије: историјско сјећање и дугорочне посљедице“.

Он је рекао да је Русија данас неко ко зауставља и спречава зло да овлада свијетом, те да је потпуно убијеђен да Руси сада воде ту битку за свијет, али да су Срби 1999. године били такитички предах за стратешку битку коју Руси сада воде за свијет.

Додао је да једино у чему нису успјели са Запада јесте да Србима наметну нацификацију и геноцидизацију, иако су то покушали, и најтеже им је то што нису успјели да превреднују Србе, посебно, како кажу, босанске Србе, који су им проблем и не кају се ни за шта.

Рекао је да је 1999. године Русија научила лекцију, али и Кина, чија се доктрина промијенила послије НАТО напада на кинеску Амбасаду у Београду.

Будимир је истакао да је једна од најважнијх посљедица агресије на СР Југославију – Црна Гора, јер је Србији пресјечен излаз на море, а друга посљедица је Брчко дистрикт, који је створен управо 1999. године, и који представља „маказе које стално стоје над пупчаником Републике Српске“.

Он је подсјетио да су се послије 1999. године у БиХ појавили високи представници који намећу одлуке, смјењују функционере, а да Српска отпор пружа тек 2007. и 2008. годие када спречава пренос полиције, што је било преломна тачка када Српска више не дозвољава урушавање надлежности“, рекао је он.

Будимир је оцијенио да агресија 1999. године није завршена због Косова и Метохије, док у Републици Српској, као да никада није престајало бомбардовање, само сада постоји хибридни рат, односно притисци другим политичким средствима, притисци, уцјењивања…

Он је оцијенио да је западна цивилизација најбруталнија и најефикаснија цивилизација у историји свијета, која функционише на бруталности и сили.

– Ту нема емоција, они се појаве, ураде посао, згазе вас – рекао је Будимир, који је испричао да када се западним представницима Срби жале на осиромашени уранијум, на дјецу која се рађају са хендикепима, на епидемију рака грлића материца и дојке у Српској, посебно око Приједора и Братунца, као одговор добију да им се насмију у лице и кажу да је то посљедица тога што су Срби били „на другој страни“.

Будимир је рекао да се са Западом мора бити ефикасан када се завршавају своји национални циљеви и интереси.

Истакао је да су се Срби 1999. године као историјски народ сукобили са једном идеологијом која је хтјела да поништи историју, историјске вриједности, па су морали да стану против тога још почетком деведесетих година 20. вијека.

Он је подсјетио да употреба ваздушне силе против Срба није почела 1999. године /агресијом НАТО на Србију/, него већ 1992. у Републици Српској Крајини, па 1995. године у БиХ када НАТО мијења однос снага на шптету Републике Српске.

Будимир је навео да је 1999. година била посљедица и српских грешака и одустајања од Републике Српске Крајине, тако да је Косово било неминовност и да се Косово морало десити, јер ако се одустало од Книна, јасно је да се морало борити у Приштини.

Будимир је рекао да смо 1999. године били потпуно сами и водили рат, јер је Русија била у јако тешкој ситуацији, као и да је српска држава НАТО бомбардовањем враћена у прединдустријско стање, а послије петооктобарских промјена 2000. године то више није била ни држава, него само земља, којом је управљао како је ко хтио.

Након овог излагања министра Будимира, испред организатора скупа директор за научни рад у Фондацији за развој и подршку међународног дискусионог клуба „Валдај“ Фјодор Лукјанов рекао је да Руси неће заборавити да су Срби Русима купили вријеме, те додао да је мултиполарни свијет већ дошао, али се још не зна како ће бити устројен.

У раду скупа су учестоввали и сенатор Републике Српске Александар Вулин, руководилац Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расијању и међународну друштвену сарадњу „Россотрудничество“ Јевгениј Примаков, те видео обраћањем замјеник предсједника Савјета Федерације Константин Косачов.

Учествовали су и први замјеник предсједника Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност Владимир Чижов, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и други.

Трибину су организовали Руски дом, Центар за медитеранска истраживања на руском националном истраживачком универзитету Висока школа за економију и Фондација за подршку јавној дипломатији „Александар Горчаков“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар