РС и матица

Будимир: Морамо бити спремни на све врсте политичког и правног отпора

У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАНА ТРИБИНА „УГРОЖЕНА СРПСКА - ОДЛУЧАН ОДГОВОР“
  • Жељко БУДИМИР: „Суочени смо са нападом на институције Републике Српске, прије свега на предсједника Српске путем неуставног правосуђа и Уставног суда БиХ. Али, то неће проћи без одговора“
  • Предсједник Покрета „Одбрана Српске“ Дарко МАТИЈАШЕВИЋ: Наметањима Кристијана Шмита и судија из Уставног суда БиХ покушава се направити празна љуштура од Српске. Она је угрожена институционално и суштински, са покушајем политичке елиминације предсједника Милорада Додика, односно – политичког обезглављивања Српске

НИЈЕДАН покушај напада на Републику Српску неће проћи без одговора, поручио је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир на трибини „Угрожена Српска – одлучан одговор“, која је одржана вечерас у Бањалуци.

Будимир је указао да перманентна политичка криза доводи до тога да се мора разговарати о политичким и безбједносним питањима.

– Напад на институције Републике Српске, прије свега на предсједника Српске путем неуставног правосуђа и Уставног суда БиХ, доводи нас до тога да морамо бити спремни на све врсте политичког и правног отпора – рекао је Будимир.

Он је додао да се на скупу ствараоцима Републике Српске подноси извјештај у каквом се стању она налази.

Предсједник Покрета „Одбрана Српске“ Дарко Матијашевић сматра да се наметањима од стране Кристијана Шмита и судија из Уставног суда БиХ покушава направити празна љуштура од Српске, а да је одговор на то народно и јединство борачке популације и потомака погинулих бораца.

Матијашевић је оцијенио да је Република Српска угрожена институционално и суштински и да покушај политичке елиминације предсједника Српске Милорада Додика представља начин да се Српска политички обезглави.

Он каже да демократски капацитет Републике Српске може бити замајац друштва у БиХ, чак и у ЕУ.

„Уз вођство предсједника Додика можемо сачувати све институционалне надлежности Републике Српске гарантоване Дејтонским споразумом и Уставом“, рекао је Матијашевић новинарима.

Предсједник Мјесне Борачке организације Борик један и два Перо Матић сматра да је у свим сферама друштва у Републици Српској потребно јединство српског народа.

– Важно је да останемо јединствени и да живимо у миру због бораца који су дали животе за стварање Републике Српске – рекао је Матић.

Трибини, одржаној у просторијама Основне школе „Бранко Ћопић“, приусуствовали су професори, официри ВРС, ратни команданти, борци и њихови потомци, ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца, мјештани мјесних заједница Борик, грађани Бањалуке.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар