РС и матица

Будимир: Политичари у ФБиХ допуштају да притисци странаца пресудно утичу на њихове одлуке

„МАРФИЈЕВО ОГЛАШАВАЊЕ О УНУТРАШЊИМ СТВАРИМА БиХ НАЈБОЉЕ ГОВОРИ КОЛИКО ЈЕ ОНА СУВЕРЕНА“
  • Англо-Американци не одустају од мијешања у унутрашње прилике БиХ, покушавају да наметну тезу да су они главни арбитри приликом доношења свих одлука. То је поразно. Показује да је БиХ најгори облик колоније
  • Поводом изјаве Кристијана Шмита да би предсједник Републике Српске Милорад Додик, ако БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, требало да потпише изјаву о лојалности према БиХ: „Предсједник Српске је ту изјаву потписао оног тренутка када је добио највећу подршку на изборима. То је лојалност. Најважнија лојалност је према српском народу и Уставу Републике Српске, а с тим у вези и Уставу БиХ“

МИНИСТАР за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да оглашавање америчког амбасадора Мајкла Марфија о унутрашњим политичким питањима најбоље говори о томе колико је БиХ суверена и истакао да је поражавајуће што такво дјеловање у Федерацији БиХ постаје пресудан фактор.

– Мене као грађанина брине то што локални политички актери у ФБиХ не виде да имају одговорност према овој земљи. Морају да преузимају одговорност мимо оних који долазе са стране и заступају свој интерес, који нису у вези са животима грађана Републике Српске и ФБиХ – истакао је Будимир, коментаришући за Срну саопштење Амбасаде САД у којем се наводи потреба измјене Дејтонског споразума, а након договора политичких представника у Лакташима.

Будимир је истакао да Република Српска води суверену политику, што је нормално у представничкој демократији.

– Оно што имамо са друге стране није добро за будућност БиХ и младе људе који овдје треба да живе. Ако изостане договор, одговорност је на политичарима у Федерацији који допуштају да притисци буду пресудни у доношењу њихових одлука. С друге стране, константна је и одговорност страног фактора – истакао је Будимир, који је и професор међународних односа.

Он је навео да је ријеч о утицају Англо-Американаца, који не одустају од мијешања у унутрашње прилике БиХ, те покушавају да наметну тезу да су они главни арбитри приликом доношења свих одлука.

– То је поразно. Показује да је БиХ најгори облик колоније – додао је Будимир.

Говорећи о изјави Кристијана Шмита да би предсједник Републике Српске Милорад Додик, ако БиХ добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, требало да потпише изјаву о лојалности према БиХ, Будимир је нагласио да је предсједник Републике Српске изјаву потписао оног тренутка када је добио највећу подршку на изборима.

– То је лојалност. Најважнија лојалност је према српском народу и Уставу Републике Српске, а с тим у вези и Уставу БиХ – поручио је Будимир.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар