РС и матица

Будимир: Руси схватају да су Српска и српски народ у Европи једини партнер Руском свијету

БАЊАЛУКА: ПОЧЕО ТРОДНЕВНИ МEЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ РУСИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ“
  • Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: „Дани Русије у Српској“ још једна су потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно вријеме када се заједно боримо за стварање мултиполарног свијета и
  • за одбрану међународног права и наших традиционалних вриједности
  • Спољни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена ГУСКОВА: Српска веома важан фактор не само на Балкану, него и у Европи и острво слободе у цијелој Европи, а сви други су потчињени западним плановима и рушењу словенског фактора. У томе је снага српског народа, који ће у историји бити усписан као слободарски народ и биће примјер другима

МEЂУНАРОДНИ фестивал „Дани Русије у Републици Српској“ отворен је у Бањалуци и трајаће три дана.

У бројним панел дискусијама учествоваће еминентни стручњаци из Српске, региона и Руске Федерације.

– Стратешки односи Српске и Русије сваким даном су све бољи, а то потврђује и Међународни фестивал „Дани Русије у Републици Српској“, који се од данас до понедјељка, 20. маја, одржава у Бањалуци. Овај фестивал потврђује да је Русија присутна овдје у области науке, културе, да размјењујемо мишљења, покушавамо да и путем ове конференције разумијемо савремене трендове, свијет и динамику свијета који настаје око нас. То раде српски и руски стручњаци заједно – изјавио је министар за научнотехношки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир је оцијенио да је много оваквих манифестација у посљедње вријеме и да је то само наставак сарадње која се претаче у директне споразуме.

– Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ у овом тренутку једини партнер у Европи за Руски свијет – поручио је Будимир.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов нагласио је да су „Дани Русије у Српској“ још једна потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно вријеме када се заједно боре за стварање мултиполарног свијета.

– Заједно се боримо за одбрану међународног права и наших традиционалних вриједности. Овај скуп ће бити још једна прилика да подијелимо искуства да још ефективније радимо у овом правцу – навео је Калабухов.

Спољни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена Гускова изјавила је да је „Српска острво слободе у цијелој Европи, а сви други су потчињени западним плановима и рушењу словенског фактора“.

– У томе је снага српског народа, који ће у историји бити усписан као слободарски народ и биће примјер другима – истакла је Гускова.

Она је поручила да је „Српска веома важан фактор не само на Балкану, него у Европи, због чега јој је подршка Русије веома значајна“.

– Односи Српске и Русије су све бољи. Цијела Русија зна гдје се налази Република Српска и како се Срби боре за свој национални интерес. Овај скуп значајан због проширења сарадње Српске и Русије у свим областима – науке, културе, образовања – навела је Гускова.

Током фестивала говориће се о темама како сукоби на Блиском истоку и у Европи утичу на тренутно стање у свијету, какви су српско-руски односи у промијењеним геоплотичким околностима, а биће представљен и часопис „Балкански дипломат“ и програм Фонда Горчаков.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар