Одабрано РС и матица

Централни парк Бањалуке биће преуређен у – Ћирилични парк

МНОГИ У ГЛАВНОМ ГРАДУ СРПСКЕ ЖЕЛЕ ДА БУДУ ЗАДУЖБИНАРИ И СВОМ ГРАДУ ОСТАВЕ НЕШТО ЗА БУДУЋНОСТ
  • Грађанима Бањалуке биће дата могућност да инвестирају у једно од слова и тако постану – задужбинари парка. Једно слово коштаће око 4.300 евра. Замишљено је да на сваком слову буде постављена плочица са именом донатора
  • Професор историје Зоран Пејашиновић подсетио је да је аутор идеје о изградњи Парка ћирилице индустријски дизајнер Душан Раковић, Бањалучанин који годинама живи и ради у Кини

Извор: Политика

НАЈВЕЋИ град Републике Српске ускоро би требао да добије „Ћирилични парк” на атрактивној локацији, популарном Купусишту. По идејном решењу замишљено је да се постојећи парк у центру Бањалуке преуреди и украси са 30 креативно осмишљених азбучних слова.

Необичност ове идеје, коју реализује Градска управа Бањалука, јесте та што грађани Бањалуке могу да инвестирају у једно од слова и тако постану – задужбинари парка. По неким информацијама, једно слово кошта око 4.300 евра. Замишљено је да на сваком слову буде постављена плочица са именом донатора, а претпоставља се да ће то углавном бити власници предузећа, али је та могућност остављена и грађанима.

Деканка Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић изјавила је да је радује присуство ћирилице у јавном простору, те да је овај парк најбољи пример за то.

„Надамо се да ће ’Ћирилични парк’ дати повода и другима да крену овим путем. Све нас на факултету обрадовала је оваква информација јер водимо рачуна о нашем писму”, рекла је Бабићева, преноси „Глас Српске”.

Градоначелник Драшко Станивуковић представио је недавно идејно решење „Ћириличног парка” рекавши да ће постојећа зелена оаза бити додатно освежена. „У куповини слова могу учествовати сва физичка и правна лица која симболично могу одабрати прво слово презимена своје породице, имена фирме или имена драге особе”, истакао је Станивуковић.

Како наводе у градској управи, изградња „Ћириличног парка” у Бањалуци наишла је на велику подршку Бањалучана, који се свакодневно јављају са жељом да учествују у куповини.

„Већ постоје упити за донацију, како компанија, тако и породица, за више од половине слова азбуке. Многи Бањалучани желе да буду задужбинари и свом граду оставе нешто за будуће генерације, а своју породицу упишу међу оне који су учинили Бањалуку лепшом и допринели очувању нашег писма”, рекао је градоначелник.

Један од оних који су предлагали изградњу оваквог парка био је покојни гимназијски професор Тихомир Левајац, који је као место за Парк ћирилице предлагао локацију на којој је тренутно планирана градња. Професор историје Зоран Пејашиновић подсетио је да је аутор идеје о изградњи Парка ћирилице индустријски дизајнер Душан Раковић, Бањалучанин који годинама живи и ради у Кини.

„Овај даровити дизајнер је ту идеју презентовао у бањалучкој гимназији 2012. године. Kако тада, тако данас, био сам одушевљен идејом, те сам је пренео многим пријатељима, колегама, па и професору Левајцу. Одлично се сећам како је колега Левајац и сам био фасциниран идејом, па се убрзо дао на њену даљу промоцију и иницирао округли сто о тој иницијативи у већници Банског двора у мају 2015. године”, подсетио је професор Пејашиновић.

М. Кременовић

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар