РС и матица

Цицовић: Европски суд са својим политичким одлукама је у функцији унитаризације БиХ, али то неће проћи

СРПСКА НЕЋЕ ОДУСТАТИ ОД СВОЈИХ ПРАВА И ОДБРАНЕ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА
  • Професор уставног права Милан БЛАГОЈЕВИЋ:     Европски суд за људска права се неовлашћено упустио у покушај сопственог изборног и уставног инжењеринга у једној држави, чиме грубо излази из оквира овлашћења која му даје Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода
  • Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Пресуда излази из оквира разматрања појединачног предмета… Европски суд за људска права оваквом Одлуком даје ветар у леђа политичком Сарајеву у намери да мења и поништава уставну структуру БиХ дефинисану Дејтонским мировним споразумом и његовим Анексом 4. који је Устав БиХ

НАКОН наметања представника хрватском конститутивном народу и њихове мајоризације у БиХ на ред је дошао и покушај да се и Србима наметну представници у свим институцијама на нивоу државе. То долази из сарајевско-западњачке кухиње, уз помоћ Европског суда за људска права, што је противзаконито, али и веома опасно, указује за РТ Балкан аналитичар Анђелко Козомара.

Професор уставног права и некадашњи члан Сената Републике Српске Милан Благојевић скренуо је пажњу на најновију опасност да се Дејтонски споразум сруши из Стразбура.

Медији у Сарајеву су у недељу 27. августа 2023. пласирали информацију да је Европски суд за људска права у предмету „Славен Ковачевић против БиХ“ донео пресуду, а један од тих медија је у томе отишао толико далеко да је, иако је на интернет страници Европског суда изрицање наведене пресуде најављено тек за уторак 29. август, већ 27. августа ове године објавио њене кључне делове на свом порталу, на шта скреће пажњу Благојевић.

Славен Ковачевић, иначе саветник хрватског члана и председавајућег Председништва Жељка Комшића, жалио се суду у Стразбуру да је „угрожено његово право јер као Босанац и Херцеговац из Сарајева не може да одлучује о избору члана Председништва БиХ из реда српског народа нити може да буде делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ“.

„Суштину пресуде чини и то да ‘делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ морају бити изабрани са територије целе државе. Дакле, Председништво БиХ – једна изборна јединица. Дом народа ПС БиХ – једна изборна јединица. Без ентитета“, указује Благојевић, истичући шта га највише брине:

„Остављајући по страни питање какав је суд тај Европски суд за људска права када сарајевски медиј може сазнати садржај одлуке тог суда неколико дана пре њеног објављивања, што указује на могућност повезаности некога из тог суда и одређених снага из федералног политичког Сарајева, моју пажњу привлачи спремност Европског суда за људска права да се претходно цитираним ставовима из његове одлуке неовлашћено упусти у покушај сопственог изборног и уставног инжењеринга у једној држави, чиме грубо излази из оквира овлашћења која му даје Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода.“

Милан Благојевић

Према речима шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића, одлука Европског суда за људска права, по апелацији Славена Ковачевића, је још једна политичка одлука у функцији унитаризације БиХ и укидања Републике Српске.

„Пресуда излази из оквира разматрања појединачног предмета које јој даје Европска конвенција о заштити људских права и основних слобода. Европски суд за људска права оваквом Одлуком даје ветар у леђа политичком Сарајеву у намери да мења и поништава уставну структуру БиХ дефинисану Дејтонским мировним споразумом и његовим Анексом 4. који је Устав БиХ“, каже Цицовић за РТ Балкан.

Европска конвенција, наиме, не садржи ниједну одредбу која би државама потписницама наређивала како ће у својим уставима и законима уредити активно и пасивно бирачко право за избор законодавних и других органа јавне власти.

„У члану 4. Устава БиХ јасно пише да Парламентарна Скупштина БиХ има два дома: Дом народа и Представнички дом. Дом народа се састоји од 15 делегата и то две трећине из Федерације БиХ (пет Хрвата и пет Бошњака) и једна трећина из Републике Српске (пет Срба). У истом члану Устава пише да ће хрватске и бошњачке делегате одабрати хрватски односно бошњачки делегати у Дому народа Федерације БиХ, а делегате из Републике Српске ће одабрати Народна скупштина Републике Српске. Потпуно је јасно да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није само представништво народа него и ентитета са чије територије су изабрани делегати.“

Цицовић поручује да РС неће одустати од своје позиције и одбране Дејтонског мировног споразума.

 „Република Српска ће наставити борбу за своју уставну позицију дефинисану Дејтонским мировним споразумом, његовим Анексом 4 који је Устав БиХ, и Босну и Херцеговину састављену од два ентитета и три конститутивна народа, без обзира ко, како и колико у континуитету покушава да угрози територијални суверенитет Републике Српске и конститутивност српског народа у БиХ, а ево сада и њен изборни суверенитет“, наглашава за РТ Балкан шеф Представништва РС у Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар