РС и матица

Цицовић: Наредне године ћемо покренути нови пројекат „Завичајни клуб“

„ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“ ОВЕ ГОДИНЕ ОДРЖАНИ 11. ПУТ У 11 ГРАДОВА СА УЧЕСНИЦИМА ИЗ ЦИЈЕЛЕ РС
  • Шеф Представништва Српске у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Са доста аргумената се може рећи да је скоро идентично разумијевање положаја српског народа и Републике Српске у БиХ код званичника Србије и народа у Србији
  • „Сада, нагласио је, када су Србија, Српска и српски народ у цјелини изложени великом притиску, изазовима и искушењима и кад се све то појачава и све отвореније чини, јасно се види колико је било важно што су руководства Српске и Србије на челу са предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем на вријеме инсистирали на јединству и саборности српског народа“
  • О „Завичајном клубу“: Тим пројектом желимо да идентификујемо и укључимо, не само људе који имају директно поријекло из Републике Српске или су родбинским везама повезани са Републиком Српском, а живе и раде у Србији и региону, него и друге који желе учествовати у релизацији наших пројеката и желе допринијети развоју и напретку Републике Српске и свесрпском јединству и саборности

ШЕФ Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да је задовољан радом Представништва у одлазећој години, да Српска и Србија нису имале никад боље односе на свим нивоима, те за идућу годину најавио нови пројекат „Завичајни клуб“.

Цицовић је истакао да се са доста аргумената може рећи да је скоро идентично разумијевање положаја српског народа и Републике Српске у БиХ код званичника Србије и народа у Србији.

Сада када су Србија, Српска и српски народ у цјелини изложени великом притиску, изазовима и искушењима и кад се све то појачава и све отвореније чини, јасно се, навео је Цицовић, види колико је било важно то што су руководства Српске и Србије на челу са предсједником Српске Милорадом Додиком и Србије Александром Вучићем на вријеме инсистирали на јединству и саборности српског народа.

– Јасно се види колико је важно да заједно радимо на чувању и његовању нашег идентитета, наше културе, традиције и обичаја, нашег српског језика и ћирилице, наше Српске православне цркве и свега што нас још повезује – рекао је Цицовић и подсјетио да Србија и Српска заједно славе Дан српског јединства, слободе и националне заставе и његују културу сјећања.

Сагледавајући рад и дјеловање Представништва Републике Српске у Србији 2023. године, Цицовић је навео да би било нескромно рећи да је задовољан, али пошто рад Представништва други виде као успјешан, може слободно казати да није незадовољан.

Општој оцјени да Србија и Република Српска никад нису имале боље односе него у посљедњих десет година тешко да би се, каже Цицовић, могло шта ново додати, осим можда нагласити да су ти односи такви на свим нивоима и у свим областима.

– Оној народној да „ништа није тако добро да не би могло бити још боље“ мој одговор је да и у Републици Српској и у Србији постоје и добра воља и велике могућности да се све што је урађено вишеструко унаприједи – истакао је Цицовић.

Он је подсјетио да је почетком августа у Бањалуци одржана заједничка сједница влада Србије и Српске с акцентом на реализацију пројеката у сфери енергетике и саобраћајне инфраструктуре, а потписан је и Меморандум о изградњи меморијалних центара посвећених јасеновачким жртвама у Градини и Београду.

– Сматрам потребним да истакнем и чињеницу да у укупним односима Српске и Србије лијепо мјесто имају и односи српског народа са двије стране Дрине, односно отворено разумијевање потреба и могућности, као и сарадње кроз братимљења градова и општина у Српској и Србији – навео је Цицовић.

Истакао је да су манифестација „Дани Српске у Србији“, али и „Дани Србије у Српској“ показали те односе у најбољем свијетлу и да вјерује да ће тако бити и убудуће.

Представништво је, каже Цицовић, ове године наставило да спроводи планиране активности у области институционалне, привредне и економске, научно-техничке, просвјетне, културне, спортске и информативне сарадње и у области здравства, социјалне и борачко-инвалидске заштите.

– Поносни смо на све наше програме који су постали традиционални, свечани пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је проглашен први Устав Републике Српске, када окупимо угледне званице на челу са највишим представницима власти Српске и Србије и Српске православне цркве и сваки пут изнова истакнемо колико нам је важно наше јединство и саборност и колико је важно да заједно Српска и Србија иду напријед – рекао је Цицовић у интервјуу за Срну.

Манифестација „Дани Српске у Србији“, нагласио је Цицовић, постала је највећа традиционална манифестација којом Представништво Републике Српске у седам дана грађанима Србије свеобухватно представља Републику Српску кроз различите програме из области културе, умјетности и стваралаштва, науке, просвјете, привреде и друго.

– Сваке године подизали смо ову манифестацију на још виши ниво и ширили како број градова и општина у којима је реализована, тако и број реализованих програма – рекао је.

Цицовић је напоменуо да је у овој години манифестација „Дани Српске у Србији“ реализована једанаести пут у 11 градова са учесницима из свих дијелова Републике Српске.

Када је ријеч о пројекту „Скенирања општина и градова у Републици Српској“, који Представништво реализује у сарадњи са порталом „еКапија“, Цицовић је навео да се овим пројектом скенира стање у општинама и градовима у Српској са свих аспеката – привредних, културних, туристичких и свих других који ће на најбољи начин представити потенцијале и могућности за сарадњу.

Он је рекао да су почели у Требињу, а наставили са Сокоцем, Градишком, Петровом, Милићима, Зворником, Лакташима, Језером, Власеницом, Новим Градом и Приједором.

– Сваке године, па и ове, организовали смо наступе привредника из Републике Српске на београдским и новосадским сајмовима, организовали смо и појединачне промоције туристичких и привредних потенцијала Републике Српске – истакао је Цицовић.

Додао је да је Представништво и ове године организовало тематске скупове на актуелне теме које се тичу политичког, друштвеног, економског, културног и вјерског живота Републике Српске/БиХ, на којима су учествовали универзитетски професори, научни истраживачи, аналитичари, културни и јавни радници из Српске и Србије.

– Посебно смо поносни на организован наступ издавача и аутора из Републике Српске на Београдском међународном сајму књига са јединственим књижевним програмом на штанду Републике Српске и на завичајне сусрете традиционалних народних умотворина и игара као јединственом мосту према мјестима у Републици Српској у привредном и културном смислу – рекао је Цицовић.

Оно на чему ће Представништво Републике Српске у Србији бити ангажовано и у наредној години, каже Цицовић, јесте реализација свих ових пројеката са посебним акцентом на сарадњу привредних субјеката Србије и Српске и подстицање произвођача и инвеститора из Србије за улагања у Републику Српску.

– То наравно не значи да ће остале области бити запостављене. Напротив, сарадња у области просвјете, науке, културе и умјетности је увијек била највидљивија и за добре односе и разумијевање српског народа Србије и Српске најђелотворнија – нагласио је Цицовић.

Он је навео да ће Представништво наредне године покренути и нови пројекат „Завичајни клуб“ са циљем да у реализацију својих пројеката и активности, које су у функцији представљања Републике Српске и јачања сарадње између Српске и Србије, укључи што више сународника из Србије и региона.

– Овим пројектом желимо да идентификујемо и укључимо, не само људе који имају директно поријекло из Републике Српске или су родбинским везама повезани са Републиком Српском, а живе и раде у Србији и региону, него и друге који желе учествовати у релизацији наших пројеката и желе допринијети развоју и напретку Републике Српске и свесрпском јединству и саборности – истакао је Цицовић.

Такође овим пројектом, додао је он, Представништво жели идентификовати знања, вјештине, интересовања, потребе и проблеме како би се унаприједила сарадња и дао допринос промоцији и развоју Републике Српске.

Цицовић напомиње да ће мапирање и идентификовање људских потенцијала у Србији бити спроведено кроз форму добровољне регистрације попуњавањем упитника, који ће бити доступан на сајту Представништва, а који ће у јануару 2024. године бити покренут у новом редизајнираном формату.
– Представништво ће настојати да у наредној години прошири своје дјеловање и иницира успостављање сарадње и реализовање нових пројеката и активности за које у току године процијенимо да су значајни, а нису обухваћени нашим програмом и планом рада – рекао је Цицовић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар