Одабрано РС и матица

Цицовић: Политичко Сарајево подржавају они који насрћу на Српску и држе БиХ у колонијалном статусу

ПОДРШКА ПУТИНА И РУСИЈЕ ЈЕ РАДОСТ И ОБАВЕЗА ДА ЈЕ НИКАД, НИКАКО И НИМАЛО НЕ ИЗНЕВЈЕРИМО“
  • Данас јасно видимо да је ововремено непоштовање Устава и правно насиље у БиХ идентично оном непоштовању Устава и оном правном насиљу у вријеме разбијања Југославије, а види се и да политичка и свака друга подршка политичком Сарајеву долази са истих адреса – како онда, тако и данас
  • И да су судови у Сарајеву легални, а нису (!), не би могли судити Предсједнику Републике Српске, само зато што легално обавља своје уставне и законске обавезе. Нелегалан је сваки суд који би да суди по нелегалном налогу нелегалног странца!
  • Политичко Сарајево афирмише Уставно и правно насиље у БиХ, прихвата колонијални статус БиХ и не само пристаје, него и тражи да Босном и Херцеговином управљају странци, да о судбини БиХ одлучују они који нису држављани БиХ и које не бирају грађани на изборима. Зато је логичан одговор из Републике Српске да је таква БиХ немогућа, а да је могућа само БиХ дефинисана Дејтонским мировним споразумом, његовим Анексом 4. који је Устав БиХ

ОВО је десети, јубиларни пријем овдје у Београду, који приређује Представништво Републике Српске у Србији, гдје ми из Српске и ми из Србије заједно обиљежавамо Дан Републике и дан када је проглашен први Устав Републике Српске.

Тридесет двије године су прошле од стварања Републике Српске, Републике која је створена у миру 9. јануара 1992. а уставно – правно заокружена на Народној скупштини 28. фебруара 1992. када су српски народ и српско руководсво тог времена показали висок степен јединства и саборности.

У те 32. године стала је и херојска одбрана Републике Српске и народа у рату, али и сва она непринципијелна насртања на Србе и Српску у годинама послије рата. Данас јасно видимо да је ововремено непоштовање Устава и правно насиље у БиХ идентично оном непоштовању Устава и оном правном насиљу у вријеме разбијања Југославије, а види се и да политичка и свака друга подршка политичком Сарајеву долази са истих адреса – како онда, тако и данас.

Само се у таквом стању може догодити да се суди за извршавање уставних и законских обавеза. И да су судови у Сарајеву легални, а нису (!), не би могли судити Предсједнику Републике Српске, само зато што легално обавља своје уставне и законске обавезе.

Нелегалан је сваки суд који би да суди по нелегалном налогу нелегалног странца!

Само је у БиХ тако.

Политичко Сарајево афирмише Уставно и правно насиље у БиХ, прихвата колонијални статус БиХ и не само пристаје, него и тражи да Босном и Херцеговином управљају странци, да о судбини БиХ одлучују они који нису држављани БиХ и које не бирају грађани на изборима. Зато је логичан одговор из Републике Српске да је таква БиХ немогућа, а да је могућа само БиХ дефинисана Дејтонским мировним споразумом, његовим Анексом 4. који је Устав БиХ гдје је јасно дато да БиХ чине три конститутивна народа, Срби, Бошњаци и Хрвати и два ентитета Република Српска и Федерација БиХ. Само се поштовањем тих докумената и њиховом стриктном примјеном обезбјеђује мир, стабилност и будућност за све њене грађане.

Правном насиљу и непоштовању Устава уз мноштво смицалица и подвала оркестрираних са Запада данас се можемо одупрети само ако смо јединствени и сабрани као народ, али и да разумијемо да нам је важно и јединство свих српских политичких актера на идентитетским темама и уставној и међународној позицији Републике Српске.

Јако је важно да се тим темама не надгорњавамо и међусобно политички позиционирамо, већ да постигнемо висок ниво јединства и саборности да једногласно наступамо и на нивоу БиХ, и пред свима који нам из свијета долазе.

Уздали смо се и уздамо се у себе и лијепо је и добро што имамо пријатеље у свијету, што нисмо сами. Подршка Путина и Русије је радост и обавеза да ту подршку никад, никако и нимало не изневјеримо.

Желим нам, у том осјећању, пријатно вече у овој лијепој сали и на здравље и на радост нам наша Република Српска. И на многаја љета да славимо њен рођендан и њено Уставно правно утемељење.

Живјела Република Српска.

Живјела Србија.

(Говор Млађена Цицовића, шефа Представништва РС у Србији, на свечаном пријему поводом 28. фебруара)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар