РС и матица

Цицовић: Србија и Српска треба да имају исте погледе и рјешења за одбрану свог идентитета и српског народа

БЕОГРАД: ПАНЕЛ-ДИСКУСИЈА „СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВИЈЕТА“
  • Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Континуирани напади на стубове идентитета српског народа – језик и писмо, вјеру, културу, традицију, хришћански морал ријетко када били фронтални, углавном су се дешавали кроз закулисне акције, допадљиве и заводљиве мале промјене у свакодневном животу. А сада су видљиви и све очигледнији
  • „Зато сматрам важним – нагласио је Цицовић – да одбраном идентитета, а Косово и Метохија су његов симбол, на сваки начин оснажујемо и повећавамо идентитеску снагу и сваког од нас, и свих нас – саборношћу, самопоуздањем, самопоштовањем, неупитном љубављу према роду и народу и држави“
  • „Ако Срби нису, а нису, кадри да промјене свијет или бар неки велики догађај у њему, морали би бити кадри – рекао је Цицовић – да из оног што се у свијету догађа, издвоје сваки, ма и најмањи, детаљ који би нама могао бити од користи“

ШЕФ Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да Србија и Српска не морају увијек имати идентичне погледе на догађаје у свијету, али да би морале да имају исте погледе и иста рјешења кад је ријеч о одбрани свог идентитета и цијелог српског народа.

Цицовић је у Београду – на панел дискусији „Срби у вихору новог свијета“, у организацији Српског просвјентог и културног друштва „Просвјета“, уз подршку Представништва – рекао да српски народ мора бити јединствен и сабран и у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор.

Он је напоменуо да су континуирани напади на стубове идентитета српског народа – језик и писмо, вјеру, културу, традицију, хришћански морал ријетко када били фронтални, него се углавном дешавали кроз закулисне акције, допадљиве и заводљиве мале промјене у свакодневном животу.

Међутим, додао је он, тај начин је у овом турбилентном времену прерастао у, и те како, видљиве нападе на српски идентитет, који су све очигледнији.

„Зато сматрам важним да одбраном идентитета, а Косово и Метохија су његов симбол, на сваки начин оснажујемо и повећавамо идентитеску снагу и сваког од нас, и свих нас – саборношћу, самопоуздањем, самопоштовањем, неупитном љубављу према роду и народу и држави“, истакао је Цицовић.

Он је нагласио да само човјек који вјерује у себе и свој народ, своју цркву и традицију, који користи и брани своје писмо и свој језик од туђих штетних утицаја, може бити сигуран и свјестан борац за слободу свог народа и своје државе.

„Морамо, дакле, бити јединствени и сабрани у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор“, поручио је Цицовић.

Он се нада да ће Срби, као народ, и као и њихове државе, политички изборити све своје битке.

„Вјерујем да сваки разговор о Српској, Србији и Србима може на свој начин допринијети бољим одговорима на српска питања у нама ненаклоњеном времену“, рекао је Цицовић.

Овај скуп је допринос тражењу правих одговора на најважнија питања времена у којем Америка покушава остати једина сила /уз своје сателите из Западне Европе/, а Русија тражи, и, како оцјењује Цицовић, налази начина да ту монополарност озбиљно доведе у питање, па и у стање из којег полако клизи у прошлост.

„Ако Срби нису, а нису, кадри да промјене свијет или бар неки велики догађај у њему, морали би бити кадри да из оног што се у свијету догађа, издвоје сваки, ма и најмањи, детаљ који би нама могао бити од користи“, додао је Цицовић.

На скупу су говорили и социолог Слободан Антонића, сенатор Републике Српске социолог Милимир Мучибабић и историчар Александар Раковић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар