РС и матица

Цвијановић: Неко са нивоа БиХ опструише пуштање у промет моста „Братољуб“

ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ ОДРЖАНА У ТРЕБИЊУ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Кад сам тражила одговор са нивоа БиХ, у Савјету министара су ми рекли да је проблем у Управи за индиректно опорезивање, док у Управи тврде да нису добили објашњење или инструкцију од Савјета министара“
  • Ана БРНАБИЋ:  Све надлежне институције у Србији настојале да са институцијама БиХ реше то питање. Чак смо предлагали да се отвори привремени гранични прелаз до отварања сталног прелаза. Надам се да ће након избора кренути да се ради озбиљно на овоме и да ћемо имати тај гранични прелаз
  • Србија је од 2014. инвестирала и на разне начине донирала чак 21.500.000 евра у пројекте у Републици Српској које су кандидовале локалне заједнице, а само током ове године – 8.750.000 евра за разне пројекте

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је бојазан да неко намјерно опструише изградњу заједничког граничног прелаза на мосту „Братуљуб“ који повезује Братунац и Љубовију, иако је ријеч о изузетно важној комуникацији.

Након сједнице Владе Републике Српске и Владе Србије у Требињу, Цвијановићева је истакла да је мост „Братољуб“ један од примјера који показује да са нивоом БиХ увијек постоји проблем на оперативном плану.

„Тако изгледа реализовати послове на нивоу БиХ – кад год дођете на оперативни, практични терен нема никаквог помака, а кад дођете на политички терен ствари бивају још горе“, рекла је Цвијановићева новинарима у Требињу.

Премијер Српске је нагласила да су у грађевинском смислу, у смислу имовинско-правних односа и свих других процедура, Република Српска и Србија ријешиле све што је било у њиховој надлежности.

„Кад сам тражила одговор са нивоа БиХ, у Савјету министара су ми рекли да је проблем у Управи за индиректно опорезивање, док у Управи тврде да нису добили објашњење или инструкцију од Савјета министара“, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су у овај пројекат уложена огромна средства и напори, да је пројекат важан за грађане и Републике Српске и Србије, али да би и нивоу БиХ требало да буде у интересу да се ово питање ријеши.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић истакла је да су све надлежне институције у Србији настојале да са институцијама БиХ ријеше то питање, те да су чак предлагали да се отвори привремени гранични прелаз до отварања сталног прелаза.

„Надам се да ће након избора кренути да се ради озбиљно на овоме и да ћемо имати тај гранични прелаз, зато што је он прије свега важан за свакодневни живот обичних грађана. То није и не смије да буде ствар политике“, поручила је Брнабићева.

Мост „Братољуб“ на ријеци Дрини између Братунца и Љубовије завршен је половином прошле године,  али због непостојања граничног прелаза још није у функцији.

Према ранијем договору, Србија је завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 метара квадратних треба да изгради БиХ.

Брнабић: Оваква сарадња не би била могућа без изванредних резултата Влада РС

  • Ана БРНАБИЋ најавила у Требињу да ће у октобру почети реализација заједничког пројекта адаптације и уређења дијела подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, те додала да слиједи реализација ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ – Развој активног туризма у Подрињу и Полимљу у вриједности од 330.000 евра

СРБИЈА је од 2014. инвестирала и на разне начине донирала чак 21.500.000 евра у пројекте у Републици Српској које су кандидовале локалне заједнице, а само током ове године 8.750.000 евра за разне пројекте, рекла је у Требињу предсједник Владе Србије Ана Брнабић.

Она је, на конференцији за новинаре након сједнице влада Републике Српске и Србије, истакла да овако успјешна сарадња не би била могућа без изванредних резултата које је остварила Влада Републике Српске.

„Зато честитам председнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Жељки Цијановић, као и њиховом комплетном тиму постигнуту фискалну консолидацију, буџетску стабилност, бројне привредне активности и пораст броја запослених у Републици Српској“, нагласила је Брнабићева.

Она је поручила да без резултата Владе Републике Српске не би било могуће покренути овако значајне заједничке пројекте у важном политичком тренутку за Србију.

„Све јача Србија – све јача Република Српска! Ретко када је била овако важна блискост и јединство српског народа“, рекла је Брнабићева.

Она сматра да је највећи искорак остварен у туризму, енергетици, инфраструктури и јавној управи, те истиче да постоји одлична сарадња и свих безбједносних структура против организованог криминала.

Брнабићева је најавила да ће у октобру почети реализација заједничког пројекта адаптације и уређења дијела подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, те додала да слиједи реализација ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ – Развој активног туризма у Подрињу и Полимљу у вриједности од 330.000 евра.

„Очекујемо резултате овог конкурса и надамо се да идемо у реализацију“, рекла је Брнабићева.

Она каже да је највише потенцијала у енергетици, те истиче да је данас потписан споразум о сарадњи Србије и Српске о изградњи двије важне хидроцентрале и да се очекују резултати реализације ових пројеката.

Осврћући се на улагања Србије у Херцеговину, Брнабићева је истакла изградњу магистралног пута Гацко–Фоча, дионица Тјентиште–Брод на Дрини, као најзначајнији инфраструктурни пројекат, те навела и финансирање изградње водоводног система у селу Аљци у општини Билећа, као и ревитализацију и адаптацију Старог града у Требињу.

Она је поменула да постоје и многи други пројекти као што су Дом културе у Невесињу и обданиште „Србија“ у Требињу, које ће данас бити отворено.

Брнабићева је подсјетила да је Србија у Српској учествовала и у формирању Фонда солидарности за лијечење дјеце у иностранству, који је покренуо Додик, као и учешће на бизнис-форуму на Јахорини и енергетском форуму у Бањалуци.

„Видљива је знатна активност Републике Српске и Србије због чега ми је неизмерно драго. Никада није било веће политичке, економске, културне, трговинске, културне и спортске сарадње“, констатовала је Брнабићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар