РС и матица

Цвијановић носилац Ордена Републике Србије на ленти: Нема веће части и већег признања“

„НЕИЗМЈЕНРА ЈЕ ЉУБАВ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕМА СРБИЈИ“
  • Посебно нагласила: „Нема ништа логичније и ништа природније од наше жеље за што чвршћом сарадњом са Србијом. И, наравно, не желимо да се због тога било коме правдамо, јер наше односе никада нисмо градили, нити ћемо их икада градити на било чију штету, већ само на понос и добробит нашег народа и свих грађана Србије и Републике Српске
  • Србији и њеним грађанима пожељела стабилан развој и успјешну будућност, у којој ће и даље имати лидерску позицију у регији: „Али, желим јој и будућност у којој ће очување Републике Српске остати један од најважнијих националних приоритета

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић данас је, поводом Дана државности – Сретења, уручио је Орден Републике Србије на ленти предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић. За изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Српске.

Орден је предсједнику Српске уручен на свечаности у Палати Србија у Београду.

Орден се додјељује указом предсједника Србије у специјалним приликама. У првом степену на великој огрлици предсједницима или суверенима држава, а у другом степену на ленти предсједницима држава или влада.

Цвијановић истакла је да за једног политичара, представника грађана и институција Републике Српске не постоји већа част, нити признање, од онога које му може указати братска Србија.

Након што јој је предсједник Србије Александар Вучић додијелио Орден Републике Србије на ленти, Цвијановићева је навела да ће ово високо одликовање носити с огромним поносом.

– Наравно, додатно обавезује и овај величанствени повод, Дан државности Србије, који је у себи сабрао најславније слободарске традиције, као и модерне, уставотворне тековине српског народа – поручила је Цвијановићева.

Истакла је да јој је предсједник Србије указао велику част, те да понос који осјећа не припада само њој, већ подједнако свим грађанима Републике Српске, чија је љубав према Србији неизмјерна.

– Јер, и за њих је ово високо одликовање потврда наших нераскидивих веза, али и сарадње која је данас и конкретнија и садржајнија него што је била икада у прошлости. Поносна сам и што сам имала могућност да, раније као предсједник Владе, а данас као предсједник Републике, учествујем у креирању и реализацији многих наших заједничких пројеката – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, данас не постоји готово ниједна област у којој та сарадња није остварена, нити општина у Републици Српској у којој Србија није присутна путем неког новоизграђеног објекта.

– И рекла бих да нема ништа логичније и ништа природније од наше жеље за што чвршћом сарадњом са Србијом. И, наравно, не желимо да се због тога било коме правдамо, јер наше односе никада нисмо градили, нити ћемо их икада градити на било чију штету, већ само на понос и добробит нашег народа и свих грађана Србије и Републике Српске – истакла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што су заједнички планови за будућност амбициозни, јер предстоје многи заједнички пројекти, како у области саобраћајне инфраструктуре, тако и енергетике.

– Увјерена сам да будућност у нашој регији припада онима који су посвећени сарадњи, уклањању баријера, економском развоју и инфраструктурном повезивању, а не онима који опструишу и блокирају развојне пројекте – навела је Цвијановићева.

Она је Србији и њеним грађанима пожељела стабилан развој и успјешну будућност, у којој ће и даље имати лидерску позицију у регији.

– Али, желим јој и будућност у којој ће очување Републике Српске остати један од најважнијих националних приоритета –  додала је Цвијановићева.

Централна свечаност обиљежавања Дана државности Србије – Сретења одржана је претходно у Орашцу у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске.

Дан државности обиљежава се у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара – почетак Првог српског устанка 1804. и проглашење Сретењског Устава 1835. године.

Свечаност у Палати Србија је започела химном Србије, а Вућић је потом уручио 88 одликовања за нарочите заслуге које су појединци и институције остварили за Србију у областима јавних, привредних, просветних, културних, спортских и хуманитарних дјелатности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар