РС и матица

Цвијановић: Република Српска има и слави два дана побједе – 9. мај и 9. јануар

У БАЊАЛУЦИ – И ШИРОМ СРПСКЕ – СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Српска је створена и одбрањена да се страдања из Другог свјетског рата никада више не би поновила. Дан када је основана Република Српска јесте дан побједе над оживјелим и никада до краја пораженим фашизмом. Нисмо им дозволили да заврше оно што су почели пет деценија раније.Поносно стојимо јер Вермахт и СС трупе нисмо дочекивали пјесмом, цвијећем и овацијама по улицама и трговима. Поносни смо и зато што смо од почетка били на правој и праведној страни историје. Нисмо чекали исход да бисмо се придружили побједницима,
  • Милорад ДОДИК: Српски народ није разбијао Југославију, него су то урадили муслимани и Хрвати. Сад је у свијету ријеч о геостратешком разрачунавању, а муслимани желе то да искористе. Ми смо за мир, стабилност и Дејтонски споразум. Српску нећемо дати, а проблем је што је Сарајево синоним зла у политичком смислу за Србе
  • Радован ВИШКОВИЋ: Битно је младе генерације учити прошлости јер ће онај народ који не зна своју прошлост тешко градити будућност. Ако је сам Јосип Броз на састанку са Черчилом рекао да су у почетку НОБ скоро највећи дио покрета били припадници српског народа, а и по завршетку НОР знамо да их је било више од 82 процента, онда су заиста смијешне, сулуде и неозбиљне изјаве неких људи који кажу да они имају већи допринос у борби против фашизма и његовом слому него српски народ

СРПСКИ народ је предводио антифашистичку борбу на простору бивше Југославије и био на правој и праведној страни историје, а на олтар слободног човјечанства положио је стотине хиљада живота, поручено је данас у Бањалуци на обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић рекао је да је деценијама након краја Другог свјетског рата већини јасно да је Дан побједе над фашизмом заправо побједа једне епохе и једне генерације.

– Остављено је нараштајима да наставе пут до праве побједе – рекао је Шобић.

Он је навео да је сигуран да тај пут неће бити кроз оружану борбу него кроз нарастање људске свијести и чување цивилизацијских достигнућа.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска има, слави и обиљежава два дана побједе, а то су 9. мај и 9. јануар.

Цвијановићева је рекла да је Република Српска створена и одбрањена да се страдања из Другог свјетског рата никада више не би поновила.

– Дан када је основана Република Српска јесте дан побједе над оживјелим и никада до краја пораженим фашизмом. Нисмо им дозволили да заврше оно што су почели пет деценија раније. Захваљујући Републици Српској остали смо и опстали на својим огњиштима. Наша је обавеза да је чувамо и сачувамо за генерације које долазе. Желимо да њихова будућност буде мање бременита од наше прошлости. Да буду своји на своме и да заједно са другима живе у миру и слободи – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је српски народ устао против нацизма и фашизма онда када се за то плаћала најскупља цијена.

– Стојимо и данас, увијек спремни да се одупремо идеологијама зла из прошлости, али и садашњости. Као и сваке године, и овог 9. маја стојимо поносно, високо уздигнутог чела, славећи слободу и сјећајући се оних који су нам ту слободу подарили – рекла је Цвијановићева у Бањалуци на обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

Предсједник Републике Српске је додала да Република Српска данас обиљежава Дан побједе над фашизмом и исказује огромно поштовање према храбрим ослободиоцима и храбром народу који се дигао против зла које је пријетило цијелом човјечанству.

– Сјећамо се оних који су Хитлеру рекли „не“ у вријеме кад се цијела Европа гушила под нацистичком чизмом. Поносно стојимо, јер Вермахт и СС трупе нисмо дочекивали пјесмом, цвијећем и овацијама, на улицама и трговима. Поносни смо и зато што смо од почетка били на правој и праведној страни историје. Нисмо чекали исход да бисмо се придружили побједницима, већ смо се борили против оног за шта смо непогрешиво знали да је зло. Они који јесу, данас олако дијеле етикете фашизма, јер његову језиву оштрицу нису ни осјетили – истакла је Цвијановићева.

Нажалост, навела је она, има и оних који и даље настоје замаскирати размјере штете и патње коју је та мрачна идеологија нанијела људском роду.

– Утолико је већа наша национална и цивилизацијска дужност да се одлучно супротставимо свим облицима историјског ревизионизма. Наше органско противљење идеологији зла јасно смо исказали кроз два антифашистичка покрета. На олтар слободног човјечанства положили смо стотине хиљада живота. Нисмо питали за цијену, иако је она била стравична. Ми данас стојимо поносно и због наше светиње – Републике Српске. Живјела слобода, живјела Република Српска – нагласила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је обиљежавање 9. маја, Дана побједе над фашизмом важно за Републику Српску, јер је српски народ предводио антифашистичку борбу на простору бивше Југославије.

– Јасеновац, Јадовно, Паг, Пребиловци… симболи су страдања српског народа у Другом свјетском рату, што не смије бити заборављено – рекао је Додик на обиљежавању Дана побједе у Бањалуци.

Додик је истакао да српски народ баштини слободарску традицију, те је свим грађанима Републике Српске честитао 9. мај, Дан побједе над фашизмом.

-Дан побједе над фашизмном обиљежава се једнако у Русији и у Европи која то прославља као свој дан. Ово је важно и за нас који смо потомци српског народа који је већински био мотивисан да уђе у антифашистичку борбу против Нијемаца, Италијана, Незавнсие Државе Хрватске – додао је Додик.

Он је подсјетио да је у Другом свјетском рату страдало стотине хиљада Срба и да је фашистички покрет био усмјерен на уништење овог народа који баштини слободарске традиције.

Према његовим ријечима, српски народ се и данас бори за истину.

– Да није било свијести да је слобода једино могућа и остварива уколико имамо државу најбоље свједочи чињеница да данас имамо Републику Српску, али и податак на који начин Срби у ФБиХ и Хрватској могу обиљежити овај датум. Само је Република Српска гарант слободе у овом времену – рекао је Додик.

Он каже да у Сарајеву врше ревизију историје и поручују како су биле двије ослободилачке војске.

– Они као да се не сјећају да је у посљедњем рату било много логора за Србе у Сарајеву и да је у саставу тзв. Армије БиХ био одред „Ел муџахедин“ који је починио стравичне злочине. Поручују нам да не можемо имати Републику Српску и да смо дестабилизујући фактор, што није тачно. Слушамо причу како БиХ може бити моћна и јака ако су џамије пуне младих људи, да Срби не могу да одлучују у БиХ и несрећни сукоб у Украјини показују као насљедника сукоба у БиХ – навео је Додик.

Сматра да Сарајево не шаље помирљиве поруке Србима у БиХ.

– Зато Република Српска шаље помирљиве поруке према свима. Желимо мир и стабилност и зато ћемо обиљежавати 9. мај. Једнако смо могли да обиљежавамо и подизање устанака од Дубице до Срба у Хрватској. Српски народ се дигао против Нијемаца и усташа, а смо ријетки појединци муслиманског народа су били у овом покрету. У партизанске јединице су масовно кренули крајем 1944. године како би стекли привилегије захвљајући српском народу – рекао је Додик.

Он је поновио да српски народ, уколико се не избори, неће имати мјесто за живот у садашњој БиХ.

– Налет мржње не престаје према Србима. Ми нисмо агресори, него смо своји на своме. У нашој борби за слободу страдало је 29.000 војника и цивила. Српски народ није разбијао Југославију, него су то урадили муслимани и Хрвати. Сад је у свијету ријеч о геостратешком разрачунавању, а муслимани желе то да искористе. Ми смо за мир, стабилност и Дејтонски споразум. Српску нећемо дати, а проблем јесте што је Сарајево синоним зла у политичком смислу за Србе – закључио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да су Срби увијек били слободарски и народ мира и да ће тако бити и у будућности.

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да је битно младе генерације учити прошлости јер ће онај народ који не зна своју прошлост тешко градити будућност.

Он је истакао да је 77 година послије слома фашизма потребно подсјетити на заслуге српског народа у тој борби.

– Ако сам Јосип Броз на састанку са (Винстоном) Черчилом каже да су у почетку народноослободилачке борбе скоро највећи дио покрета били припадници српског народа, а и по завршетку народноослободилачког рата знамо да их је било више од 82 процента, онда заиста су смијешне, сулуде и неозбиљне изјаве неких људи који кажу да они имају већи допринос у борби против фашизма и његовом слому него српски народ – рекао је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар