РС и матица

Да ли сте, спремни да некоме предате Српску? Не! Онда нам, браћо и сестре, нико не може ништа!

ПРЕКО 20.000 НА НАРОДНОМ СКУПУ „СЛОБОДА“ У БАЊАЛУЦИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РС
  • Професор Радомир ЛУКИЋ: „Овај скуп није организован да вам се каже шта треба да радите, него да нам ви кажете шта треба да радимо за вас и Републику Српску. Да ли сте геноцидан народ, да ли је Српска геноцидна творевина? (громогласан одговор „Не!“). Да ли ћете допустити да вам други бирају политичке вође, да ваше вође смјењују и кажњавају? („Не!“)
  • Бивши командант специјалне јединице „Вукови са Дрине“ Милан ЈОЛОВИЋ: Српски борци неће дозволити отимање имовине РС. Опасне су одлука којим се од Републике Српске жели направити празна љуштура, зависна од политичког Сарајева. Воде дестабилизацији читавог региона, за коју ће бити одговорни они који дестабилизујуће одлуке креирају, али и они који због њих ликују“

НА ТРГУ Крајине у Бањалуци одржан је народни скуп „Слобода“, којем је присуствовало, према првим процјенама, преко 20.000 грађана.

Велики народни скуп под слоганом „Слобода“ организовала је Борачка организација Републике Српске /БОРС/ а почео је у Бањалуци у присуству великог броја грађана, који су дошли да изразе подршку борби за очување одлука које доносе институције Републике Српске.

Неки од учесници скупа „Слобода“ носили су заставе и транспаренте, а ориле се и патриотске пјесме

Бројни бивши борци Војске РС поручили су да су дошли да се боре за нашу земљу, шуме и воде.

Лукић: Ово је час када народ треба да устане, али – на срећу без оружја

Радомир Лукић (Фото: Мондо / Ведран Шевчук)

Професор Радомир Лукић рекао је на скупу да они који су претрпјели најгоре муке да се створи Република Српска знају када треба опет да се дигну, те да је ово час када народ треба да устане.

Лукић је истакао да народ, на сву срећу, не треба да се диже оружјем, али да треба да се диже својом вољом.

„Овај скуп није организован да вам се каже шта треба да радите, него да нам ви кажете шта треба да радимо за вас и Републику Српску“, рекао је Лукић обраћајући се на скупу „Слобода“ на Тргу Крајине који је организовао БОРС у знак подршке институцијама Српске.

Он сматра да то нарочито треба да чују бројне западне дипломате и западне владе.

„Како не би биле у тешкој заблуди да вас политичко руководство и политички људи Српске заводе. Јер, оно што сте чули од наших бораца говори да ви знате шта треба да штитите“, рекао је Лукић.

Он је грађане окупљене на Тргу Крајине упитао да ли су геноцидан народ, да ли је Република Српска геноцидна творевина, на шта је добио громогласан одговор „Не!“.

Лукић је грађане упитао и да ли су спремни да предају Републику Српску било коме, те добио одричан одговор.

„Све ово треба да чују они који треба то да чују, а уз њих и група људи која мисли да вас је неко натјерао да дођете овдје, да вас је неко злоупотријебио и искористио“, рекао је Лукић.

Он је грађане упитао и да ли ће допустити да им други бирају политичке вође, да им вође смјењује и кажњава неко други, на шта је добио негативан одговор.

„Онда смо заједно браћо и сестре, нико нам нико не може!“, поручио је Лукић.

Он је рекао да то зна по себи, јер припада групи од 59 грађана Републике Српске који су осуђени на тешке казне без кривице, без кривичног дјела, самовољом једног представника и влада страних земаља.

„Девет година сам био у затвору без решетака. Ево ме непромијењен, ево ме исти, заједно са вама“, нагласио је Лукић који је био под санкцијама ОХР-а.

Он каже да су те казне можда промијениле некога ко је требао да данас буде овдје.

„Можда су их натјерале на аутоцензуру, али мене нису и неће! Немојте да нас све то сломи! Нама је потребно јединство у овим кључним стварима“, поручио је Лукић.

Он је грађане упитао дали ће препустити Сарајеву њихове ливаде, воћњаке, ријеке, шуме, рудна богатства, на шта је добио негативан одговор.

„Нека живи Република Српска! Нека живи слобода српском народу и свим људима у БиХ који могу да нас поштују, а морају да нас поштују!, истакао је Лукић.

Милошевић: Нестане ли Срба, нестаће и Републике Српске

Марко Милошевић (Фото: Мондо / Ведран Шевчук)

Марко Милошевић, предсједник Одбора РВИ БОРС-а, рекао је да су данас борци на скупу „Слобода“ да јасно кажу `не` лажним високим представницима, те да пошаљу поруку да не прихватају унитарну БиХ и наметање закона, што је само један од корака на том путу.

„Ми смо овдје дошли да као борци кажемо да смо против отимања имовине. Бранимо сваки педаљ РС, а туђе нам не треба“, рекао је он и додао да се мора чувати РС.

„Нестане ли РС – нестаће и Срба, нестаће и слободе, а шта је човјек без слободе“, рекао је он те поручио да је доста наметнутих рјешења.

„Нека нам је вјечна РС, нека нам је вјечна слобода, и нек вјечно живи сјећање на борце ВРС“.

Јоловић: Нећемо дозволити отимање имовине Српске

Милан Јоловић (Фото: Мондо / Ведран Шевчук)

Бивши командант специјалне јединице „Вукови са Дрине“ Милан Јоловић поручио је данас на скупу „Слобода“ у Бањалуци да српски борци неће дозволити отимање имовине Републике Српске.

Јоловић је током скупа на Тргу Крајине позвао на саборност, јачање српског јединства, дефинисање заједничког става и даљег дјеловања у одбрани интереса од виталног значаја за српски народ.

„Позивамо на јединство свих политичких субјеката, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и грађане у борби за очувању Дејтонског споразума и уставног поретка који је из њега произашао“, нагласио је Јоловић.

Он је рекао да борци подржавају све оне који на достојан начин бране Републику Српску, њену дејтонску позицију и штите част и ратну жртву свих бораца.

Јоловић је упозорио на опасност одлука којим се од Републике Српске жели направити празна љуштура, зависна од политичког Сарајева.

„То води дестабилизацији читавог региона, за коју ће бити одговорни они који дестабилизујуће одлуке креирају, али и они који због њих ликују. Ми знамо шта је рат и зато смо против сваке дестабилизације и звецкања оружјем“, истакао је Јоловић.

Он је рекао да то не значи да ће борци дозволити да се крчми и умањује капацитет Републике Српске.

Брдар: Несебична подршка институцијама Српске

Слободан Брдар (Фото: Мондо / Ведран Шевчук)

Скупштина Удружења пензионера Републике Српске једногласно је осудила и одбацила све нападе на институције власти Српске и њене легитимно изабране функционере од међународних ментора и појединих домаћих актера, поручио је данас у Бањалуци предсједник ове скупштине Слободан Брдар.

„У одбрани виталних интереса за Републику Српску имаћете несебичну подршку Удружења пензионера Републике Српске као највеће невладине организације“, рекао је Брдар у обраћању учесницима скупа подршке Републици Српској под називом „Слобода“, који је организовала Борачка организација Српске.

Он је навео да се напади посебно односе на Народну скупштину Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, „коме се пријети смрћу као и његовој породици, те уводе санкције од страних непријатеља и србомрзаца због одбране права на живот и постојање српског народа“.

„Напади се односе и на предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић, којој уводе санкције што поштује уставе Републике Српске и БиХ, због позива на дијалог и разговор за превазилажење одређених потешкоћа и Влади Републике Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем, која у сложеним и тешким условима остварује запажене и значајне резултате за своје грађане“, истакао је Брдар.

Он је истакао да пензионери чине четвртину становништва Републике Српске и борци су одбрамбено-отаџбинског рата, вјерују својим институцијама и позивају их да одбаце све пријетње, наметнута рјешења, те да спријече отимање имовине Републике Српске, које није у складу са Дејтонским мировним споразумом и уставима Српске и БиХ.

Окупљени су на скупу носили заставе Републике Српске, те заставице на којима пише „слобода“, као и транспаренте на којима, између осталог пише, „Град Лакташи, Слатина воли Републику Српску – Чувајте нас“, „Града Добој Слобода“. Један од учесника скупа носи транспарент на којем пише „Зашто да се стидим, дошао сам само да вас видим. Дођи Миле из Лакташа само због бораца“.

Скупу су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавјући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, предсједник Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, представници организације проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата, те директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Скуп, који се одржао на Тргу Крајине, организован на иницијативу Борачке организације града Приједора из које је оцијењено да мирним протестима и свим другим политичким средствима и механизмима грађанског бунта треба заустави колонијалну политика према Републици Српској.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит 12. априла рекао је да је „обуставио Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за Функционисање јавне власти“. Ријеч је о закону који је Народна скупштина Републике Српске усвојила 10. фебруара и који је, у међувремену, ступио на снагу.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/u-banjaluci-odrzan-narodni-skup-sloboda/407779

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар