РС и матица

Дачић: Косово може у УН само ако ми то прихватимо и ако то буде дио договора

ЗА „ПОЛИТИКУ“ РЕКАО ДА ГАРАНТУЈЕ ДА ЋЕ БРОЈ ЗЕМАЉА КОЈЕ СУ ПРИЗНАЛЕ ПРИШТИНУ ПАСТИ ИСПОД 96
  • Упитан да ли ће косовски Срби 20. априла сами формирати Заједницу српских општина, он је рекао да „све зависи од наше процене“. Па додао: „У сваком случају, за нас је веома важно да држимо чврсте односе са Русијом и Кином. Треба држати чврсте односе са земљама које нису признале тзв. Косово, посветити се томе и трудити се да с Немачком, Француском и САД дође до одређеног нивоа међусобног разумевања како може трајно да се реши тај проблем“
  • На питање хоће ли Косово добити столицу у УН, рекао да би то значило да Србија треба да каже Русији и Кини да се не буне против тога: „Можете ли да замислите да ја то урадим? Да кажем Лаврову и кинеском колеги да сам се ово до сада шалио?“

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је за данашњу „Политику“ да може да гарантује да ће број земаља које су признале једнострано проглашењу независност Косова пасти испод 100.

Он каже да је за њега приоритет да се број признања смањи на испод 100, чиме се помаже и предсједнику Александру Вучићу, јер се у његовим разговорима неће полазити од тога да је све већ ријешено, већ ће он моћи да каже: „Па чекајте, ево у последња три месеца пет земаља је повукло признање“.

„Можда ће за пола године, на пример, бити испод 100. А шта ће да буде када спадне испод 96 земаља?“ додао је Дачић.

Упитан има ли реалне шансе да тако буде, он је рекао: „Ја вам то гарантујем“.

На питање за које вријеме, он је одговорио: „Само да имам времена. Не могу да стигнем да се бавим свим тим стварима, не могу да стигнем да обиђем све“.

Према његовим ријечима, треба обратити пажњу на представнике тих земаља, и то треба да прате и остала министарства.

„А не да се дешава да неко овде неће да прими министра са којим ја разговарам, док би министра из неке веће европске земље примили“, истакао је Дачић.

У том смислу, додао је, треба разговарати и о дипломатској мрежи.

Дачић каже да је први почео да ради на томе да земље повлаче признање и да често због тога путује у Африку и Азију, због чега се званичници из Приштине на њега жале.

„Пошто то њих страшно нервира, овде сам формирао тим људи који се баве искључиво тим питањем. За мене је то приоритет наше политичке активности“, истакао је шеф српске дипломатије.

Поводом захтјева са Запада да се брзо ријеши питање односа Београда и Приштине, Дачић напомиње да се ту не ради о „трци с временом“, јер су преговори у Бриселу технички, а нико никада није разговарао о трајном рјешењу.

„Постоји само назнака о правно обавезујућем споразуму, чији је аутор Штефан Филе који је тада покушао да задовољи и земље које су признале тзв. Косово и оне које нису. Он тада није могао да каже шта је то, нити га је неко питао“, додао је Дачић примјетивши да „нико не зна шта је то“.

Упитан да ли ће косовски Срби 20. априла сами формирати Заједницу српских општина, он је рекао да „све зависи од наше процене“.

„У сваком случају, за нас је веома важно да држимо чврсте односе са Русијом и Кином. Треба држати чврсте односе са земљама које нису признале тзв. Косово, посветити се томе и трудити се да с Немачком, Француском и САД дође до одређеног нивоа међусобног разумевања како може трајно да се реши тај проблем“, напоменуо је Дачић.

Он каже да нико у Европској унији не оправдава то што Приштина не жели да формира ЗСО.

Упитан хоће ли ЕУ извршити притисак на Приштину, Дачић је одговорио: „Апсолутно. Они су сви обећали да ће извршити максимални притисак“.

На питање хоће ли Косово добити столицу у Уједињеним нацијама, он је рекао да би то значило да Србија треба да каже Русији и Кини да се не буне против тога.

„Можете ли да замислите да ја то урадим? Да кажем Лаврову и кинеском колеги да сам се ово до сада шалио?“ додао је Дачић.

Он је примјетио да се стално представља као да Србија нема куд, што није тачно.

„Куда ће они (Приштина)? Зато мора да се иде на компромис“, каже Дачић.

На питање да ли би резултат компромиса могао бити да Косово добије столицу у УН, он је рекао: „Може, ако ми то прихватимо и то буде део договора. Никако другачије“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар