РС и матица

Дачић: Курц и Тачи су већ славили! Преко кога су хтели у Интерпол, тако су и прошли!

„ШТА СУ ОВИ ИЗ ПРИШТИНЕ НАВАЛИЛИ У ИНТЕРПОЛ? ОНИ СУ ВЕЋ У ЊЕМУ - СВИ СУ НА ПОТЕРНИЦАМА!“
  • Ја сам им рекао да се не пријављују (за Интерпол), да се не брукају. Хтео сам да их заштитим од срамоте. Нека сада објасне народу како има 116 земаља који су их признали. Интерпол има 192 земље чланице, у првом кругу је гласало 154. За пријем је било 76 а против пријема 56, уздржано су биле 22 земље али оне се не рачунају. Њима је фалило 36 гласова да победе. Па сада нека објасне народу јесмо ли лагали када смо говорили да су земље повлачиле признања. Где је тај списак од 116 земаља које су их признале?”
  • Курцу сам иначе рекао: ‘Ти си, бре, паметан човек. Па која будала је на страни губитника?’ Став ауsтријског канцелара је недоследан јер он не прихвата визну либерализацију за грађане Косова, али хоће да Косово уђе у Интерпол. Неће да гради џамије у Бечу, али ми можемо у Београду“

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић оцијенио је да је одбијање захтева Косова да се учлани у Интерпол велика побједа Србије и српског народа и доказ да се ништа не може рјешавати на силу и без договора са Београдом.

На конференцији за новинаре, Дачић је позвао приштинско руководство да сада објасни свом народу како то има 116 земаља које признају независност Косова и да ли је он лагао када је тврдио да постоји велики број земаља који су у међувремену повукле признање.

„Ја ово причам одавно. Ја сам им рекао да се не пријављују (за Интерпол), да се не брукају. Хтео сам да их заштитим од срамоте. Нека сада објасне народу како има 116 земаља који су их признали. Интерпол има 192 земље чланице, у првом кругу је гласало 154. За пријем је било 76 а против пријема 56, уздржано су биле 22 земље али оне се не рачунају. Њима је фалило 36 гласова да победе. Па сада нека објасне народу јесмо ли лагали када смо говорили да су земље повлачиле признања. Где је тај списак од 116 земаља које су их признале?”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да су након првог круга гласања одредили и паузу али да није било могуће да се исход гласања промијени.

„Њима је фалило 36 гласова. Па није им ни (аустријски премијер Себастијан) Курц помогао. Курц и Тачи су славили! Е, па тако су и прошли. Преко кога су хтели у Интерпол, тако су и прошли. А и иначе сам Курцу рекао: ‘Ти си, бре, паметан човек. Па која будала је на страни губитника?’“, рекао је Дачић.

Министар је оцијенио да је став аустријског канцелара недосљедан јер он не прихвата визну либерализацију за грађане Косова али хоће да Косово уђе у Интерпол. „Неће да гради џамије у Бечу, али ми можемо у Београду”, рекао је он.

Дачић је рекао да није време да Србија буде еуфорична али је, ипак, оцијенио да се ради о великој побједи и дебаклу Приштине.

„Хвала свима који су гласали за нас. Нису они гласали због Србије, већ зато што знају да су они следећи на реду. Али, ово је победа међународног права”, рекао је он.

Дачић је рекао да то показује и да Приштина мора да се врати дијалогу и да заједно са Београдом ријеши међусобне проблеме.

„Сви кажу да је то полицијска организација. Ако је полицијска, што су запели да уђу тамо када су они већ сви ушли, када су већ сви на потерници”, рекао је Дачић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар