РС и матица

Дачић: Рама више не крије да Тирана и Приштина праве `велику Албанију`

ПОРУЧИО МУ ДА ЈЕ ПОДРШКОМ „КОСОВУ“ УБИО РЕГИОНАЛНУ САРАДЊУ И ЕВРОПСКЕ ВРИЈЕДНОСТИ
  • Министар спољних послова Србије одбацио ставове Раме да званични Београд није био искрен у дијалогу са Приштином и поновио да је Београд испунио све на шта се обавезао Бриселским споразумом, док је прошло више од 2.000 дана од када Приштина није успоставила заједницу српских општина

МИНИСТАР спољних послова Србије, Ивица Дачић, рекао је да Албанија и Косово више и не крију да стварају једну државу, наводећи да су нови ставови албанског премијера Едија Раме о подршци Приштини усмјерени ка стварању такозване „велике Албаније“.

Дачић је оцијенио да је Рама „убио регионалну сарадњу“ и европске вриједности тиме што је подржао Приштину у блокади робе из централне Србије и БиХ.

Он је указао да је албански премијер том подршком Приштини прекршио и Споразум о стабилизацији и придруживању који Тирана има са ЕУ и да сада Београд поново треба да брани европске вриједности.

„Једна од четири основне европске вредности је слободна трговина“, подсјетио је Дачић, критикујући представнике ЕУ због благог реаговања на одлуку Приштине о увођењу такси на српску робу.

Он је одбацио ставове Раме да званични Београд није био искрен у дијалогу са Приштином и поновио да је Београд испунио све на шта се обавезао Бриселским споразумом, док је прошло више од 2.000 дана од када Приштина није успоставила заједницу српских општина.

Дачић је одбацио критике о активностима српске дипломатије на повлачењу признања такозване косовске независности, указавши да је ту ријеч о двоструким стандардима.

Према његовим ријечима, када на сједницама Савјета безбједности УН неке западне државе врше притисак на неке од земља да признају косовску независност – онда је то у реду, а Београду није дозвољено да ради на повлачењу признања косовске независности.

Дачић је у Архиву Југославије, након отварања изложбе о 180 година билатералних односа Србије и Русије, поручио да ће се Београд и даље понашати одговорно, и у трговинском рату који је објавила Приштина, те неће дати никакав повод да међународна заједница говори о „двије стране“ у том спору.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар