РС и матица

Дачић: Улога Ватикана од непроцењиве важности у борби Србије за Косово и Метохију

„ОДНОСИ СА ВАТИКАНОМ ОПТЕРЕЋЕНИ СУ НАШИМ ОДНОСИМА СА ХРВАТСКОМ, АЛИ СЕ ТРЕБА ДИЋИ ИЗНАД ТОГА“
  • „Волео бих да се око посете папе Франциска постигне сагласност, а нарочито бих волео да се не играмо са тим, јер је то питање од државног и националног интереса. Било би катастрофално да папа оде на Косово, а да не дође и у Београд“
  • Пред камерама показао документ у коме се отправник послова Ватикана у јануару 2016. године обратио тадашњем предсједнику Србије Томиславу Николићу, наводећи да је папа прихватио позив Николића и да је предложени термин посјете био 21. и 22. мај 2016. године. Међутим, Николић се консултовао са СПЦ послије чега је посјета папи отказана: „То је веома лоше и штетно, јер се ми играмо – оценио је Дачић – са нашим националним интересима. Уважавам све разлоге наше цркве, али долазак папе је у нашем интересу“

ПОСЈЕТА папе Франциска Србији била би од државног и националног интереса због чега је важно да се о томе постигне сагласност у земљи, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић и указао да је улога Ватикана од непроцењиве важности у борби Србије за Косово и Метохију.

Дачић је рекао да разумије противљење Српске православне цркве доласку папе уз напомену да он није само вјерски поглавар, већ и државник и истовремено изразио увјерење да од папе Франциска нећемо имати бољег саговорника на том мјесту у наредних неколико вијекова.

„Волео бих да се око тога постигне сагласност, а нарочито бих волео да се не играмо са тим, јер је то питање од државног и националног интереса. Било би катастрофално да папа оде на Косово, а да не дође и у Београд“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Министар сматра да Србија треба заједно са Ватиканом да представи проблем Косова и као питање угрожености хришћанства, јер СПЦ не може, како каже, сама то да ради.

Како је рекао, односи Србије са Ватиканом су оптерећени нашим односима са Хрватском, али да се треба издићи изнад тога.

„Јасно је какве примедбе имамо на понашање у Другом светском рату, али такве примедбе на папу и Католичку цркву имају и други који су били жртве у том рату, а та њихова улога је до данас проблематична и испитује се“.

Министар се осврнуо и на честе коментаре у медијима да папа никада није изразио жељу да дође у Србију и пред камерама показао документ у коме се отправник послова Ватикана у јануару 2016. године обратио тадашњем предсједнику Томиславу Николићу.

У документу се наводи да је папа прихватио позив Николића и да је предложени термин посјете био 21. и 22. мај 2016. године.

Међутим, Николић се консултовао са Српском православном црквом послије чега је посета папи отказана. То је веома лоше и штетно, јер се ми играмо са нашим националним интересима. Уважавам све разлоге наше цркве, али долазак папе је у нашем интересу“, подвукао је Дачић.

Он је истакао да је неопходно да се званичници Србије срећу са поглаваром Католичке цркве.

„Харадинај, Тачи и остали иду код папе на сваких неколико месеци и траже признање Косова, а ми одбијамо да папа дође овде и да се заједно боримо за наше интересе“, казао је Дачић.

Танјуг

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар