РС и матица

Десет хиљада Срба у Северној Митровици: Престаните са шиканирањем, хоћемо мир и ЗСО!

СУДИЈА ЉИЉАНА СТЕВАНОВИЋ: ИЗ ПРИШТИНСКОГ СИСТЕМА СУ ИЗАШЛЕ СВЕ СУДИЈЕ И ТУЖИОЦИ
  • Предсједник Српске листе Горан РАКИЋ: Мандате смо вратили српском народу који нас је бирао, а не Приштини. Доста је, доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор“
  • Бивши градоначелник Северне Митровице Милан РАДОЈЕВИЋ: Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику
  • Мајор Ненад ЂУРИЋ, суспендовани командир полиције на сјеверу КиМ: Немамо другу земљу и хоћемо на својој земљи да садимо цвеће које ће ширити мирис мира

У СЕВЕРНОЈ Митровици одржан је велики народни скуп Срба са сјевера Космета.

Са скупа је поручено да је КиМ дио Србије и да ће остати ван њених институција све док Приштина не почне да поштује Бриселски споразум.

Говорници су упутили поруке мира и поручили да Срби са КиМ немају другу земљу.

Ситуација у граду била је мирна, није било полицијских кола, нити возила КФОР-а.

На народном скупу присуствовало је више од 10.000 људи, преносе Новости.

Предсједник Српске листе Горан Ракић рекао је да мандате враћају српском народу који их је бирао, а не Приштини.

Ракић је изјавио да су се у Сјеверној Митровици окупили да пошаљу јасну поруку да је доста шиканирања од стране Приштине – отимања српске имовине, малтретирања Срба и лажним оптужбама на њихов рачун.

– Доста је, доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Мирне савјести стојим пред вама јер смо учинили све да ово спречимо. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор, ми желимо да се повуку све једностране одлуке о регистарским таблицама и примену Бриселског споразума, да се оснује Заједница српских општина – поручио је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се данас боре за мир за све људе.

Оставке су, каже, поднијели јер нису хтјели да буду параван Приштини.

– Десет година чекамо Заједницу српских општина, десет година чекамо руку помирења, а шта смо добили? Ако будемо јединствени и сложни, не сумњам да ћемо победити. Важно је да терет борбе поднесемо сви подједнако – рекао је Симић.

Бивши градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић захвалио је свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

– Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику – истакао је Радојевић.

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командир полиције на КиМ поручио је на скупу у Северној Митровици да немају другу земљу и да хоће на својој земљи да саде цвијеће које ће ширити мирис мира.

Подсетио је на ријечи Патријарха Павла који је говорио да „пре него што ми судиш узми моје ципеле и иди њима“.

Окупљеним грађанима у Северној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић.

Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из приштинског правосудног система.

– Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свима у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа – истакла је Стевановићева.

Окупљенима на народном скупу обратио се директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

Елек је подсјетио на то како је здравство на КиМ напредовало захваљујући напору предсједника Србије Александра Вучића, али да трпе велики притисак власти лажне државе.

– Ми желимо мир и нећемо дозволити да нам неко одузима основно људско право на лечење – истакао је Елек.

Декан Економског факултета Тања Вујовић рекла је да подржава одлуку представника Срба да напусте институције на сјеверу КиМ.

– Тежина ове одлуке нама је јасна – нагласила је Вујовићева и изразила наду да ћемо успјети да сачувамо мир.

Ректор Универзитета у Приштини са сједиштем у Северној Митровици професор доктор Небојша Арсић истакао је да је Универзитет један од стубова опстанка Срба на КиМ.

– Срби су се окупили да кажу „не“ издвајању из образовног система – поручио је Арсић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар