РС и матица

Ђоковићу Повеља Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ за 2022. годину

ЧЛАН УПРАВЕ СДКП ПОСТАО ИСТОРИЧАР А. РАКОВИЋ, А У ЊOJ СУ ЈОШ М. МУЧИБАБИЋ, Њ.ТРИФКОВИЋ И С. АНТОНИЋ
  • Предсједник СДКП Милимир МУЧИБАБИЋ: Новак Ђоковић је на јавној спортској сцени изградио своје име, достојанствно је представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма
  • Шеф Представништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ: Најважнија ствар у овом тренутку је да Срби буду јединствени и саборни и да се политички не надгорњавају на идентитетским темама… Без самопоштовања, Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија

СРПСКИ тенисер Новак Ђоковић добитник је Повеље за 2022. годину Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Београд, саопштио је данас Управни одбор овог друштва.

Предсједник „Просвјете“ Милимир Мучибабић саопштио је да су чланови Одбора једногласно одлучили да се у години, у којој се обиљежава 120 година постојања СПКД, Повеља додијели управо Ђоковићу „броју један српског спорта“ и особи витешког и моралног држања у послу којим се бави.

Мучибабић је истакао да су се чланови Одбора у доношењу одлуке руководили чињеницом да је Ђоковић човјек који је на јавној спортској сцени изградио име, достојанствно представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки „светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма“.

Датум и мјесто уручења Повеље Ђоковићу биће накнадно саопштени.

Прошле године ово признање уручено је прослављеном режисеру Емиру Кустурици, на свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

На сједници одржаној у просторијама Представништва Републике Српске у Београду, разговарано је и о промоцији књиге „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“ у издању „Просвјете“ Београд, која ће бити одржана 24. маја у прес-центру Удружења новинара Србије, као и о плану рада за ову годину.

Чланови Управног одбора разговарали су и о пријеко потребном рјешавању питања обезбјеђивања просторија за „Просвјету“, а у осврту на актуелну ситуацију, сагласили су се да око идентитетских тема не смије бити подјела међу представницима српског народа.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да је предстојећа промоција „Просвјетине“ књиге прилика за слање јавне поруке да је најважнија ствар у овом тренутку да Срби буду јединствени и саборни и да се „политички не надгорњавају на идентитетским темама“.

Цицовић је истакао важност очувања ћирилице и српског језика који „и свега што нас чини народом“, те указао да без самопоштовања Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија.

Историчар Александар Раковић данас је постао члан Управног одбора „Просвјете“ Београд, који чине Милимир Мучибабић, Његослав Трифковић и социолог Слободан Антонић.

Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ основано је 1902. године у Сарајеву, са намјером да у окупираној БиХ, између осталог, ради на ширењу светосавске просвјетитељске традиције и очувању српског језика, писма и културе.

Одбор СКПД „Просвјете“ у Београду основан је 2015. године, а Представништво Републике Српске у Србији пружа пуну подршку активностима овог друштва.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар