РС и матица

Ђурић: „Сребреница“ је резултат политичких притисака и – озбиљан корак уназад

„СРБИЈИ НАНЕТА ОГРОМНА ИСТОРИЈСКА НЕПРАВДА ЈЕДНОСТРАНИМ ПРОГЛАШЕЊЕМ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА“
  • Министар спољних послова Србије Марко ЂУРИЋ у Београду на скупу „Квадратура круга: Управљање променама у савременим међународним односима“: У случају Србије је погажено и унутрашње и спољно међународно право. Најгоре што нам се и даље дешава је страховит притисак према невећинским заједницама, посебно према српској заједници
  • „Наш приступ се заснива на визији о заједничкој европској будућности. Србија жели да постане чланица ЕУ и та визија мора да буде утемељена на принципима међусобног уважавања и уважавања наше државе и нашег народа“

МИНИСТАР спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да је Србији нанесена историјска неправда једностраним проглашењем независности Косова, док су Срби на Косову и Метохији изложени систематском шиканирању, кршењу колективних људских, политичких и економских права.

– Најгоре што нам се и даље дешава је страховит притисак према невећинским заједницама, посебно према српској заједници – рекао је Ђурић у Београду на скупу „Квадратура круга: Управљање променама у савременим међународним односима“.

У случају Србије, оцијенио је он, погажено је и унутрашње и спољно међународно право, а једнострано проглашена независност Косова представља грубо кршење међународног права, пренијели су београдски медији.

Ђурић је истакао да ће Србија наставити да активно подржава све иницијативе које доприносе регионалној сарадњи и интеграцији, али да је управо супротно произвела резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, која је покренута на нелегитиман начин, упитне легалности без одлуке надлежних органа БиХ и без договора у региону.

– Та резолуција има дубоко негативан утицај на процес помирења у региону који је на Балкану сложен и деликатан. Усвајање те резолуције која није резултат консензуса већ политичких притисака и представља озбиљан корак уназад у процесу помирења – нагласио је Ђурић.

Он је указао на то да је управо Србија највише мултиетничка држава на Балкану са 24 активна национална савјета, те да јој је изузетно важна стабилност региона.

– Наш приступ се заснива на визији о заједничкој европској будућности. Србија жели да постане чланица ЕУ и та визија мора да буде утемељена на принципима међусобног уважавања и уважавања наше државе и нашег народа – рекао је Ђурић.

Он је истакао да Србија уважава и поштује све жртве из прошлости укључујући и жртве злочина у Сребреници, те да жели да се сјећање на њих чува на достојанствен начин без кориштења трагедије у политичке сврхе.

Дводневну међународну научну конференцију о савременим међународним односима под називом „Квадратура круга: Управљање променама у савременим међународним односима“ организовали су Институт за међународну политику и привреду и Факултет безбедности Универзитета у Београду уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар