Одабрано РС и матица

Додик: Ако се Бошњаци у то упусте преиспитаћемо партнерства на нивоу БиХ и рад у институцијама

КОНАКОВИЋ ПОТВРДИО ДА ЛАГУМЏИЈА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ СПРЕМА ЗА ГЕНЕРАЛНУ СКУПШТИНУ УН
  • Српски члан Предсједништва Жељка ЦВИЈАНОВИЋ, на маргинама „Баку Глобал Форума“ упознала предсједника 78. засједања Генералне скуштине Дениса Франсиса да је то унилатерална акција без одлуке Предсједништва БиХ
  • Милорад ДОДИК: Поновно покретање приче о резолуцији о Сребереници је прикривено дјело Британаца. Одбацујуемо провокативну Конаковићвеу подршку амбасадору Лагумџији. Мислим да ће то бити проблем функционисања БиХ
  • Потпредсједник Српске Ћамил ДУРАКОВИЋ: Зашто то долази у овом периоду и шта ће то донијети и било какве резолуције које ће бити на штету једног или изритирати други народ. Мени је то у овом времену свјесна политичка намјера да се стање дестабилизује. Не треба нам ништа што ће ремететити ионако крхку друштвену ситуацију

МИНИСТАР иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић потврдио је медијске наводе да Златко Лагумџија ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН, у априлу.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, на маргинама „Баку Глобал Форума“ упознала је предсједника 78. засједања Генералне скуштине Дениса Франсиса да је то унилатерална акција без одлуке Предсједништва.

Уколико се Лагумџија одлучи на овакав потез, то би довело у питање функционисање БиХ, упозорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У том случају најавио је преиспитивање партнерства на нивоу БиХ, али и рада у заједничким инситуцијама.

Признање Елмедина Конаковића да амбасадор Златко Лагумџија практично у потаји, без знања и одлуке Предсједништва припрема резолуцију о Сребреници, јасно показује да Бошњаци дипломатску инфраструктуру користе за остварење окошталог наратива о геноцидним Србима и бошњачким жртвама.

Шеф дипломатије БиХ хвали свог амбасадора, а Српској, посебно Србији, нуди да подржи резолуцију како би се Срби, каже, суочили са правним чињеницама.

– Ако лидери српског народа на Балкану желе трајна помирења и суживот у заједници ЕУ они заиста морају признати те правне факте који су необориви. Изненађен сам реакцијама из Републике Српске и они ту праве неки предизборни фолклор – рекао је Конаковић.

Срби нису изненађени поступцима бошњачких дипломата, али траже да све што излази из БиХ буде усаглашено од стране представника сва три народа, у Предсједништву и другим институцијама БиХ.

Све друго, каже предсједник Српске, кршење је Устава и отимање спољне политике од стране Бошњака.

Поновно покретање приче о резолуцији о Сребереници је прикривено дјело Британаца, каже Додик.

– То је нешто што је неприхватљиво, што ће урушити чак и преговорачку позицију БиХ. Одбацујуемо као провокативну Конаковићвеу подршку коју је дао амбасадору Лагумџији. Мислим да ће то бити проблем функционисања БиХ и након упућивања ми ћемо редефинисати наше послове у оквиру партнерства и институција БиХ – поручио је Додик.

Након што је брижљиво чувана бошњачка тајна на Ист Риверу откривена услиједио је шок. Умјесто подршке, неочекиван шамар напорима да Резолуција о Сребреници добије потврду у УН и то баш од Сребреничана, од којих се очекује да је подрже.

– Зашто то долази у овом периоду и шта ће то донијети и било какве резолуције које ће бити на штету једног или изритирати други народ. Мени је то у овом времену свјесна политичка намјера да се стање дестабилизује. Не треба нам ништа што ће ремететити ионако крхку друштвену ситуацију – истакао је потпредсједник Српске Ћамил Дураковић.

Kако би заобишли руско њет, које је 2015. године спријечило усвајање британске резолуције о Сребреници у Савјету безбједности, Елмедин Конаковић се окреће Генералној скупштини УН-а гдје се одлуке доносе простом већином, без могућности вета.

Српски члан Предсједништва већ је обавјестила првог човјека тог УН-овог тијела да о сребреничкој резолуцији не постији сагласност у БиХ.

– Предсједништво БиХ о овом питању није консултовано, било какве активности те врсте сматрају се унилателарном акцијом – нагласила је Цвијановић.

Међународна Комисија за Сребреницу коју је формирала Влада Српске, утврдила је да је у сребреничком крају од 1992 до 1995. године страдало око 3.500 Бошњака и више од 2000 Срба.

Резолуција о Сребреници, како се претпоставља, истиче бошњачке жртве и анатемише српске злочинце. То не води помирењу, већ напротив додатним подјелама међу народима.

Унилатерално дјеловање бошњачких дипломата није новост, претходник Златка Лагумџије у мисији БиХ у УН Свен Алкалај је, како сазнајемо, сва писма српских званичника из Предсједништва и Савјета министара бацао у корпу за смеће.

Стога не чуде Лагумџијини напори да уз подршку политичког Сарајева и међународног фактора излобира стављање резолуције о Сребреници на сједницу Генералне скупштине.

Иначе скупштинска акта нису обавезујућа за разлику од усвојених у Савјету безбједности УН.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар