РС и матица

Додик: Чуваћемо Српску као зјеницу ока – то од нас траже Срби цијелог свијета

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У ДОМУ ВОЈСКЕ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКЕ И ПРОГЛАШЕЊА ЊЕНОГ УСТАВА
  • Милорад ДОДИК: САД сматрају да јавна имовина припада БиХ. Али, то није тако. Јасно пише (у Уставу БиХ) да све оно што изричито не пише да је у власништву БиХ, припада ентитетима. Ми кажемо да смо спремни да будемо дио мира на овом простору, али да нисмо спремни да изгубимо Републику Српску и да то мирно гледамо. Прије 100 година суђењње Петру Кочићу и данас мени – потпуно је исто. Никакве то разлике ту нема. Суданија и једно и друго. БиХ је за нас морање
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: У Цркви смо једно тело, једна породица, један народ, један идентитет. Прослављајући Дан Републике Српске, треба да се присетимо љета Господњег 1207. године у Студеничком храму, јер тада су ударени темељи овога што имамо данас. То је био спасоносни путоказ кроз нашу бурну историју, преко честитог Кнеза Лазара, и хиљада витезова који су за крст часни и слободу јуришали на Косову пољу, па све до Јадовна, Јасеновца, Олуја и Косова овог данашњег – истакао је патријарх Порфирије
  • Никола СЕЛАКОВИЋ: На мапи нашег народа Република Српска заузима изузетно важно место.
  • Србија ће наставити помагати Републику Српску на сваки начин. Зашто то Србија ради, ако вас неко пита? Па зато што волимо Републику Српску. Ми знамо да у Српској имамо брата, ма где он живео, он је брат
  • Млађен ЦИЦОВИЋ: – Политичка подршка данашњем Сарајеву долази са истих адреса као и прије три деценије, како тада, тако и данас. Политичко Сарајево афирмише уставно и правно насиље у БиХ, и тражи да у БиХ и даље управљају странци и да је воде они који нису изабрани на изборима

У ДOMУ Војске Србије у Београду одржан је свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице проглашења њеног првог Устава.

Пријему су присуствовали званичници Републике Српске и Србије и бројне званице.

У Београду пријем поводом Дана и Устава

Истакнуто је да је први Устав Републике Српске, донесен 28. фебруара 1992-ге, био визионарски и храбар потез тадашњих српских посланика и потврда државности. Резултат тога је данашња Република Српска, једна од највећих српских побједа у модерној историји уписана златним словима.

Република Српска је према свим парамтерима држава, немамо само столицу у Уједињеним нацијама, рекао је предсједник Додик.

– У тешким околностима oног времена, конституисана је Република Српска, која није била хир тог тренутка, већ историјски задатак. Поучени тиме да само гдје имамо државу, имамо и слободу. Гдје је Срби данас немају, они живе веома тешко, грађани су другог реда – навео је Додик.

Подсјетио је да се само 10 година није смјело исказивати јединство Српске и Србије, јер је то за неке био јерес.

Нагласио је да Српска није дала да се понове Јасеновац, Пребиловци, Јадовно и Дракулић.

– Високу цијену платило је тадашње политичко и војно руководства Српске, које данас тамнује у западним казаматима – изјавио је Додик.

Поручио је да је Српска данас поносна, јер живи у слободи..

– Само мјесец и нешто дана од свог конституисања добили смо свој Устав, а много веће државе тај пут пролазиле су годинама. Преко 30.000 наших живота отишло је за слободу која се зове Република Српска. Неки су свој дом пронашли у Србији, широм свијета, али гдје год одемо по бијелом свијету, стиже нам порука: „Чувајте нам Републику Српску“. И чуваћемо је као зјеницу ока свога. Били смо организована држава у рату, имали смо своју војску, своју Скупштину. Прихватили смо Дејтонско уређење, али упорно како тада, тако и данас желе да нас развласте. Највише су Дејтон кршили управо они који су га гарантовали – навео је Додик.

Истакао је да Српска не прихвата наметања.

– Кристијан Шмит данас покушава да буде храбар. Нећемо пропустити прилику да дамо одговор на нека питања. Ми не прихватамо било какава наметања, а он нека проба, видјеће наш одговор – поручио је Додик.

Поновио је да имовина припада ентитетима.

– САД сматрају да јавна имовина припада БиХ. Али, то није тако. Јасно пише (у Уставу БиХ) да све оно што изричито не пише да је у власништву БиХ, припада ентитетима. Ми кажемо да смо спремни да будемо дио мира на овом простору, али да нисмо спремни да изгубимо Републику Српску и да то мирно гледамо. Прије 100 година суђењње Петру Кочићу и данас мени – потпуно је исто. Никакве то разлике ту нема. Суданија и једно и друго. БиХ је за нас морање – јасан је Додик.

Устав Републике Српске и Дан Републике Српске су израз воље српског народа, рекао је патријарх Порфирије.

– Председник Српске Милорад Додик је јуче у Подгорици рекао да је СПЦ кључна за опстанак идентитета, не само Срба у Црној Гори, већ и у Србији, али и целом региону гдје битише наш народ – подсјетио је патријарх.

Истакао је да и те ријечи предсједника Српске показују да су Црква и народ један идентитет и једна вјера.

– У Цркви смо једно тело, једна породица, један народ, један идентитет. Прослављајући Дан Републике Српске треба да се присетимо љета Господњег 1207. године у Студеничком храму, јер тада су ударени темељи овога што имамо данас. То је био спасоносни путоказ кроз нашу бурну историју, преко честитог Кнеза Лазара, и хиљада витезова који су за крст часни и слободу јуришали на Косову пољу, па све до Јадовна, Јасеновца, Олуја и Косова овог данашњег – истакао је патријарх Порфирије.

– На мапи нашег народа Република Српска заузима изузетно важно место и никада нисмо ускраћивали другима оно што смо желели сами себи, рекао је изасланик предсједника Србије и министар за рад и запошљавање у Влади Србије Никола Селаковић.

– Државност и државотворност су уз љубав према слободи и роду главне одлика нашег народа. И када неко оспорава то нашем народу, он то игнорише – поручио је Селаковић.

Истакао је да ће Србија наставити помагати Републику Српску на сваки начин.

Од школа, вртића, домова, путева, инфраструктуре, мостова. Зашто то Србија ради, ако вас неко пита? Па зато што волимо Републику Српску. Ми знамо да у Српској имамо брата, ма где он живео, он је брат – навео је Селаковић.

Србија и Република Српска заједнички обиљежавају Устав и Дан Републике Српске. У 32 године стала је и херојска одбрана Републике Српске, како у рату, тако и у миру, рекао је шеф Представнишва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Подсјетио је да је ово 10. јубиларни пријем гдје заједно Србија и Република Српска заједнички обиљежавају Устав и Дан Републике Српске.

– Политичка подршка данашњем Сарајеву долази са истих адреса као и прије три деценије, како тада, тако и данас. Политичко Сарајево афирмише уставно и правно насиље у БиХ, и тражи да у БиХ и даље управљају странци и да је воде они који нису изабрани на изборима – истакао је Цицовић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар