РС и матица

Додик: Џаба све бјелосвјетске приче о помирењу – у БиХ успјева само раздруживање

„БиХ ЈЕ ВЈЕШТАЧКА ТВОРЕВИНА КОЈА НЕМА ШАНСУ ЈЕР НЕМА УНУТРАШЊИ КАПАЦИТЕТ ДА ОПСТАНЕ“

Фото: СРНА

  • Без Републике Српске не мислимо да живимо овдје и не мислимо да је дамо икоме. Варају се они који мисле да Српска нема потенцијал за одбрану. Наравно да има, али је сасвим легално и легитимно да имамо право да бранимо наше – Републику међународно верификовану Дејтонским споразумом
  • Сви други народи око нас као да су једва дочекали окупатора. И данас када видите ову шараду око именовања високог представника можете примјетити да неки славодобитно најављују подршку неких неизабраних странаца који треба овдје да управљају. Ми Срби кажемо `не може` и можда ће неког од нас то и коштати али достојанственије је бити на историјској вертикали Видовдана

СРПСКИ члан и предсједвајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сасама да је историја показала да су Срби увијек били на побједничкој страни уз огромна страдања.

Додик је на обиљежавању Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука истакао значај овог празника који је, како ја рекао, историјска и морална вертикала српског народа.

– Ми смо народ који је могао да стане пред све оне који су покушали да нас окупирају и потлаче без обзира на високо плаћену цијену и чињеницу да смо имали вјере током историјских изазова да ћемо бити на побједничкој страни – рекао је Додик новинарима у манастиру Свете Тројице у Сасама.

Да је српски народ био мање горд и поносан, каже Додик, не би био оно што јесте, не би имао моралну вертикалу и био поносан на своје претке.

Он је указао да многи народи у окружењу покушавају различитим догађајима, попут Сребренице, да стварају мит за неку нову нацију док Срби имају историјско сјећање на поразе и побједе Видовдан.

– Видовдан је оснивачки мит овог народа и у суштини пружа одговоре на многе изазове и питања – рекао је Додик.

Честитајући Видовдан – крсну славу свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Додик је рекао да зна није лако да српским официрима који представљају Српску у Оружаним снагама БиХ.

Додао је да српски народ не смије више бити наиван и вјеровати Бошњацима, Хрватима и другима на глобалној сцени.

Додик је нагласио да је Српска данас стабилна и једна од ријетких заједница која је преживјела током и након рата у БиХ без обзира на стални притисак и настојања да буде угашена.

Он је као морбидну одбацио оцјену о повезивању обиљежавања Видовдана у Сасама уочи обиљежавања 11. јула страдања у Сребреници.

– Сребреница припада Републици Српској и зар има ишта логичније него да Видовдан обиљежавамо у српском манастиру. Да ли неко брани Бошњацима да обиљежавају било шта? Нисам дошао да се завјетујемо и наоружамо и нешто бранимо неком – рекао је Додик.

Изразио је жаљење за сваким страдалим Бошњаком, Србином и Хрватом у току протеклог рата, поготово цивилима, женама, дјецом и старцима.

Додик је указао да Сребреница није само седам дана страдања, него да се то мора сагледати у контексту страдања од 1991. до 1995. године и да ту није било геноцида, подсјећајући и на убиство посланика Горана Зекића прије него што је конфликт у БиХ почео.

Он је поновио позив на мир, наглашавајући да Срби нису ушли у наметнути рат да неком нешто отимају него да одбране огњишта, манастире, историју.

– Без Републике Српске не мислимо да живимо овдје и не мислимо да је дамо икоме. Варају се они који мисле да Српска нема потенцијал за одбрану. Наравно да има, али је сасвим легално и легитимно да имамо право да бранимо наше – Републику међународно верификовану Дејтонским споразумом – рекао је Додик.

Напоменуо је да српски народ има право и да брани своје снове, који се догађају и када човјек то не жели, али да се по правилу када се упорно понављају призову у реалност.

– И даље смо у позицији да имамо Републику Српску која јесте дио БиХ али смо свјесни да су џаба све бјелосвјетске приче о помирењу јер је једина ствар која овдје успјева раздруживање и то на миран начин – рекао је Додик.

Подсјетио је да је у протеклим мјесецима нападано и само помињање могућности раздруживања које су поменули неки други.

– Као да смо рекли да идемо у нуклеарни рат, па је толико то нападано. Шта је проблем у мирном раздруживању ако се не може заједно? Не може се и ја свједочим да је БиХ вјештачка творевина која нама шансу јер нема унутрашњи капацитет да опстане – рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је поновио да је БиХ креација међународног фактора који по сваку цијену хоће да покаже да није погријешио, јер је генерација политичара у Европи направила каријере на недаћи наших народа.

– Сви други народи око нас као да су једва дочекали окупатора. И данас када видите ову шараду око именовања високог представника можете примјетити да неки славодобитно најављују и исказују подршку неких неизабраних странаца који треба овдје да управљају. Ми Срби кажемо `не може` и можда ће неког од нас то и коштати али достојанственије је бити на историјској вертикали Видовдана – рекао је Додик.

Истакао је да се слобода мјери другим аршинима и да је народ овдје научио да нема слободе ако нема државе.

– Мислимо да заједничке државе више нација нису могуће и многе су пропале. Зато што смо сада осиромашени и економски притиснути неки мисле да је могуће да скрше наш национални понос. То није могуће – напоменуо је Додик.

Као примјер лошег односа, Додик је навео понижавајућу праксу појединих да склањају заставу Републике Српске када им дођу гости из иностранства.

Додик је рекао да жели мир, истичући да Бошњаци слободно живе у Републици Српској, те да је његов циљ да ти људи поправе своја домаћинства и буду равноправни чланови друштва.

– Гарантујем да их нико неће дирати. Желимо да им помогнемо да буду равноправни чланови нашег друштва и немамо никакву намјеру против њих. Ми смо против оних који нам доносе исламски фундаментализам и покушавају да угрозе миран живот за све. Позивам све Бошњаке да се окупимо у нашој борби за трајни мир на овим просторима – додао је Додик.

Светом архијерејском литургијом и парастосом српским војницима погинулим од Косовског боја до данас, у манастиру Свете Тројице у Сасама код Братунца обиљежен је Видовдан – крсне слава Војске Републике Српске и 3. пјешадијског /Република Српска/ пука.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар