РС и матица

Додик: Јасеновац је највећи подземни град који Срби имају

У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА У НДХ
  • Милорад ДОДИК: Знамо да је ово мјесто свето. И да је постало свето јер су га учинили наши мученици, њих 700.000 који су овдје мучки убијени на 57 начина који су синоним за мучење – навео је Додик. Рекао је и да је овај град уздигнут на патњи и уздасима 700.000 страдалих од чега је 500.000 Срба
  • Обиљежавању су присуствовали и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници

ЈАСЕНОВАЦ је највећи подземни град који Срби имају, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

– Масовно су овдје убијали и зато су говорили да је ово логор у који су могли сви да стану – рекао је Додик.

Он је у Доњој Градини навео да се сваке године окупљају на познатом мјесту, на ливадама поред ријеке те да је то, како каже довољно да знамо зашто смо овдје на обиљежавању.

– Знамо да је ово мјесто свето. И да је постало свето јер су га учинили наши мученици, њих 700.000 који су овдје мучки убијени на 57 начина који су синоним за мучење – навео је Додик.

Рекао је и да је овај град уздигнут на патњи и уздасима 700.000 страдалих од чега је 500.000 Срба.

– Поново смо овдје да се молимо за њихове душе. И да им кажемо да нисмо заборавили зло, и да знамо шта је Независна држава Хрватска. Да знамо за планове које су проводили или хтјели и провели их. А то је да једну трећину побију, да једну трећину раселе и једну трећину покатоличе. У томе су успијевали, нису прекидали. – истакао је Додик.

Навео је да су четири године усташког режима припремане годинама прије тога. И додао:

– Српска и Србијa ће за ову генерацију урадити свето дјело – изградњу у Доњој Градини монументалног споменика страдању српског народа, не само у Јасеновцу, већ свуда тамо гдје је Србима тешко доћи, гдје их ограничавају и онемогућавају им обиљежавања.

У присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар