РС и матица

Додик младима: Ако вас натјерају да изгубимо Републику Српску – изгубићете себе

НА ЈАХОРИНИ ОДРЖАН ДВОДНЕВНИ „САБОР МЛАДИХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: За младе нема боље прилике за живот као што је у Српској, али Српска као друштво треба да „пресложи“ приоритете. Чувајте свој завичај, кућу, немојте изгубити свој идентитет, језик, писмо
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: Влада Српске ће подржати и помоћи пројекте младих

Извор: РТРС

НА Јахорини је одржана завршна панел-дускусија у оквиру „Сабора младих Српске“ у којој су учествовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

О томе како стимулисати младе да воле државу и да остану у Српској и шта је то што би власт требало да чини да се развије амбијент у којем би млади видјели своју будућност – мишљење је изнио и предсједник Српске Милорад Додик који је истакао да је свијест младих нападнута са више страна, а највише савременим механизмима комуникације.

Како је истакао, њега је, као предсједника Српске, највише интересовао панел на тему како млади виде државу и њихов осјећај за државу.

– Имамо низ начина на које можемо побољшати односе са младима, а међу њима су стартап пројекти, које би реализовала Влада Српске, али и да у новом ребалансу буџета буде простора за стипендије – каже Додик.

Он ипак истиче проблем стипендирања, а као примјер наводи стипендије Фонда „Др Милан Јелић“ гдје, како каже, Српска стипендира младе стручњаке који се на крају опредијеле за живот и рад у иностранству.

Предсједник је истакао да за младе нема боље прилике за живот као што је у Српској, али да Српска као друштво треба да „пресложи“ приоритете

– Чувајте свој завичај, кућу, немојте изгубити свој идентитет, језик, писмо. Ако вас натјерају да изгубимо Републику Српску, изгубићете себе – поручио је младима Додик.

Премијер Српске на завршном панелу „Сабор младих Српске“ истакао је да је потребно формирати тијело које ће пратити, анализирати потребе младих са акцентом на закључке овог панела.

– Влада Српске ће подржати и помоћи пројекте младих – поручио је Вишковић.

Организатор овог сабора о односу институција и младих, значају квалитетног образовног система, подршци институција предузетништву, те јачању националног идентитета младих као основе за развој државе, било је Удружење грађана „Платформа младих и талентованих Српске – памет Српске“.

На „Сабору младих Српске“ јуче су одржани панели „Однос институција и младих“, „Успјех не пада с неба – квалитетан образовни систем као темељ развојног пута младих“, „Подршка предузетништву – од идеје до реализације, уз помоћ институција“ и „Јачање патриотизма и националног идентитета младих као основа за развој државе“.

На данашњем завршном панелу прихваћени су закључци свих панела и начини њихове реализације.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар