РС и матица

Додик: Наш циљ је да Српска изгради способност за независно дјеловање и постојање

ПРЕДСЈЕДНИК РС РАЗГОВАРАО СА БРАНИМИРОМ НЕСТОРОВИЋЕМ, АЛЕКСАНДРОМ ПАВИЋЕМ И БРАНКОМ ЛУКИЋЕМ
  • Милорад ДОДИК: Желимо да успоставимо јаке везе са Србијом. Сматрам да свако ко је држављанин Републике Српске треба да има аутоматски и држављанство Републике Србије. То право имају и други народи и ту не би требало да буде ништа спорно
  • Бранимир НЕСТОРОВИЋ: Потребно је прекинути преговоре са Европском унијом. То је једна фарса. Никад нас неће примити. Не желимо преговоре ни са Американцима и Енглезима. Амбасадора САД-а у Србији, Кристофера Хила, треба прогласити персоном нон грата
  • Александар ПАВИЋ: Предстојећи састанак Милорада Додика и Владимира Путина од великог је значаја за српски народ и отвара многе дипломатске могућности. Поздрављамо спољну политику Републике Српске која успијева да води скоро потпуно независну спољну политику

РЕПУБЛИКА Српска жели да изгради способност независног дјеловања и постојања са јаким везама које би могли да успоставимо са Србијом, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске након састанка са посланицима у Народној скупштини Србије Бранимиром Несторовићем, Бранком Лукићем и Александаром Павићем.

– Желимо да Српска и Србија сарађују. Захвалан сам Несторовићу који је био и гост Српске када је обиљежавала Дан Републике, 9.јануара. На састанку смо размјенили мишљења и политичке погледе на тренутну ситуацију – рекао је Додик.

Нагласио је да је ситуација на Косову питање свих Срба гдје год се налазили.

– Оно што сада доживљавају је заједничка опсервација нас, да је циљ међународне заједнице да се Срби иселе. Наш циљ је да Српска изгради способност за независно дјеловање и постојање са јаким везама које би могли да успоставумо са Србијом – рекао је Додик.

Каже да не виде да у процесу разградње Дејтонског споразума има мјеста за Републику Српску и Србе.

– БиХ је протекторат, којим управљају „незавршене ситуације“ потут Кристијана Шмита, који је у „покушају да буде високи представник“.

Додик је поручио да у Републици Српској амерички амбасадор не може да држи предавање нити може да се мијеша у наша унутрашња питања.

– Сматрам да свако ко је држављанин Републике Српске треба да има аутоматски и држављанство Републике Србије. То право имају и други народи и ту не би требало да буде ништа спорно – поручио је предсједник Српске.

И наш циљ је да Срби у Републици Српској аутоматски постану држављани Србије и ширићемо ову идеју – рекао је Несторовић.

Говорећи о политичкој ситуацији у Србији рекао је да држава треба да прекине преговоре са ЕУ.

– Не желимо преговоре са Американцима, Енглезима, Европском унијом – поручио је Несторовић и додао да амбасадора САД-а у Србији, Кристофера Хила, треба прогласити „персоном нон грата“.

Поновио је да је потребно преговоре са Европском унијом прекинути.

– То је једна фарса. Никад нас неће примити – категоричан је Несторовић.

Несторовић се осврнуо и на изборе у Србији, рекавши да његова листа неће подржати ниједну страну при формирању власти у Београду.

– Нећемо бити дио ниједне коалиције – закључио је.

Предстојећи састанак Милорада Додика и Владимира Путина од великог значаја за српски народ и отвара многе дипломатске могућности – оцијенио је Павић.

– Тај састанак не само да је добар и корисан. Поздрављамо спољну политику Републике Српске. Република Српска успијева да води скоро потпуно независну спољну политику – нагласио је Павић.

Подсјетио је да је данас видљив, као и 1992. године када је разбијана Југославија, исти погубни утицај америчких амбасадора.

– Те 1992. године, Срби су против сопственог националног интереса прихватили независну БиХ. То тада није било довољно америчком амбасадору, који је уз помоћ Алије Изетбеговића растурио Лисабонски споразум и због тога је избио рат. Исти је случај сада – каже Павић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар