РС и матица

Додик: „Олуја“ је удружени злочиначки подухват Сједињених Држава и Хрватске – то се не може опростити

ПРИЈЕДОР: ЦЕНТРАЛНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ И ПРОГОН СРБА У „ОЛУЈИ“
  • Милорад ДОДИК: Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала… Српски народ је направио двије државе – Републику Српску и Србију и борићемо се једнако за то
  • Александар ВУЧИЋ: „Олуја“ је била злочин етничког чишћења иако то у Европи не желе да кажу… Па како то пре само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 – по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше?

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да је акција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД и Хрватске која је једва дочекала да етнички очисти овај простор од Срба.

– То се не може опростити. Америка може бити велика, али је унижена и мала јер према једном малом народу упорно одржава негативан однос, како у Републици Српској тако и у Србији. Америка од првог дана руши права Републике Српске и Дејтонски споразум и никад није престала – истакао је Додик у Приједору на централном обиљежавању Дана сјећања на страдање и прогон Срба у „Олуји“.

Он је истакао да је Приједор град страдалник и град јунак.

– Нисмо овдје дошли да омаловажавамо жртве, ни предсједник Србије Александар Вучић, ни ја. Имамо право да обиљежавамо наша страдања – поручио је Додик.

Он је рекао да никада неће дозволити да неко омаловажава српски народ и Републику Српску.

Додик је рекао да је данас одлучено да статус бораца из Републике Српске Крајине буде изједначен са статусом бораца из Српске.

– Српски народ је направио двије државе – Републику Српску и Србију и борићемо се једнако за то – поручио је Додик.

Вучић: Србија ће увек бити уз Српску – важно је да се држимо заједно

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је хрватска акција „Олуја“ злочин етничког чишћења, иако то у Европи не желе да кажу.

– Нико од великих сила неће признати, нико у цијелој Европи неће рећи да је то највеће етничко чишћење на европском тлу од 1945. године. Ово су људи, не кликери и бројеви. Сви они су људи и срца и душу имају, али да анализирамо из њиховог угла и да кажемо „не, не нису људи, бројеви су“. Па како то пре само 30 година је било 700.000 Срба у Хрватској, а данас свега 112.000 по попису који они рекламирају? Па шта се то десило са тим људима? Како нестадоше толики људи? Због чега нестадоше? – рекао је Вучић у Приједору на централном обиљежавању Дана сјећања на страдање и прогон Срба у „Олуји“, подсјећајући да Србија и Република Српска заједно обиљежавају овај дан, не дозвољавајући да жртве буду заборављене.

Он је истакао да смо „посљедњих дана свједоци толико лицемерја, двоструких стандарда у понашњу великих сила према Србима“.

– Са толико се проблема суочавамо, да и ми који морамо да бринемо о народу, морамо да дамо одушка и сопственим мислима и емоцијама – рекао је он.

Вучић је рекао да је злочин на Петровачкој цести циљан и намјеран и да никаква грешка није у питању.

– Хтјели сте да убијете дјецу, њихове деке и баке – рекао је он.

Предсједник Србије је позвао на заједништво српског народа.

– Важно је да се држимо заједно – истакао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија увијек бити уз народ Републике Српске.

– Увијек ћемо бити уз наш народ и када је тешко, када вам уводе санкције, Србија ће увијек бити уз Републику Српску – поручио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар