РС и матица

Додик: Орден Републике Србије круна је мог политичког ангажмана – носићу га са поносом и чашћу

ОДЛИКОВАЊЕ МУ УРУЧИО ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

  • Орденом Републике Србије на великој огрлици Милорад Додик је одликован за изузетне заслуге у учвршћивању и развијању мирољубиве сарадње Републике Србије и БиХ, нарочито Републике Српске
  • Орден Републике Србије доживљавам као признање за моју љубав, прије свега, према Србији, српском народу и Републици Српској, оно што сам чинио заједно са људима овде, са председником Вучићем да одбранимо и изградимо и Републику Српску и Србију на најбољи могући начин
  • Овај период најбољег разумијевања и сарадње Србије са Републиком Српском и цијелим српским народом гдје год се налазио, генерисао је и дао Александар Вучић, добри човјек и увежани предсједник Србије
  • „Можда је српски народ могао да се, попут сусједних народа, комотније понаша пред најездама освајача током историје, али је стајао једнако од 1389. и 1804. – и 1914. и 1941. и 1995. и 1999. пред најездом велике моћи НАТО. Срби да су то учинили били би исти као ови у окружењу.      Да су поклекли не би били Срби, него исти као други у окружењу који су раширених руку кроз историју чекали окупаторе, странце да им они намећу њихове вриједности и правила

ОРДЕН Републике Србије на великој огрлици уручен је данас српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Додику је Орден уручио предсједник Србије Александар Вучић.

Додик је поручио да је Орден Републике Србије круна његовог политичког ангажмана и да има посебан значај и вриједност.

Он је у обраћању на свечаности у Палати „Србија“ истакао да ће овај орден носити са поносом и чашћу и да га сматра признањем и свим својим сарадницима и народу Републике Српске који га је бирао у претходних 10 изборних циклуса.

– Ово доживљавам као признање за моју љубав, прије свега, према Србији, српском народу и Републици Српској, оно што сам чинио заједно са људима овде, са председником Вучићем да одбранимо и изградимо и Републику Српску и Србију на најбољи могући начин – рекао је Додик.

Он истиче да је свједок да се Србија промијенила и да је данас јача, организованија и моћнија, а да је допринос Александра Вучића стабилизацији и развоју Србије несумњив.

– Овај период најбољег разумијевања и сарадње Србије са Републиком Српском и цијелим српским народом гдје год се налазио, генерисао је и дао Александар Вучић, добри човјек и увежани предсједник Србије – рекао је Додик.

Он је истакао да му је драго што се ово дешава поводом Видовдана – моралне историјске вертикале српског народа, који повезује у бити и у нити српски народ

Додик је примјетио да је српски народ можда могао да се, попут сусједних народа, комотније понаша пред најездама освајача током историје, али је стајао једнако од 1389, као и 1804, 1914. и 1941. као и 1995. и 1999. пред најездом велике моћи НАТО.

– Срби то да су учинили били би исти као они у окружењу. Сматрали смо да морамо да будемо окупљени око златне ријечи нашег народа, а то је слобода, и да слобода мора да се брани. Слобода је тражила жртве, а чак и многе наше поразе и страдања када нам је отишло готово пола народа у два свјетска рата – рекао је Додик.

Да су поклекли, каже Додик, не би били Срби, него исти као други у окружењу који су раширених руку кроз историју чекали окупаторе, странце да им они намећу њихове вриједности и правила.

– Република Српска је резултат борбе српског народа за слободу, коју смо платили тако што смо кроз трајање на том простору данашње Републике Српске, БиХ, Хрватске и на многим другим мјестима знали и цијенили – рекао је Додик.

Он је истакао да страдалнички српски народ кроз многа стратишта Другог свјетског рата није желио да препусти своју судбину другима.

– Зато смо се одлучили да направимо Републику Српску. Република Српска је одраз воље и жеље народа који тамо живи – Срба – рекао је Додик.

Он каже да није националиста већ да само воли свој народ и посвећен је циљевима свог народа и Републике Српске, али и Србије, чијим се видљивим успјесима радује.

Додик је нагласио да се Александар Вучић давно од политичара пребацио у државника, о чему свједоче бројни резултати које је остварио.

– Себе сматрам блиским сарадником, човјеком који је могао да гледа или учествује на многим мјестима гдје се тражила чврста одлука. Оно што сам увјерен да нико никада не треба да сумња у однос према томе што јесте српски народ, борба за његову слободу и афирмацију. О тим стварима, без обзира што сам дуже на политичкој сцени, учио сам од Вучића – рекао је Додик.

Орденом Републике Србије на великој огрлици Додик је одликован за изузетне заслуге у учвршћивању и развијању мирољубиве сарадње Републике Србије и БиХ, нарочито Републике Српске.

То највеће признање Србије до сада су, између осталих, примили руски и кинески предсједник Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

Међу 65 одликованих и Сијарто, Манојловић, Марјановић и Мандић

  • Андрија Мандић: Поносан сам и у име цијелог српског народа у Црној Гори што сам добио одликовање са заставом Србије, посебно ако се зна да је српска тробојка од 2006. године брутално протјеривана из Црне Горе. Ово је велики подстицај и охрабрење да Србија не заборавља своје сународнике

    ЦЕРЕМОНИЈА уручења одликовања у Палати Србија почела је химном Србије „Боже правде“, а међу 65 одликованих, поред Додика су министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов добитник је Златне медаље за заслуге.

Глумац Мики Манојловић добитник је Ордена Карађорђеве звијезде првог степена, а тим признањем постхумно је одликован и позоришни редитељ Братислав Петковић.

Међу одликованима Карађорђевом звијездом трећег степена су Миланко Шеклер, Филмски центар Србије, Народно позориште Приштина у Грачаници, Спомен-парк „Крагујевачки октобар“.

Златне медаље за заслуге добили су музичар Оливер Мандић, оперска пјевачица Бреда Калеф Симоновић, писац Александар Гаталица, глумица Ева Рас, бивши тенисер и тениски тренер Радмило Арменулић.

Међу одликованима су припадници МУП и БИА, здравствени радници.

Орденом Карађорђеве звијезде првог степена постхумно је одликован музичар Ђорђе Марјановић, а Златну медаљом за заслуге постхумно су одликовани композитор Сања Илић, музичар Зафир Хафжиманов, глумац Десимир Станојевић, новинар Александар Васић, модна дизајнерка Божана Јовановић.

Андрија Мандић изјавио је да је поносан што је у своје лично и у име цијелог српског народа у Црној Гори добио одликовање са заставом Србије, посебно ако се зна да је српска тробојка од 2006. године брутално протјеривана из Црне Горе.

– Ово је велики подстицај и охрабрење да Србија не заборавља своје сународнике, да води рачуна о њима и да са њима дијели и добро и зло, а ми смо много тога ружног прошли – рекао је Мандић медијима из Републике Српске у Палати Србије.

Он је нагласио да вјерује да за Црну Гору, упркос свему, долазе љепши дани и да ће српска застава у њој слободно да виори.

– Српска застава је оно што је у срцу сваког Србина, а знате и сами колико је у вријеме литија била велика битка око српске тробојке коју је српски народ исцртавао, а коју су брутално протјеривали од 2006. године – рекао је Мандић.

Он је као посебно важно истакао то што су се Срби данас, око Видовдана, сабрали у Београду, подсјећајући да је овај празник највећи симбол српски и највеће искушење.

– Видовдан је дан када се сабирамо, када размишљамо не о поразима, него о косовском завјету и савезу који смо направили са Богом – закључио је Мандић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар