РС и матица

Додик: Овај вијек треба да буде вијек српског уједињења – државног и националног

СРПСКА И СРБИЈА ЗАЈЕДНО ОБИЉЕЖИЛЕ ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: Да ли ће ова генерација то успјети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе то имају у глави, не само као идеју, него као циљ… Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбиједим мир и стабилност
  • „Сигуран сам – наставио је Додик на Мраковици – да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље. Ићи ћемо заједно и не смијемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво“
  • Министар одбране Србије Александар ВУЛИН: Не ствара се српски свет да би неком претио, већ да се не би поновила Козара. Ћутали смо о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле `олује`. Да не би било `олуја` и да се не би понављале бескрајне слике прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не смије бити заборављено.

– Козарачка епопеја живи и живјеће – рекао је Додик на обиљежавању 80 година од Битке на Козари.

Он је истакао да је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обиљежавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

– Зато смо овдје заједно и шаљемо јединствене поруке – рекао је Додик.

Он је нагласио да сваке године на овој манифестацији сјећања чује сазнање о Козари које је увијек сазнање о страдању, а никада није сазнање о правди.

– Монструм од НДХ је организовао логоре за дјецу кроз које је прошло 32.000 козарачке дјеце. Та дјеца су била једина дјеца на свијету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе – рекао је Додик.

Додик је навео да све генерације Козаре и Поткозарја то памте, као и он јер је васпитан на страдању Козаре, а представа коју је стекао у породици о усташама и Нијемцима је била толико стравична да и данас понекад осјети страх од њих.

Он је подсјетио да је Титов режим говорио другачије.

Поручио је да је прошли вијек био вијек српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења – државног и националног.

Он је истакао да су Срби страдалнички народ, који је током прошлог вијека изгубио више од пола популације.

– Сада ово треба да буде вијек нашег српског уједињења – српског, државног и националног. Да ли ће ова генерација то успјети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе то имају у глави, не само као идеју, него као циљ – поручио је Додик.

Поручио је да Српска данас може бити сигурна, додајући и да је Србија данас стабилна и јака, што је важно и за Српску, која се бори са видљивим и невидљивим непријатељима сваки дан.

– Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбиједим мир и стабилност – рекао је Додик.

Навео је да је сигуран да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље.

-Ићи ћемо заједно и не смијемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво – рекао је Додик.

Он је додао да су Срби поносан и карактеран народ и да Србин није никада прихватио да буде покорен, а да се не бори.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас на Мраковици да се „не ствара српски свет да би неком претио, већ да се не би поновила Козара“.

Вулин је рекао да Срби знају да тамо гдје немају своју државу, свог полицајца, професора, учитеља, љекара нема правде за српски народ, те да ће им само оно што сами створе сачувати живот и трајање.

– Ћутали смо о Козари и Јасеновцу, а онда су дошле олује. Да не би било олуја и да се не би понављале бескрајне слике прогнаника, морамо створити српски свет и од Срба направити јединствен политички народ као што је и сваки други под капом небеском – нагласио је Вулин.

Он је рекао су Срби овдје на Козари и данас сами, нема никога ко се не одазива на српско име и презиме, нема странаца, високих представника да подијеле и бол Срба, као што ни јуче никог од њих није било у Братунцу.

– Јел 30.000 уморених Срба мало за једно „опростите“, за једну сузу, да неко буде у првом реду, а да није из српског народа – упитао је Вулин.

Он је затражио одговор и на питање колико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост.

Да је правде и истине, каже Вулин, данас би о Козари говорили као страшном великом нечовчјечном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Козара се десила и прије и послије и нема генерације Срба који није доживјела Козару.

– За све на свету маљ је алатка, а кад Србину то кажеш он помисли на усташе у Јасеновцу и звук белоглавих светих дечијих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали – рекао је Вулин.

Он је подсјетио да су некад Србе на овим планинама набадали на кочеве зато што су хришћани, некад зато што су били вјере онога који је пуцао на Франца Фердинанда, што су били једини антифашисти у Европи, што нису одговарали и није требало да се роде ту гдје су родили, али увек су их убијали зато што су Срби.

– Свет се променио, али се зло није променило, и потреба великих да нама малима говоре шта да радимо, како да чинимо и коју страну да изаберемо. Срби никад не бирају погрешну страну, гледајте шта мисле и осећају и знаћете гдје је правда и истина – поручио је Вулин.

Он је нагласио да су „вредности Срба вриједности због којих људска бића могу да се назову људима“.

– Србија коју толико волимо, није Србија која ће заборавити гдје су Срби гдје год да живе, већ Србија која чува, пази и брине, која никоме не прети и која ће учинити све за мир, а за слободу баш све – рекао је Вулин.

Он је указао да је на зидовима споменика на Козари 9.000 имена палих бораца, те да фали бар још 30.000 побијених покланих, дјеце, жена и стараца који су својом крвљу искупили човјечаноство.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор поручио је на обиљежавању 80 година од Битке на Козари да садашње генерације и данас грије сунце слободе за које су се борили и животе дали њихови преци.

– Нема човјека међу нема који не зна колики је значај и колика је важност Битке на Козари за нас Србе, колико је недужних цивила страдало, колико је мајки и дјеце отјерано у логоре. Колика је цијена слободе заувијек ће нас подсјећати имена која су урезана у Меморијални зид у оквиру Спомен-комплекса – рекао је Јавор.

Слободан Јавор (Фото: СРНА)

Он је истакао да је тешко бити на Мраковици, а не сјетити се хиљада недужних људи који су страдали.

– Након рата много књига је написано о Козари и много тога речено. Ипак, ријечи чувају историју, али је много важније сјећање које људи преносе са кољена на кољено – рекао је Јавор.

Он је поручио да се сви морају трудити да та историја не изблиједи, изнова се присјећати тих тешких тренутака за Србе, недужно страдалих који су завршили у логору само због тога што је неко имао жељу да један народ истријеби и пороби.

– Поносни смо на славну прошлост народа Поткозарја. Као поштоваоци НОБ са поносом желимо да то преносимо на будуће генерације, да знају своју историју, коријене, да памте нашу жртву, јер без прошлости нема ни будућности – рекао је Јавор.

Према његовим ријечима, дугујемо велику захвалност прецима који су омогућили да живимо у нашој слободној држави.

– Козара је поука свима нама, свим Србима који су се кроз историју и кроз вијекове увијек борили за слободу против јачих непријатеља и, што је најважније, увијек смо се изборили. Тако и данас, сви заједно треба да се удружимо, да чувамо, градимо и јачамо нашу Републику Српску, јер без ње нема ни слободе ни живота за Србе у овим крајевима – рекао је Јавор.

Он је истакао да Срби данас треба да се удруже и покажу јединство у чему је њихова најјача снага.

– Са овог мјеста, као и претходних година, желимо да поручимо да историја никада не смије бити заборављена, да се са Козаре чује козарачко коло, да се ори пјесма и вијори наша тробојка и да нам наша Козара остане овако пркосна и лијепа – поручио је Јавор.

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници СУБНОР-а и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског положили су, поводом обиљежавања 80 година од Битке на Козари, вијенце на централно спомен-обиљежје на Мраковици,.

Вијенац су у име институција Републике Српске положили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Вијенце су положили и изасланик предсједника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министар рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић Тепавчевић.

Цвијеће код споменика положиле су и делегације Народне скупштине Републике Српске, посланика у Парламантарној скупштини БиХ, српски представници у институцијама БиХ, градоначелници и начелници општина у Српској.

На спомен-обиљежје цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, генерали у Оружаним снага БиХ, делегације СУБНОР-а Републике Српске и Србије, удружења логораша Другог свјетског рата Републике Српске и Србије, Удружења антифашиста из Бјеловара, те представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог свјетског рата.

Полагању вијенаца претходио је парастос, који је служило свештенство Епархије бањалучке.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар