РС и матица

Додик: Уважавам међународни контекст, али ми је као Србину жао што нисмо заједно

ГОВОРИО У НОВОМ САДУ НА ПРОСЛАВИ 100 ГОДИНА ОД РПИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ
  • „Као политичар и предсједавајући Предсједништва БиХ, рећи ћу да треба да чувамо регионалну стабилност и Дејтонски споразум и да уважавамо међународни контекст. Али, сад ћу мало као Србин – жао ми је што нисмо заједно. Жао ми је што те 1918. нисмо били у овом истом подухвату“
  • Подсјетио да је на Аранђеловдан прије 100 година српска војска ослободила Бањалуку, донијела слободу, а све општине бањалучке регије и њих 12 уз Дрину тражиле су присаједињење Србији, што је мало позната чињеница, али и нереализован захтјев: „Ми и данас гледамо у Србију, њену снагу и моћ, јер је то наша земља, јер је снага и јединство Србије наш понос“
  • Замолио да га не зову босанским Србином, јер то није, већ је Србин и припада српском народу, говори српски језик и пише српским писмом: „Тако се осјећам и вјерујем да никога не вријеђам. Не волим кад ме назовете негдје Босанцем. Покушајте да нас мало више поштујете. Ми смо Срби из Републике Српске. Ми смо Срби“
  • „Када се Први свјетски рат завршио њемачки цар је рекао бугарском: `Замислите 68.000 Срба је одлучило овај рат`. Казао је још: `срамота!` Њему, а нама на понос“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИПредсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да треба чувати регионалну стабилност и Дејтонски споразум, те да жели да сарадња Српске и Србије буде још већа.

„Као политичар и предсједавајући Предсједништва БиХ, рећи ћу да треба да чувамо регионалну стабилност и Дејтонски споразум и да уважавамо међународни контекст. Али, сад ћу мало као Србин – жао ми је што нисмо заједно. Жао ми је што те 1918. нисмо били у овом истом подухвату, националном и народном“, рекао је Додик на свечаној академији у Новом Саду поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Додик је рекао да Срби и слобода никако не иду посебно, те подсјетио на масовна српска страдања у борби за слободу, са којом је увијек ишао захтјев за јединство и окупљање.

Он је подсјетио да је на Аранђеловдан прије 100 година српска војска ослободила Бањалуку, донијела слободу, а све општине бањалучке регије и њих 12 уз Дрину тражиле су присаједињење Србији, што је мало позната чињеница, али и нереализован захтјев.

„Ми тамо и данас гледамо у Србију, њену снагу и моћ, јер је то наша земља, јер је снага и јединство Србије наш понос. Срби су и у том и у Другом свјетском рату дали и донијели слободу свима на овим просторима“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су дали слободу и другим народима који су на бази те слободе правили своје републике, а касније у распаду Југославије их учинили својим државама.

„Можда је наша слобода била само наша, а њихова тек покушај да дођу до своје државе. Као што су то урадили кроз грешку која се зове југословенска идеја, када су се ујединили с нама, а онда на крају вијека, сатанизацијом нашег народа изашли из заједничке земље“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је борба за слободу много коштала српски народ и подсјетио да су Срби бацани у многе јаме широм Херцеговине, те напоменуо да су Јасеновац, Крагујевац и многа друга мјеста масовних страдања, снажно урезани у колективну свијест сваког Србина, сваког човјека и сваке тежње за слободом.

„Са тежњом за слободом је увијек ишао и захтјев за јединство и окупљање и те двије ријечи – слобода и јединство тако иду заједно, као што иде и наша упорна борба да их остваримо“, рекао је Додик.

Додик је истакао да данас Република Српска и Србија сарађују, те да је то максимум од постанка Републике Српске и на томе је захвалио Вучићу за кога је рекао да је храбро организовао заједничко прослављање националних празника.

„Ово је и нама важан датум. Датум који је за вас, овдје, у Војводини датум поноса, исто тако је и нама, али исто тако је и мало сјете и туге – зашто што смо ми мало вани, негдје на другој страни?“, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да су се Република Српска и српски народ одупрли много чему.

Он је поручио да га не зову босанским Србином, јер то није, већ је Србин и припада српском народу, говори српски језик и пише српским писмом.

„Тако се осјећам и вјерујем да никога не вријеђам. Не волим кад ме назовете негдје Босанцем. Покушајте да нас мало више поштујете. Ми смо Срби из Републике Српске. Ми смо Срби“, рекао је Додик.

Он је истакао да жели да сарадња Србије и Републике Српске и српског народа у цјелини буде још већа.

„Србија на добром путу, Србија која се враћа својим вриједностима, што показује и овај дан, Србија која економски јача, безбједносно и одбрамбено, свакако је понос нас који смо ту гдје јесмо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да, као неко ко не живи у Србији, већ долази повремено, може да уочи видљив и свакодневни напредак, да је Србија готово непрепознатљива на путу развоја у односу на прије само неколико или десетак година.

„И то је наш понос. Волимо Србију и слободу… Када се рат завршио њемачки цар је рекао бугарском: `Замислите 68.000 Срба је одлучило овај рат`. Казао је још: `срамота!` Њему, а нама на понос“, истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар