Одабрано РС и матица

Дрецун: Све личи на прирему за главно питање – разговоре о статусу КиМ

СА ЛАЈЧКОМ У ПРИШТИНУ И БЕОГРАД СТИЖУ И САВЈЕТНИЦИ ШОЛЦА И МАКРОНА
  • Предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован ДРЕЦУН: Битно је да сви саветници, представници, … немачког канцелара и француског председника и сви други изасланици, знају почетну и крајњу позицију Србије – Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово али смо максимално спреми да тражимо решење како да моделимрамо будући статус КиМ
  • „Чини се да ће западна понуда за рјешавање питања КиМ бити модел двије Њемачке са стварањем ЗСО али са нешто другачијим надлежностима него у споразуму а да ипак у географском смислу буде чврсто уоквирена. То ће бити можда последњи приједлог запада нашој страни“

СПЕЦИЈАЛНИ представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, требало би да посјети сутра Београд и Приштину, а са њим и савјетници предсједника Француске и канцелара Њемачке.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун оцјењује да му посјета у таквом саставу личи на прирему за главно питање – разговоре о статусу, али да сви они треба да знају да Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопрогалшену државу Косово.

– Видећемо, али је битно да се разговара и испреговара. Битно је да сви саветници, представници, … немачког канцелара и француског председника и сви други изасланици, треба да знају једну ствар – почетну и крајну позицију Србије – Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово али смо максимално спреми да тражимо решење како да моделимрамо будући статус КиМ – рекао је Дрецун.

Он за Танјуг каже да му Лајчаков долазак са специјаним савјетницима француског предсједника Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца, личи и на заузимање позиција за учешће у рјешавању питања статуса КиМ.

– Чини ми се да ће ускоро услиједити главно питање, а то је питање статуса и да се сада врше кадровске припреме водећих европских држава, да се заузимају позиције за учешће у рјешавању коначног питања статуса КиМ – рекао је Дрецун.

Нагаслио је да му се чини да ће западна понуда за рјешавање питања КиМ ипак бити модел двије Њемачке са стварањем ЗСО али, како каже, са нешто другачијим надлежностима него у споразуму а да ипак у географском смислу буде чврсто уоквирена.

То ће, сматра, бити можда посљедњи приједлог запада нашој страни.

– Ово је по мени заузимање позиција, наравно битно је да се реши питање таблица, ту постоје неки предлози а о њима је говорио и Борељ. Почетни предлог је, мислим, да ми прихватимо да се преко таблица привремених приштинских институција не стављају стикери и да могу да се крећу преко централне Србије а да се Србима омогући да се пререгиструју на статусно неусталне КС таблица које издаје УНМИК, а које је Приштина једнострано укинула пре две године – рекао је Дрецун.

Како каже, то је почетна варијатна.

Дрецун је рекао да не зна у којој улози долазе Макронов и Шолцов савјетник, да ли ће савjетовати Лајчакa или ће бити дио његовог тима.

На Лајчаку је да сам изабере тим, он је добио мандат да води дијалог, рекао је и додао да је мање битно колико ће тих саветника бити.

Да ће Лајчак, у пратњи савјетника председника Француске и канцелара Њемачке, доћи 9. септембра у Београд и Приштини, потврдио је за Танјуг портпарол Европске комисије Петер Стано, наводећи да је циљ да се истраже могућности за напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Током посјете предвиђени су одвојени састанци са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар