РС и матица

ДСС затражила да се са Калемегдана Споменик захвалности Француској

ЈОВАНОВИЋ: ТУ ТРЕБА ДА БУДЕ СПОМЕНИК МИЛУНКИ САВИЋ, МАЈОРУ ГАВРИЛОВИЋУ И МОМЧИЛУ ГАВРИЋУ
  • Милош ЈОВАНОВИЋ: „Париз је током деведесетих година био укључен у сатанизацију Срба… Учествовао је у НАТО агресији 1999. године и међу првима признао сецесију Косова и Метохије 2008. године. Најзад, ових дана, најгрубљим јавним понижавањем Србије и њених преко милион и двеста хиљада жртава Великог рата, званична Француска потврдила је трајност непријатељског односа према Србији и сама обрисала сећање на прошло време савезништва и међусобног уважавања»

ДЕМОКРАТСКА странка Србије захтјева да се Споменик захвалности Француској који се данас налази на изузетном мјесту на Калемегдану измјести на локацију која је примјеренија карактеру односа Француске према Србији током посљедње три деценије. Доношење такве одлуке препоручује и сам натпис уклесан на том споменику: „Волите Француску као што је она волела нас“.

Предсједник ДСС Милош Јовановић овај захтев своје странке објасио је речима:

„Несумњиво је да је у прошлости било периода када је Француска помагала нашој земљи као што је несумњиво да постоји велики број Француза који и данас искрено помажу Србији и српском народу, попут Арно Гујона или Жака Огара, чувајући тиме, у мери у којој је то могуће, част данашње Француске.

Чињеница је међутим да је званични Париз током деведесетих година био укључен у сатанизацију Срба, приклонивши се онима који су подстицали распад Југославије и са њима истовремено признајући сецесију Словеније и Хрватске, подржавши у УН увођење страховитих санкција Србији 1992., учествујући у НАТО агресији 1999. године и међу првима признавши сецесију Косова и Метохије 2008. године.

Најзад, ових дана, најгрубљим јавним понижавањем Србије и њених преко милион и двеста хиљада жртава Великог рата, званична Француска потврдила је трајност непријатељског односа према Србији и сама обрисала сећање на прошло време савезништва и међусобног уважавања.

Ако држи до себе, части народа, његове историје, жртава и јунака, на садашњем месту Споменика захвалности Француској, Србија треба  – наглашава Јовановић – да подигне споменике онима који су је својим ратним херојством и целокупним часним животом заувек задужили: Милунки Савић, Драгутину Гавриловићу и Момчилу Гаврићу”.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар