Одабрано РС и матица

Емир Кустурица добитник награде „Дејан Медаковић“

ЗА КЊИГУ „ВИДИШ ЛИ ДА НЕ ВИДОМ“ У ИЗДАЊУ СРПСКЕ КЊИЖЕВНЕ ЗАДРУГЕ
  • Жири у образложењу навео да је Кустурица написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа
  • Свечано уручење награде треба да буде 10. јануара у Новом Саду

ПРОСЛАВЉЕНИ српски режисер Емир Кустурица добитник је награде „Дејан Медаковић“ за књигу „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге.

Одлуку о додјели ове награде за 2022. годину издавачког предузећа „Прометеј“ једногласно је донио стручни жири за додјелу награде „Дејан Медаковић“, чији је предсједник Бошко Сувајџић, објављено је на сајту „Прометеја“.

У тексту се наводи да је Кустурица свеукупним својим умјетничким и интелектуалним ангажманом показао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића.

Дејан Медаковић је, како се истиче, био велики сањар прошлости, полиграф, полхистор, историчар умјетности, приповједач, академик, професор и пјесник који је својим монографијама, путевима српског барока, умјетнички исцртавао границе српског национа.

– Свим тим вредностима је посвећен и раскошни рукопис визуелних импресија редитеља и писца Емира Кустурице. И Кустурица је, попут Медаковића, трајна вредност наше епохе. У том смислу, додељујемо аутору књиге „Видиш ли да не видим“ награду која му већ одавно припада – пише у тескту.

У образложењу се наводи да је Кустурица написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа.

– Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености – пише у образложењу.

То је, додаје се, истовремено књига о властитом одрастању и дјетињству, прожета личним опсервацијама и импресијама, у сталном преплитању са литературом.

– Опседнута карактером и описом ходача по жици на градском тргу/сајли изнад Дрине код Вишеграда, са богатим реминисценцијама на филмску уметност, особито на „Небо над Берлином“ Вима Вендерса, и Кустуричина књига је путопис – наводи жири.

У том путопису централна фигура је њен јунак, Петар Апостол Спелеолог, истраживач заборављених старина, етичких и естетских, преноси Спутњик.

Свечано уручење награде требало би да буде 10. јануара у Новом Саду.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар