РС и матица

„Ер Србија“ лети за Чикаго: Одмах сриједом и суботом, од 12. јуна – и понедјељком

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ: БЕОГРАДСКИ АЕРОДРОМ ЋЕ ЗА КОЈИ МЕСЕЦ БИТИ НАЈЛЕПШИ У РЕГИОНУ
  • Александар ВУЧИЋ: Ово је важан и велики дан за нас. Данас је „Ер Србија“ једина компанија у региону којом можете да летите у два велика америчка града – Њујорк и Чикаго. Не постоји ни боља компанија, ни бољи град за везу са САД“
  • „Ми смо прве двије и по године – навео је Вучић – губили новац на линији Београд-Њујорк, док је то данас најпрофитабилнија линија. Имали смо довољно снаге и стрпљења да издржимо све и данас је то буквално најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујемо да ће то бити и са Чикагом и то за још мање времена“
  • Амерички амбасадор Кристофер ХИЛ: – „Ер Србија“ не само што постаје један од главних играча, већ и ради оно што је мој посао, а то је да зближава два народа, САД и Србију, што је мени најважније. Није реч само о кошарци, имамо много начина на које су наше двије земље спојене, а ова линија ће дати нови допринос томе“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, свечаним пресјецањем врпце на аеродрому „Никола Тесла“, званично су отворили први лет националне авио-компаније „Ер Србија“ за Чикаго.

– Ово је важан и велики дан за нас, овде има много новинара који нису ни рођени када је престао да постоји лет између Београда и Чикага прије 31. годину. Данас је „Ер Србија“ једина компанија у региону којом можете да летите у два велика америчка града – Њујорк и Чикаго. Не постоји ни боља компанија, ни бољи град за везу са САД. Ако погледате време у које полеће авион, разумећете да он стиже у Чикаго у најбоље време – рекао је Вучић.

Он је захвалио америчким партнерима што су „Ер Србији“ и у Њујорку и у Чикагу омогућили најбоље могуће услове и што, како је рекао, наша компанија може да задовољи интерес свих људи из региона, да им обезбиједи сигурност, удобност и веома брз превоз.

– Од Чикага до Београда лети се мање од 10 сати, а од Београда до Чикага нешто мање од 11 сати. То је невероватна уштеда у времену, када нема преседања, 8.000 километара пређете за тако кратко време – истакао је Вучић.

Он је додао да је лет Чикаго-Београд попуњен све до 3. јуна, а да за лет Београд-Чикаго има још пуно мјеста.

– Ми смо прве две и по године губили новац на линији Београд-Њујорк, док је то данас најпрофитабилнија линија. Имали смо довољно снаге и стрпљења да издржимо све и данас је то буквално најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујемо да ће то бити и са Чикагом и то за још мање времена. То је велика ствар за нас – констатовао је Вучић.

Он је истакао да је Србија са САД прије 10 године имала трговинску размјену од 400 милиона, а данас 1,3 милијарде, упркос великој удаљености.

Констатовао је да то јесу неки успјеси, али да вјерује да трговинска размјена са САД може и мора бити много већа. Навео је да линија са Чикагом повезује Србе и Србе, огромну дијаспору, наше дивне људе који живе у средишњем дијелу САД, али који ће да имају добру конекцију и према Канади, док се не отвори линија за Канаду, према Торонту, али и према западном дијелу САД, Средњем западу, Калифорнији и свим другим америчким државама.

– Осим Срба и Срба, ово ће нас повезати са америчким народом. Научићемо више о САД, а верујем и они о нама. Велика ствар за Београд и Србију је да не морамо да идемо на Франфурт, Минхен, Беч, Истанбул, ни у један од тих великих градова у које смо увек били загледани. Можемо да идемо из Београда. Огроман успех за нас и „Ер Србију“, честитам вам на томе – поручио је предсједник Србије.

Он је похвалио начин на који су реконструисане аеродромске просторије и поручио да ће, када се аеродром заврши, нешто у јуну, а нешто до краја године, то бити убједљиво најљепши аеродром у региону. Нагласио је да је „Ер Србија“ у прва четири мјесеца ове године остварила је све рекорде.

– Преко девет милиона евра профита, а на рачуну има 177 милиона евра у овом тренутку. Ми смо бољи данас него што је ЈАТ икада био у великој Југославији, иако је земља више него три пута мања. Само када се сетим колико је било сумње и неверице на почетку око „Ер Србије“ – рекао је Вучић.

Амбасадор САД Кристофер Хил честитао је „Ер Србији“ на отварању нове линије и истакао да му је велико је задовољство што је на аеродрому тако рано ујутро са предсједником Вучићем.

– „Ер Србија“ не само што постаје један од главних играча у тој индустрији, већ и ради оно што је мој посао, а то је да зближава два народа, САД и Србију, што је мени најважније. Није реч само о кошарци, имамо много начина на које су наше двије земље спојене, а ова линија ће дати нови допринос томе – рекао је Хил.

Генарални директор „Ер Србије“ Јиржи Марек рекао је да ће се летови између Београда и Чикага обављати два пута недјељно, сриједом и суботом, а од 12. јуна путницима ће бити на располагању и лет понедјељком.

– Наше путовање у САД почело је 2016. када смо покренули летове између Београда и Њујорка. Скоро седам година касније, до тог града летимо свакодневно. Летом до Чикага исписаћемо историју и отворити нашу нову прекоокеанску дестинацију – рекао је Марек.

Додао је да је покретању линије претходио низ активности, флота је оснажена новим Ербасом А330-200 за прекоокеанске летове, проширена кабинска посада и обезбијеђене све неопходне дозволе.

Церемонији су присуствовали министар финансија Синиша Мали, затим, министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић, који је отпутовао првим летом за Чикаго, као и градоначелник Београда Александар Шапић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар