РС и матица

ЕУ измјењеним поглављем 35 тражи да Србија прихвати да тзв. Косово постане члан УН

ТО ЈЕ ОДСАД И ФОРМАЛНИ УСЛОВ ЗА ПРИСТУПАЊЕ СРБИЈЕ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
  • Министри спољних послова ЕУ унели у поглавље 35 текст: „Србија (треба да) у потпуности примјењује своје обавезе из Споразума о путу ка нормализацији између Србије и Косова, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године“
  • Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта договорен је Анекс примјене тог споразума, који није потписан

МИНИСТРИ спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су данас измјене и допуне поглавља 35 за приступне преговоре са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду, сазнаје Танјуг.

– Србија (треба да) у потпуности примјењује своје обавезе из Споразума о путу ка нормализацији између Србије и Косова, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године – наводи се у усвојеном тексту, у који је агенција имала увид, а који постаје саставни дио преговора у оквиру преговарачког поглавља.

То практично значи да Србија мора да прихвати да тзв. Косово постане чланица УН, што је сада и званични захтјев Брисела за даљи пут Србије ка ЕУ.

У ажурираном тексту, који је претходно усвојен без дискусије на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ, односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са примјеном споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

Након што је Савјет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију у фебруару су предали приједлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примјене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни дио преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Према том приједлогу, од Београда се очекивала потпуна примјена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући анекс о његовој примјени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом „Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа“, постаје тачка 4.

Савјет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

– Савјет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савјету, прије краја јануара 2024. године, измјене и допуне мјерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије – наведено је у том захтјеву.

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива „Остала питања“, у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено – још 14. децембра 2015. године.

Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

У Охриду је 18. марта договорен је Анекс примјене тог споразума, који није потписан. Ти документи су у међувремену постали саставни дијелови процеса придруживања Европској унији.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар