Одабрано РС и матица

Галијашевић: На Западу знају да је војни аташе БиХ у УН бивши командант Ел Муџахидина, али ћуте

У ДУБЉИМ СЛОЈЕВИМА ПОЛИТИКЕ САРАЈЕВА ЈЕ НАМЈЕРА ДА СЕ ДОКАЖЕ СУПЕРИОРНОСТ ИСЛАМА
  • Командовао је тим одредом као Абу Мали, а у БиХ је дошао 1992. као угледни Алжирац Абсел Кадер Мокхтар. Алија Изетбеговић му даје чин наткапетана Армије РБиХ. Држављанство БиХ добија са лажном документацијом из Кувајта под именом Халид ибн Абдулах. Убрзо постаје Халид Ћатић, а 2000. одлази на дужност војног аташеа БиХ у Уједињеним нацијама у Њујорку. Са новим идентитетом – као Орхан Капиџић – који добија након што му је СДА инсценирала смрт у Алжиру 2017-те
  • Ко је Мокхтар-Мали-Абдулах-Ћатић-Капичић добро знају све специјалне службе у ЕУ и Сједињеним Државама и – ником ништа. А он се осоколио, чак из Њујорка спочитава Хрватској да се немарно односи према својим жртвама страдалим од руку муџахедина!
  • Сарајевска Поворка поноса у односу на ово дјелује као небитна чињеница – уздарје за дар, иако је поворка перверзних плесача геј популације добила своје мјесто у друштву у којем је исламизам питање части, а Млади муслимани, Исламска заједница БиХ и Муслиманска браћа национални колорит
  • Годишњи извјештај Европола о тероризму за 2022. показао је да „тероризам остаје велика пријетња унутрашњој сигурности Европске уније“. Од 380 особа које су државе чланице 2022. ухапсиле због кривичних дјела повезаних с тероризмом, њих 266 је осуђено због кривичног дела џихадизма

Извор: Печат

Aутор: Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ

ТРИДЕСЕТ година након окончања рата у Босни и Херцеговини залагање за хомогену земљу и даље у подконтексту носи исто значење: политика која мора потврдити „супериорност ислама“.

Посебан прилог том одњегованом увјерењу у којем се грађанска земља третира као погрдна синтагма јесу слике с босанских улица: мушкарци с дугим брадама, специфично обучени, и жене с фереџама и хиџабима. Све подсјећа на 19. вијек Блиског истока. Све сем једног: Поворке поноса у Сарајеву.

Како је у друштву у којем је исламизам питање части, а Млади муслимани, Исламска заједница БиХ и Муслиманска браћа национални колорит, поворка перверзних плесача геј популације добила своје мјесто?

Истина, било је ту жустрих расправа унутар владајуће политичке структуре у БиХ и истрајности градоначелнице Сарајева Бенјамине Карић да не дозволили геј комедијашима да сарајевску Вијећницу осликају у дугиним бојама. Али, то је тек споредан ехо.

Кључни играчи за које сте се колико јуче могли заклети да ће тијелима бранити одржавање поворке срама, и то у вријеме хаџилука и наступајућег Курбан-бајрама – СДА, хоџе и хаџије – нису изнијели свој став. Истовремено, многи утицајни кадрови СДП стали су у ред с Јоханом Сатлером, представником Европске уније у БиХ, како би показали своју приврженост идеји слободе у љубави.

Уз то, правдајући своје поступке тиме да ово није била Парада – него Поворка поноса, а важна разлика се, ваљда, подразумијева.

На маргинама централног догађаја, који је Сарајево претворио у европску престоницу срама, реални проблеми с којима се ова земља суочава поновљени су у новом извјештају држава Европске уније на тему тероризма и терористичке пријетње.

У извјештају за 2022. годину евидентирано је 28 покушаја терористичких напада, што представља повећање у односу на 2021, када је пријављено 18 напада, али је остало испод броја пријављених напада у 2020, када их је било 56.

Годишњи извјештај Европола о тероризму за 2022. показао је да „тероризам остаје велика пријетња унутрашњој сигурности Европске уније“.

Од 380 особа које су државе чланице 2022. ухапсиле због кривичних дјела повезаних с тероризмом, њих 266 је осуђено због кривичног дела џихадизма. Најчешће оптужбе тицале су се чланства у терористичкој организацији, производње или ширења пропаганде, планирања и припремања напада, те финансирања тероризма. Забиљежена су два џихадистичка терористичка напада у 2022 – по један у Француској и у Белгији.

У извјештају се наводи да велики сигурносни изазов остаје повратак страних бораца из Сирије и Ирака у земље Западног Балкана. Истиче се да су Босна и Херцеговина и „Косово“ у посебном ризику због већег броја тих особа.

Посебна пажња посвећена је чињеници да се терористи инфилтрирају у миграцијске руте које пролазе из зона сукоба кроз земље Западног Балкана.

О тероризму су извјестили и Спољна обавјештајна служба Русије и руско Министарство спољних послова, указавши на активност Сједињених Америчких Држава које јачају обуку терориста из Слободне сиријске армије у области војне базе у Ел Танфу.

Руски министар дипломатије Сергеј Лавров је током састанка министара спољних послова Сирије, Турске, Ирана и Русије 10. маја упозорио на стварање нове фракције и у Раки. Према руским информацијама, америчка војска у источној Сирији од краја прошле године ради на стварању нове терористичке групе чије језгро чини Слободна сиријска армија.

Милитанти се налазе у подручју америчке базе Ел Танф у провинцији Хомс, а дјелује у областима које не контролише сиријска влада у провинцији Рака. Под контролом терористичке групе су и бивши милитанти Револуционарне бригаде Раке.

Прије неколико недјеља америчка војска је у затвору у Раки помиловала више терориста који ће се прикључити новој формацији.

ЦИА врбује и припаднике племена Шамар, Ел Акидат и Ел Бакара који су важни за провинције Хасак, Деир ел Зор и Рака.

У Босни и Херцеговини терористичка пријетња је повезана с дјеловањем два утицајна радикала и лидера: Нусрета Имамовића и Абу Малија.

Абу Мали и Алија Изетбеговић

На најновијој консолидованој листи санкција Савјета безбједности од понедјељка, 26. јуна 2023, Имамовић се налази на 87. страни. Пише да је рођен: а) 26. сеп. 1971. или б) 26 сеп. 1977. у селу Миљановци, општина Калесија. Посједује два пасоша БиХ, готово идентичних серијских бројева: а) пасош бр. 349054 и б) пасош бр. 3490054. Његова адреса је у Сирији. Од априла 2015. командује формацијом „Саудијска мрежа Ел Меали“, у оквиру Нусра фронта и коалиције ХТС, у зони Идлиба.

С друге стране, Абу Мали, а понекад и Абу ел Меали, у Босну и Херцеговину је дошао 1992. као угледни Алжирац Абсел Кадер Мокхтар. Алија Изетбеговић га тада именује за команданта Одреда Ел Муџахид и унапређује у чин наткапетана Армије РБиХ.

Добија и држављанство БиХ с лажном документацијом из Кувајта под именом Халид ибн Абдулах. Убрзо постаје Халид Ћатић и 2000. одлази на дужност војног аташеа БиХ у Уједињеним нацијама у Њујорку. Са новим идентитетом Орхана Капиџића, који добија након што му је СДА инсценирала смрт у Алжиру 2017, сада спочитава Хрватској немар за своје жртве страдале од руку муџахедина.

„Чињеница је да медији у Хрватској не знају за злочин над хрватском дјецом и практично немају никакав осјећај емпатије према свом народу у БиХ, па више ми некад жалимо за том дјецом него Хрватска.“

Из угла чињенице да Европа зна а ћути да је представник БиХ на највишем светском нивоу један од кољача чијих злодјела су пуни њихови извјештаји, одржавање Параде у Сарајеву дјелује као небитна чињеница – уздарје за дар.

Рјечита је то шутња босанских имама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар